Zbog virusa korona, automobilska industrija u svetu pred slomom

24. јун, 2020. #
Automobilska industrija u svetu je pred slomom zbog posledica pandemije koronavirusa, navodi se u najnovijem istraživanju konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte.
U istraživanju, između ostalog, piše da se auto-industrija i pre pandemije suočavala sa velikim izazovima i dalekosežnim posledicama za tradicionalne automobilske proizvođače.
– Očekuje se dodatan pad profitabilnosti, pa će proizvođači morati da se nose s bržim i ozbiljnijim posledicama pandemije, posebno ako u obzir uzmemo ogroman pad prodaje kojem trenutno svedočimo – rekao je predstavnik Deloitte-a u Hrvatskoj Zlatko Bazianec.
U istraživanju se dodaje da je Kina trenutno najvažnije tržište i da će se njena dominacija povećati zbog mirovanja najvećih evropskih automobilskih tržišta, prenosi portal Index.
Prema istraživanju, postoji očigledna razlika između tradicionalnih tržišta i Kine, s obzirom na to da su kineski potrošači spremniji da prihvate alternativne pogonske sklopove, nego evropski ili američki kupci.
Prema procenama, relativno uskoro će u Kini 80% svih novih registrovanih vozila biti u potpunosti električna, hibridna ili vozila s gorivim ćelijama, dok će zastupljenost takvih vozila biti između 31% i 35% u Evropi i SAD.
Sektor usluga nakon prodaje, uglavnom ovlašćeni servisi i prodaja zamenskih delova, iskusiće posebno naglašen pad u prodaji, jer električna vozila iziskuju manje održavanja, dodaje se u izveštaju.
Ekapija.com

Galerija slika

Članci iz iste kategorije