43. Dakar reli ( etapa 4 ) – Čast zvezdama,ali, debitanti oduševljavaju

6. јануар, 2021. #

Stara izreka „Na mladima svet ostaje“ ima pravu potvrdu baš na ovom najnovijem izdanju najvećeg maratona sveta, u Saudijskoj Arabiji. Karavan avanturista se sasvim približio bivaku ( taboru učesnika ) koji je nadomak čudesnog i sedmo milionskog grada Rijada, i tu će se večeras komentarisati sve ono najbitnije i najzanimljivije na četvrtoj etapi od 813 kilometara, sa 337 kilometara brzinskog ispita. Biće svakako reči o zvezdama i najtrofejnijima, o  vozačima koji su po desetak  i više puta stigli na Dakar, ali, sasvim sigurno će se pomenuti i „klinci“, neobično brzi mladići koji su PRVI PUT kročili na velike dine i užasno teške putanje.

Biti debitant na Dakaru i nije neko ogromno iznenadjenje, ali, kao „ruki“ stići do mesta na podijumu, već na samom početku, biti brži i snalažljiviji sa navigacijom od najiskusnijih vozača, to je već za maksimalne pohvale i za zvučne novinske naslove.

Baš maksimalno su iznenadila dvojica mladića sa po 26 godina. O motociklisti iz Australije, vozaču ekipe KTM, Danijelu Sandersu smo već pisali. Prvi put je na Dakaru, a na protekla 4 specijala zauzeo je 25.   9.    8. i danas 3. mesto. Danas  je često bio na nogama dok je vozio svoj motocikl ( na slici ) a upisao je svoj najbolji plasman –  treće mesto, iza pobednika Barede Borta i drugoplasiranog Branča.
U generalnom plasmanu kod motociklista vodi Francuz Sultre, sa „huskvarnom“. Prati ga Španac Bareda sa „hondom“ i sa  zaostatkom + 15 SEKUNDI !!!!…dok je neverovatni „klinac“ Danijel Sanders na mestu 14, sa + 14.08 minuta. Kod neustrašivih dvotočkaša će tek biti prave bure jer su vrlo blizu Benavides, Branč, Prajs, Kintanila….

Naš Gabor Sagmajster polako napreduje. Specijal je završio kao 76. a u generalnom je..78. U svojoj kategoriji gde nije dozvoljena pomoć mehaničara stigao je na 21. mesto. Čim dodje u bivak, obavlja potpunu kontrolu motocikla, proverava vitalne delove, menja ulje, kontroliše kočnice, proverava vodu, briše naočare i najzad postavlja mali plastični šator u kojem eto svakog januara spava već 13 godina, toliko je naime vozio na Dakar reliju…Zovu ga „Big men“ i verujte da je na Dakar reliju jedan od najupornijih….da ne ureknemo….verujemo da će naš „Gabi“ stići i po DESETI PUT na cilj , ovom prilikom  u Džedi…

Drugo „Dakar čudo“ je 26. godišnji Henk Lategan, iz Južne Afrike, i vozač „tojote hajliks“. Kod nas još niko nijke čuo za njega… Odrastao je u sportskoj porodici i od malena je počeo da uči i na motociklu i sa automobilom. Ostvario je uspehe u uglednim kros takmičenjima u Africi, a uoči starta 43. Dakar relija rekao je novinarima :

 “Trka na Dakaru za mene je  san. Čak i posle dva osvojena prvenstva u Južnoj Africi, učešće u najtežoj svetskoj trci zastrašujuća je perspektiva. Ne znam šta očekivati. Bio sam na Dakaru jednom, ali samo kao gledalac. Znam da ima puno dina i peska i to mi je najveći upitnik. Idem na ovaj Dakar prve godine samo da naučim i primim što više informacija. Puno je novih stvari na koje se treba naviknuti. To je uzbudljivo…. odlazak u nepoznato. Mislim da je to pravi duh Dakara. Drago mi je samo što imam mog suvozača Breta , koji je već dva puta učestvovao na Dakaru. Ne mogu da verujem da ću biti i pored mog idola Sebastiena Loeba, sa kojim sam 2015. godine bio na  čuvenom WRC  reliju Monte Karlo,  kada sam u WRC 2 klasi vozio „škodu“….“

Eto, danas je u četvrtoj etapi Henk Lategan ( na slici u oblaku peska ), na specijalu bio brži od svog idola devetostrukog reli šampiona sveta Sebastiena Loeba, više od jednog minuta. Čuda su retka….ali ipak ih ima !

U kategoriji automobilista sjajni Naser Al Atija ( na slici ) je pokazao šta zna sa „tojotom“. Nije mu bilo lako, pobedio je na specijalu, a samo 11 sekundi slabije vreme je zabeležio vodeći u generalnom, trofejni Francuz Stefan Peterhansel, sa „minijem“. Loeb je danas bio 4. a Karlos Sajnc je specijal okončao kao peti. Generalni poredak posle 4 etape izgleda ovako..1. Al Atija 2. Peterhansel ( + 4.58 minuta ) 3. Sajnc ( + 36.19 min. ), 4. Loeb ( 48.14 min. )….5. Henk Latigen ( + 48.44 min. )….

Medju kamiondžijama su danas pojurila dva „kamaza“. Pobedio je Sotnikov, samo 10 sekundi ispred svog timskog prijatelja Karginova. Odlična posada Belorusije sa „mazom“ i Serhei Viazovič imala je mnogo problema, i izgubili su i više sati u pustinji…. za njih je ovaj Dakar prava katastrofa…U generalnom je sada još ubedljivija prednost Sotnikova, a drugi je Čeh Martin Macik sa „ivekom“sa zaostatkom od 26.22 minuta…

U klasi kvadova specijal je dobio Argentinac Andujor, a u generalnom je prvi njegov zemljak Kaviljiaso, samo 9 sekundi ispred Francuza Žiroa.

U klasi lakih vozila na specijalu je pobedio Poljak Domzala a u generalnom je prvi Čileanac Lopez Kontardo.

U četvrtak je na redu 5. etapa…..624 kilometra sa 419 kilometra specijalnog brzinskog ispita.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije