WRC 2020 – Rally Italia Sardegna – Na uvodnom ispitu najbolji Evans i Tanak, Rovanpera na krovu

8. октобар, 2020. #

U petak ujtru na Sardiniji počinje pretposlednji reli ovogodišnjeg i skraćenog Reli šampionata sveta. Na uvodnom „shakedown“ ispitu od skoro 4.km najbrži su sa identičnim rezultatom bili Britanac Elfin Evans sa „tojotom“ i Estonac Ot Tanak sa „hjundaiem“…..a na tom ispitu se pojavila 61 posada.
Kao što znate, Reli Sardinija se vozi po veoma klizavoj zemljanoj podlozi prekrivenoj sitnim kamenjem, potpuno drugačijim od onog oštrog i velikog u Turskoj, ali, makadam na Sardiniji je veoma klizav i na njemu se brže vozi…

Koliko je opasan, nažalost uverio se sjajni Finac Kale Rovanpera, 19. godišnji as „tojote“ koji se preforsirao u jednoj brzoj i dugačkoj desnoj krivini, pa je završio pokraj staze na krovu.

Sardinija je sasvim sigurno najvažnija za odličnog Elfina Evansa i njegovog suvozača Skota Martina. Oni su trenutno posle pet relija ubedljivi lideri šampionata sa 18 bodova prednosti, u odnosu na nekadašnjeg svetskog prvaka Sebastiena Ožiea, koji takodje vozi „tojotu“. Na trećem mestu je zvanični svetski prvak, Estonac Ot Tanak, sa „hjundaiem“ i zaostaje za Evansom čak 27 bodova.

Pred Evansom je izvanredna prilika, mogućnost da prvi put u karijeri postane reli šampion sveta. Posle Sardinije preostaje da se održi još samo jedan reli, u Belgiji, i čini se da je Evansu jasno da  ni u kom slučaju ne sme preterano rizikovati , ali, da mora osvojiti dva puta drugo mesto i još plus sakupiti bodove na ispitu „power stage“. Lako je to napisati, ali, užasno je teško to i realizovati…pogotovo što se zna da će i Ožie i Tanak ići na pobede.

Na spisku vozača se nalaze najbolji a medju njima su i Peter i Oliver Solberg, otac i sin. Čuveni i stariji 45. godišnji Solberg vozi na Sardiniji „sitroen C3 WRC“, a 18. godišnji Oliver je za volanom „škode fabije reli 2 evo“, verovatno znatno bolje od one kojom je naš Borković lako pobedio na upravo okončanom „Srbija reliju“. Mladi Oliver je minule nedelje vozio reli „Fafe Monelongo“ u Portugaliji, koji je bodovan za šampionat Evrope. Imao je kiks već na uvodnom ispitu kada je izleteo u jarak….dok je na samom reliju posle dobre pozicije na 3. mestu zbog kvara agregata bio loše plasiran ( 26. mesto ).

U petak je zakazano 6 ispita, u subotu isto toliko i u nedelju poslednja 4.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije