43. Dakar reli ( etapa 10 ) – Odustao lider, mladi Čileanac Korneho, Sagmajster sve bolji

13. јануар, 2021. #

Još samo dve etape dele nas od kraja 43. Dakar relija u Saudijskoj Arabiji, maratona koji je ovoga puta bio dugačak oko 7500 kilometara i koji je bio užasno težak a i ekstremno opasan za mnoge učesnike. Nažalost, medicinski helikopter je puno puta prevozio povredjene i sada se u bolnicama nalazi nekoliko takmičara. Juče je hospitalizovan jedan od favorita, Australijanac Tobi Prajs, pre dve etape odustali su takodje favorizovani Francuz Sultre i Ros Branč iz Bocvane. Danas je na razočaranje mnogih odustao i izvanredni Čileanac, 26. godišnji motociklista sa „hondom“. Imao je težak pad, izgubio je dosta vremena ali je nastavio da vozi. Ipak, morao je zbog jakih bolova da stane i da zatraži pregled u bolnici.
U Saudijskoj Arabiji je pre nekoliko dana teško povredjen Francuz Pjer Šarpin i život mu je ugrožen…bio je u komi. Posle totalnog prevrtanja automobila povredjen je Južnoafrikanac Henk Lategan, 26. godišnji debitant na maratonu…

Nažalost spisak onih koji su stradali na Dakaru je veliki….preko 60 osoba, što takmičari, mehaničari, novinari ili gledaoci izgubili su život na ovom najvećem ali i najopasnijem maratonu sveta.

Ovaj, aktuelni Dakar se bliži kraju. Mnogi poznavaoci takvih maratona ocenili su takmičenje u Saudijskoj Arabiji kao najbrže do sada. Ugledni slovenački motociklista, 55.godišnji Miran Stanovnik, koji je bio čak na 19 Dakar priredbi i tri puta kao privatnik zauzeo 13. mesto….danas nam je rekao :

„Opasno je, vozi se brže nego ranije. Naročito rizikuju mladi vozači u fabričkim ekipama, misle samo na pobede i užasno brzo voze po zemljanim, kamenitim i peščanim predelima daleko od puteva…jure i do 150 km. na sat !!! Padovi pri velikim brzinama su neizbežni, pa iako su svi maksimalno opremljeni zaštitnim plastičnim štitnicima, jakim kombinezonima, rukavicama ,čvrstim čizmama i profi kacigama, dolazi do teških povreda….a posle velikih udesa  svi malo više svesno razmišljaju i opreznije voze. Eto, na ovom reliju je konkurencija maksimalna, svi padaju, dižu se i nastavljaju.  Sjajni Tobi Prajs je pao i nije mogao da nastavi, tako se danas desilo i sa 26. godišnjim Čileancom Kornehom..koji je jurio da sačuva lidersko mesto….žao mi je što je odustao…ali to je Dakar. Ja sam imao dve teške nesreće….u Africi sam doživeo pad i ozbiljnu povredu kičmenih pršljenova, bio sam tri nedelje u bolnici, a u Argentini sam prilikom pada „zaradio“ otvoreni prelom butne kosti…pratim šta radi Gabor Sagmajster…on je moj stari prijatelj, ogroman je borac, neverovatno uporan, snalažljiv, …hrabar… bili smo više puta u istom timu, siguran sam da će doći do cilja po deseti put, to je zaista fenomenalno“

Gabor Sagmajster je danas završio i desetu etapu, bio je 64…..pa je sada u generalnom na 62.mestu i to je jedan od njegovih najboljih rezultata na Dakar reliju ( bio je jednom 53. i jednom 54. )….

Medju motociklistima je uzbudjenje na vrhuncu. Trenutno je u ukupnom poretku vodeći 32. godišnji Argentinac Kevin Benavides ( broj 47 ), sa „hondom“. Nema pobedu na Dakaru, već jedno drugo mesto, a samo 51. sekundu kasni njegov timski rival iz ekipe „Monster energy honda team 2021!… 29. godišnji Amerikanac Riki Brabek, pobednik u minulom Dakaru.

U svim preostalim kategorijama izgleda da se znaju pobednici. Kod automobilista se očekuje 14. trijumf Francuza Stefana Peterhansela, kod vozača kvadova pobedi je najbliži Argentinac Manuel Anduhar, u kategoriji bagija dominantan je Čileanac Lopez Kontardo, a kod kamiondžija Rus Dmitri Sotnikov sa perfektnim „kamazom“.

U četvrtak je na redu pretposlednja etapa od 557 kilometara, ali sa najdužim specijalom od 511 kilometara.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije