Reli sport u Madjarskoj – Raport Nenada Pozdera

3. јул, 2020. #

Specijalno za sajt „Moj svet brzine“, iz Budimpešte se javio naš dopisnik, Somborac Nenad Pozder, nekadašnji fudbaler u Srbiji, a sada trener u Madjarskoj…

„DVTK je klub iz Miškolca, koji ove godine puni 110 godina postojanja i prvi je multisport klub u Madjarskoj koji će u svoju bogatu tradiciju uvrstiti i tehnički sport. Crveno-bele boje kluba će braniti  dobro poznati velikani auto-moto sporta- reli šampion Madjarske za 2018. godinu Andras Hadik (Hadik András), Žolt Fridman (Friedmann Zsolt) i apsolutni šampion u reli krosu Čaba Špicmiler (Spitzmüller Csaba).“

 

Na svečanoj press konferenciji održanoj na stadionu DVTK, okupljenim gostima i predstavnicima sedme sile obratio se dr Peter Vilagi, komunikacioni i marketing direktor, koji je izmedju ostalog sa ponosom naveo da je auto-moto klub 20. klupska sekcija.

Proces osnivanja kluba trajao je punih godinu dana. Pošto su auto-moto sportovi u Miškolcu i njegovom delu grada Diosdjeru veoma popularni, glavni  organizator reli trka u Madjarskoj, gospodin Mark Adamović je dao zeleno svetlo za osnivanje kluba. Obe strane se nadaju dugoj i uspešnoj sradnji.

Prvu vozačku licencu u crveno-belom klubu dobio je Andraš Hadik, dvostruki apsolutni šampion Madjarske iz 2018. godine. U svom obraćanju naveo je detalje iz svoje bogate vozačke karijere i istakao je veliko uzbudjenje i izazov da brani boje svog novog kluba i svog grada.

Boje kluba na istoku Madjarske će braniti i još jedan velikan reli sporta, Čaba Špicmiler. U poslednje vreme svoje znanje je koristio u šampionatu relikrosa. Tokom obraćanja, naveo je da je kao mlad sportista bio član kajak kluba MVSC iz istog grada i da je rivalitet sa ostalim sportistima iz DVTK-a uvek bio na visokom nivou. Naveo je isto tako da osim fudbala, auto-moto sport u ovom kraju države ima veliku popularnost.

Za razliku od prethodnika automobil Žolta Fridmana je već dobio svoje nove crveno bele boje kluba DVTK-a. Zvezda u usponu je sa velikim zadovoljstvom i uzbudjenjem prihvatio novi izazov, što ujedno predstavlja novi podeljak u njegovoj karijeri. Rekao je da je  izuzetno ponosan i da mu je velika čast da brani boje svog rodnog grada. Istakao je da je Miškolc i okolna brdska regija Bukk dala mogućnost za napredak mesnih auto-moto takmičara i da se nada i da će tako biti i u budućnosti.

Andraš Hadik i Kristijan Kertes će već naredne nedelje stati na startnu liniju Velenje Relija u Sloveniji, što će ujedno biti i glavna proba pred početak šampionata Madjarske. Sredinom jula 2020. Žolt Fridman otvara sezonu na Stilvent Šalgo Reliju, dok Čabu Špicmilera ove godine možete videti u relikros Supercars kategoriji.

tekst i prevod : Nenad Pozder ( dopisnik redakcije MOJ SVET BRZINE )

Foto – Kristijan Sabo

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije