43. Dakar reli ( etapa 11 ) – Neizvestan finiš motordžija, Peterhansel pred pobedom, Rusi pripremili votku

14. јануар, 2021. #

Veliki svetski maraton, 43. Dakar reli 2021. sasvim je blizu kraja. Preostaje da se održi još samo jedna etapa i potom svečanost na cilju u Džedi.

Naš Gabor Sagmajster je pred novim trijumfom. Verujemo da će po DESETI PUT završiti ekstremno naporni maraton, ovoga puta u Saudijskoj Arabiji, po suncu, na pesku i dobrim delom po totalnom mraku. Ali, kada je neko naoružan velikom voljom onda je svaki cilj dostižan…Odvažni Subotičanin koji će za nekoliko meseci napuniti 50 godina danas je na najdužem specijalnom ispitu bio….. 62…..U generalnom plasmanu zauzima  61.  mesto, dok je u klasi „mali kofer“, gde nema prava pomoći mehaničara, na poziciji broj…18. Do sada je, na 43.Dakaru, Sagmajster proveo na motociklu čak 78 sati, 54 minuta i 26 sekundi….punih 12 dana spavao je na zemlji, u šatoru…

Jedino je u kategoriji motociklista otvoreno pitanje pobednika. Za sada je pobedi najbliži Argentinac, 32. godišnji Kevin Benavides, sa „hondom“. Talentovani profesionalac idealne konstitucije, visok 1.72, težak 73 kilograma….od kojih je dosta izgubio tokom sprintova u pustinji……Ako uspe…biće to njegova prva pobeda na Dakaru…..ima li veće radosti za jednog mladog vozača koji je često vozio i na jednom točku !

Britanac Sem Sanderlend sa „ktm“ zaostaje samo 4.12 minuta, što se svakako može anulirati, ali, uz veliki rizik i pun gas. Isto se može reći i za Amerikanca Rikija Brabeka, sa „hondom“. On za drugu Dakar pobedu mora nadoknaditi 7.13 minuta. Sasvim je sigurno da će u poslednjoj etapi sva trojica dati sve od sebe, a mi se nadamo da će zdravi doći na cilj.

U svim preostalim kategorijama situacija je nepromenjena. Kod automobilista je i dalje vodeći Stefan Peterhansel sa 15 minuta prednosti i sasvim je izvesno da će „mini“ sa brojem 302 pobediti u Saudijskoj Arabiji, ispred Nasera Al Atije i Karlosa Sajnca.

Kod vozača kvadova Argentinac Manuel Anduhar ima preko 19 minuta prednosti u odnosu na Francuza Žirua.

Kod takmičara sa bagijima ili u klasi „laka vozila“ ubedljiv je Čileanac Francisko Lopez Kontardo sa 12 i po minuta ispred Amerikanca Ostina Džonsa.

Najzad, medju takmičarima sa kamionima, sasvim je izvesno da će po prvi put na Dakaru pobediti Rus Dmitri Sotnikov i da će KAMAZU doneti čak 18. trijumf…..priznaćete, ogroman je to uspeh giganta iz Rusije…..a u Džedi će se opet otvoriti votka….nazdravlje im bilo !

Sutra, u petak, 15 januara 2021. …..održaće se poslednja, 12. etapa maratona Dakar, broj 43.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije