WRC 2020 – Rally Italia Sardegna, drugi dan – Vodi Sordo a napadaju Ožie i Nojvil

10. октобар, 2020. #

Drugi dan svetskog relija na prelepom italijanskom ostrvu Sardinija protekao je u odličnoj vožnji jednog  Francuza, Španca i Belgijanca. Sigurno pogadjate, reč je  o Sebastienu Ožieu, Daniju Sordu i Tijeri Nojvilu…Od 6 subotnjih ispita po makadamu 4 je dobio Ožie, a po jedan Sordo i Nojvil. U generalnom poretku pred 4 poslednja nedeljna ispita i dalje je na prvom mestu Dani Sordo, ali , napadaju ga odlični Ožie i Nojvil….Sordo ima prednost 0d 27.4 sekunde….a posle prvog dana je ta prednost iznosila 36 sekundi, u odnosu na Ožiea. Ako je suditi po tome onda će na cilju relija Sardinija 2020 Dano Sordo biti prvi, medjutim, kao što nam mnoštvo ranijih takmičenja potvrdjuju…..u sjajnom WRC-u ništa nije sigurno.

Dani Sordo je „stara reli kuka“. Učestvovao je čak na 168 relija, ali, samo je 2 puta pobedio u elitnom WRC-u i za njega važi izreka „večiti drugi“. Neverovatno….. na raznim relijima svetskog prvenstva je čak 24 puta !!!!….zaradio drugo mesto. Podsetimo da je davne 2005. godine u jednom „sitroenu C2“ bio juniorski šampion sveta.

Zna se  da su najveći konkurenti za osvajanje ovogodišnjeg šampionata vozači „Tojote“ – Britanac Elfin Evans i Francuz Sebastien Ožie.

Tijeri Nojvil je veoma dobar na Sardiniji, prati Ožiea i drži treće mesto. Finac Temu Suninen je počeo sjajno, ali je u toku relija popustio, medjutim, peto mesto za vozača „M sport forda“ nije loše.

U kategoriji WRC 3 je opet blisatao mali Oliver Solberg, medjutim posle gumi defekta na ispitu 9 je izgubio vodeću poziciju u klasi, da bi je već na sledećem brzincu povratio. Ipak ovaj reli mu nije nimalo srećan. Na ispitu 11 je stao i pitanje je da li će se pojaviti na stazi u nedelju. U kategoriji WRC 3 vodi Hutunen, ispred Kajetanoviča i Tidemanda.

Sardinija je donela baš dosta izletanje, havarija i odustajanja. Jedan zanimljiv detalj je vezan za 53. godišnjeg Italijana Masima Pedretija, koji vozi „ford fiestu reli 2“ za „M  sport ford“. Isprevrtao se na stazi, ali, kao što se zna samo prevrtanje ako nije bilo udarca u neku tvrdu prepreku i nije riskantno…. pa je Masimo nastavio sa takmičenjem. Masimo Pedreti, ili „Pedro“ kako je ispisano na njegovom automobilu je stari ljubitelj ove discipline, pogotovo relija „Historic“, na kojima godinama učestvuje i pobedjuje sa svojim „oldtajmerima“, najviše sa lepom „lančiom 037 reli“

Generalni plasman posle 12 ispita ( od ukupno 16 ) relija Sardinija 2020 :

1. Sordo – „hjundai“
2. Ožie – „tojota“………….+ 27.4 sek.
3. Nojvil – „hjundai“…………+ 28.9
4. Evans – „tojota“……….. + 58.4
5. Suninen – „ford“…………. + 1.06.9 min.
6. Tanak – „hjundai“……… + 2.25.3
7. Lube – „hjundai“……….. + 3.37.0
8. Hutunen ( WRC 3 ) – „hjundai“………+ 6.58.7
9. Kajetanovič ( WRC 3 ) – „škoda“…….. + 7.09.2
10. Tidemand ( WRC 3 ) – „škoda“……. + 7.48.1

Galerija slika

Članci iz iste kategorije