ERC 2020 – 44.Rally Islas Canarias – Lukjanuk opet šampion, Solberg viceprvak i najbolji junior

29. новембар, 2020. #

Reli šampionat Evrope 2020, okončan je ovog vikenda na španskim Kanarskim ostrvima u Atlantskom okeanu, pored obale Afrike. Iako je to područje poznato po toploj klimi i dosta sunčanih meseci, ovoga puta je tokom relija bilo i kiše, a zbog totalno neravnih puteva sa puno uvala, prevoja i spusteva, vozilo se kroz prave vodene prepreke uz poznati „akva planing“, vrlo neprijatan na velikim brzinama.

Reli su poveli španski vozači a na startu su bile čak 92 posade !!! Posle 16 brzinskih ispita i 200 km. na asfaltu, ali, na neverovatno teškoj i neravnoj podlozi, delom suvoj a delom prekrivenoj vodom, na cilju je najbolji bio Francuz Adrien Furmo, mladi 25. godišnji vozač „ford fieste reli 2“, ne baš poznat u Evropi. Posle Furmoa našao se njegov zemljak Žoan Bonato, takodje još neafirmisan, u „sitroenu C3 R5“ i sa zakašnjenjem od 25 sekundi. Treći deo podijuma pripao je domaćem asu, Špancu Aresu u „hjundaiu i20 R5“ sa plus 55.7 sekuindi.

Četvrto mesto zauzeo je Oliver Solberg sa „wv polom“, 6. je bio Andreas Mikelsen sa „škodom“, 7. Lukjanuk sa „sitroenom“ a 11. Kreg Brin, sa „hjundaiem“.

Na ovom reliju, poslednjem u reli šampionatu Evrope 2020, od ukupno pet održanih, šampionat je po drugi put osvojio odlični Rus, 39. godišnji Aleksej Lukjanuk sa suvozačem Aleksejom Aranautovom, u „sitroenu C3 R5“. Na Kanarskim ostrvima je bio tek na 7. mestu, ali, znao je da ne mora preterano da rizikuje. Tako voze pametni majstori relija.

Najveći uspeh u svojoj tek započetoj mladalačkoj karijeri, ostvario je neverovatni 19. godišnji Švedjanin Oliver Solberg, sa suvozačem Aronom Džonstonom, u „folksvagen polu  gt R5“. Postao je reli viceprvak Evrope 2020, i juniorski šampion Evrope 2020. Baš veliki rezultat za tog mladića koji je ponikao u najvećoj reli porodici na svetu. Opet podsetimo, otac Peter mu je bio reli šampion sveta i reli krosa, majka Pernila, njegov reli suvozač, deda Per Inge reli vozač, stric Hening reli WRC  as , brat od strica Oskar suvozač…..pa oni zaista sve znaju o reliju….

Oliver Solber sa svojih 19 godina ima iza sebe već 6 WRC priredbi i 9. mesto na reliju Estonija. U reli šampionatu Evrope zabeležio je 2. pobede i 3 podijuma, uz 23 trijumfa na brzinski ispitima.

Oliver je već krenuo prema Monci, gde će za nekoliko dana učestvovati na poslednjem ovogodišnjem WRC reliju.

Reli Kanaria imao je prepun vozni park, 92 automobila i puno publike, a do cilja je stiglo 65 posada.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije