WRC 2021 – Otkazan Reli Švedske

16. децембар, 2020. #

Ljubitelji relija danas su baš neprijatno iznenadjeni….otkazan je popularni i veoma zanimljivi RELI ŠVEDSKE 2021. i to zbog korone virusa, tačnije zbog najnovijih ograničenja koje je donela vlada Švedske. Tražiće se neko alternativno rešenje, ali, za sada relija u Švedskoj neće biti u terminu koji je bio planiran, od 11. do 14 februara 2021.
Planira se da sezona 2021. počne u Monte Karlu, takodje uz dosta promena, bez publike i bez noćnih brzinaca, zarad policijskog časa….

Za utehu evo podsećanja na RELI ŠVEDSKE 2020. kada je zbog nedostatka snega otkazano čak 1o specijalni

 

……Okončan je jedan vrlo čudan reli Švedske, neobičan pre svega zbog toplog vremena i potpuno bez snega. Baš zbog toga je otkazano čak deset brzinskih ispita a belog pokrivača i leda je bilo samo na manje mesta..

Ipak, to ne znači da je na samo devet održanih brzinskih ispita bilo lako i nezanimljivo – naprotiv. Vozilo se brže nego na mnogim drugim relijima a konkurencija je kao i uvek bila jaka..

Velšanin Elfin Evans je za volanom odlične „toyote jaris WRC“ bio izvanredan i potpuno zasluženo je pobedio – tek drugi put u svojoj karijeri. Biće mu to baš sjajan stimulans u nastavku sezone i od njega se s pravom očekuju nove pobede.

Drugo mesto je pripalo takodje veoma brzom Estoncu Otu Tanaku u „hjundaiu“ koji se očigledno potpuno sredio posle one strašne havarije na reliju Monte Karlo.

Treće mesto na podijumu zaslužuje posebnu pažnju a na toj poziciji se prvi put u karijeri WRC 1 ( elitna klasa ) našao čudak iz Finske, neverovatni i 19. godišnji Finac Kale Rovanpera, sa „toyotom“. Kolko je bio siguran govori i podatak sa poslednjeg ispita Power Stage, gde je mali Kale Rovanpera baš ubedljivo pobedio sve ( Nojvila, Ožiea, Tanaka i Lapija )….mnogo iskusnije i starije… najbolje reli vozače sveta. Čini se da ni sam šef tima Toyote, legendarni Toni Makinen, nije mogao pretpostaviti da će njegov učenik tako brzo bljesnuti i biti perfektan i pri velikom pritisku, u takvoj konkurenciji. Rovanpera je začudio bukvalno kompletnu garnituru zvezda, pa i šestostrukog svetskog prvaka Sebastiena Ožie, takodje vozača „toyote“, kome nije bilo nimalo prijatno što ga je pobedio klinac, Kale Rovanpera, koji je čak 17 godina mladji od njega…

U kategoriji WRC 3 najbolji je sa „hjundaiem R5“ bio Finac Jari Hutunen.

Reli šampionat sveta se seli na drugi kontinent. Sledi makadamski Reli Meksiko, od 12-15. marta.

Generalni poredak Relija Švedska 2020 .

1. Evans – „toyota“
2. Tanak -„hjundai“…. + 12.7 sek.
3. Rovanpera – „toyota“….. + 20.2
4. Ožie – „toyota“……….  + 23.6
5. Lapi – „ford“…………… + 32.4
6. Nojvil – „hjundai“…. + 33.8
7. Brin – „hjundai“……… + 1.00.9 min.
8. Suninen – „ford“…… + 1.24.5
9. Katsuta – „toyota“……. + 1.59.6
10. Hutunen ( WRC 3 )- „hjunadi“…+ 4.03.0

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije