Renault želi da postane tehnološka kompanija koja radi s automobilima

16. јануар, 2021. #

Francuski proizvođač automobila Renault je usvojio ambiciozniji plan smanjenja troškova do 2025. godine kako bi ubrzao elektrifikaciju modela, objavio je izvršni direktor, najavljujući transformaciju u „tehnološku kompaniju koja radi s automobilima“.

Fiksni troškovi biće do 2025. smanjeni za tri milijarde evra, pokazuje novi petogodišnji plan kompanije. Dosadašnji plan je predviđao smanjenje troškova za dve milijarde evra do 2022. godine.

Novi cilj odražava želju izvršnog direktora Luce de Mea da ubrza strategiju kompanije za električna vozila.

Renaultova buduća linija vozila biće „opremljena tehnološkim rešenjima, elektrifikovana i konkurentna“, rekao je de Meo u saopštenju.

„Danas smo automobilska kompanija koja radi s tehnologijom a u sledećoj fazi bićemo tehnološka kompanija koja radi s automobilima“, objavio je izvršni direktor Renaulta.

Do 2030. godine ostvarivaćemo najmanje 20 posto prihoda od trgovine uslugama, podacima i energijom, dodao je de Meo.

Kompanija se prvo mora izvući iz gubitaka – u prvoj polovini prošle godine poslovali su s gubitkom od 7,3 milijarde evra, zajedno s japanskim partnerom Nissanom. Podaci za celu godinu bi trebalo da budu predstavljeni sredinom februara.

De Meo će se fokusiraati na dobit i efikasnost i rekao je da će kroz idućih pet godina broj proizvedenih automobila pasti na 3,1 milion.

Kompanija je prošle godine najavila i da će otpustiti 15 hiljada radnika. De Meov plan ne uključuje dodatne otkaze, rekli su izvori iz kompanije.

Renault je pretrpeo i nedaće u savezu s japanskim Nissanom i Mitsubishi Motorsom, na koji je uticao skandal s hapšenjem tadašnjeg direktora tri kompanije Carlosa Ghosna, podseća dpa.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije