Tragedija na reliju Vidreiro u Portugalu – Poginula 21. godišnja suvozačica Laura Salvo ( dopunjeno )

11. октобар, 2020. #

Užasna nesreće dogodila se na samom početku relija Vidreiro u Portugaliji. Automobil „pežo 208“ kojim je upravljao Miguel Socias, pored svoje mlade 21. godišnje suvozačice, Španjolke Laure Salvo, izleteo je sa staze u jednoj krivini, udario u takmičarsko vozilo koje je malo pre toga takodje skliznulo sa staze, a potom svom silinom i desnom stranom udarilo u drvo. Automobil je totalno havarisan.

Odmah je obaveštena medicinska služba i helikopterska hitna ekipa. Na mesto nesreće su stigli vrlo brzo i počeli da ukazuju pomoć mladoj takmičarki, ali, nažalost srce hrabre suvozačice nije izdržalo.

Ekipe „Pežoa“ su odmah povukle svoja vozila iz takmičenja, a reli Vidreiro je ubrzo prekinut.

Na istom takmičenju je kao suvozač učestvovala i Laurina starija sestra, Maria Salvo. Tragedija u Portugalo potresla je ceo reli svet, takmičare, organizatore i publiku i pokazala svu delikatnost i opasnost te discipline. Automobil u kojem je nastradala Laura Salvo, bio je besprekorno opremljen i naravno imao zaštitni kavez „rol-bar“. Nažalost, udarac u črvstu prepreku je bio izrazito silovit. Samo mesto suvozača nije drastično zgnječeno, medjutim, Laura je očigledno doživela ogroman srčani šok. U vestima iz Portugalije se ne pominje stanje vozača Miguela Sociasa, koji je najverovatnije prošao bez povreda jer  leva strana „pežoa“ nije puno oštećena. Porodici Salvo iz celog sveta stižu telegrami i poruke dubokog saučešća, naravno i od svih poklonika relija u Srbiji.

Odmah po završenom reliju na Sardiniji, gde je pobedio, španski reli as Dani Sordo je povodom tragedije  u Portugaliji rekao pred kamerama :

„Odavde želim da pošaljem zagrljaj celoj porodici Salvo, zbog gubitka njihove ćerke Laure. Ta vest je za mene bila veliki udarac. . Poznavao sam je lično i dobro, šta da kažem. To je gubitak 21. godišnje devojčice koja je radila ono što joj se svidelo… to je loš deo našeg sporta, ali, život je toliko nepravedan. Hoću da pošaljem svu svoju podršku porodici, prijateljima, celom timu i svima koji imaju neke veze sa njom. Žao mi je …zagrljaj svima“

Laura i njena starija sestra Maria Salvo su već pet godina ozbiljno u reliju, kao suvozačice. Laura je ove godine bila član posade koja je dva puta pobedila, a ljubav prema reliju su nasledile od svog oca, nekada reli vozača Gabriela Salva.

U Španiji je u prisustvu ogromnog broja ljudi obavljena sahrana reli takmičarke suvozačice Laure Salvo, iako je zbog aktuelne Kovid pandemije porodica molila da se izbegne masovno okupljanje.

Tom najsvečanijem tužnom činu prisustvovali su pored porodice i rodbine, drugarice, drugovi, kolege sa univerziteta, sportski funkcioneri i vozači iz Španije i Portugalije i Laurina baka…

Pored kovčega je bila Laurina kaciga, kombinezon , nekoliko trofeja i velikim slovima ispisana poruka :“No champion can ever fly higher than Laura Salvo”  ( Nijedan šampion nikada ne može da leti više od Laure Salvo ).

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije