AImotive postao najbolje finansirana softverska kompanija samovozeće tehnologije u Evropi

23. јун, 2020. #

AImotive koji samostalno razvija tehnologiju baziranu na umetnoj inteligenciji, s projektom „vision-first“, privukao je investiciju od 20 milijuna dolara, čime je kompanija postala najbolje finansirani startap u području vrhunske samovozeće tehnologije u Evropi. Uključujući prethodeća ulaganja, kapitalizacija AImotivea time se povećala na preko 75 milijuna dolara. Vodeći investitor u ovom investicionom ciklusu je Lead Ventures, specijaliziran za finansiranje tehnoloških startapova, sledi Széchenyi Venture Capital Fund Management kao i međunarodni ulagači iz prethodećih investicijskih krugova.

Kompanija koju je u mađarskoj 2015. osnovao László Kishonti fokusira se na najnaprednija područja samovozeće tehnologije i od svog osnivanja radi na stvaranju sustava dostupnih svakome. Većina razvoja kompanije provodi se u njenom mađarskom sedištu, a urede imaju na tri kontinenta. AImotive zapošljava preko 200 vrhunskih stručnjaka, uključujući jednu od najvećih evropskih istraživačkih skupina za umetnu inteligenciju. Osim u Budimpešti, sturtap testira automobile opremljene posebnim senzorima u Kaliforniji i Detroitu, te surađuje s najvećim autofabričkim partnerima.

Lead Ventures je u ovaj veliki investicioni poticaj ušao s MFB Invest-om i MOL-om, kao fond koji finansira ključni serviser usluga e-mobilnosti u regiji, uz pratnju Széchenyi Venture Capital Fund Managementa, koji deluje pod mađarskim ministarstvom finansija, usmerenog na pružanje finansijske podrške malim i srednjim poduzećima. Potencijal kompanije najbolje predstavlja nastavak podrške finansijskih i profesionalnih ulagača iz prethodećih krugova, uključujući Bosch i Samsung.
Vlasničku strukturu Almotivea čine osnivač László Kishonti, Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Samsung Catalyst Fund, Cisco Investments, Day One Capital, Draper Associates, Inventure, Nvidia, Prime Ventures i Tamares Group.

Investicija u Almotive događa se u trenutku očekivanih ekonomskih posledica izazvanih korona virusom, a ulagače i tržišne sudionike ohrabruje projicirani rast tržišta softvera za samostalnu vožnju na iznos od 50 milijardi dolara do 2050. godine.

„Mađarska igra sve važniju ulogu u razvoju električnih i samovozećih automobila, da podrži konkurentnost mađarske privrede kao i njeno brže ponovno pokretanje“, – izjavio je mađarski ministar finansija Mihály Varga.
„Istraživanje i razvoj u ovom sektoru svetske su razine, stoga vlada pomaže poduzećima koja posluju na ovom području svim raspoloživim sredstvima“, naglasio je Varga.

„S obzirom na to da je AImotive uspio uspešno povećati kapital čak i u ovakvoj situaciji, ogledalo je sveukupnog profesionalnog priznanja koje uživa naš razvoj. Nudimo dostupna i pristupačna proizvodna rešenja za stvarne probleme, a ne samo obećanja za budući uspeh. To su prepoznali i naši investitori, i između ostalog i zato su nam dali svoj glas poverenja“, – objasnio je László Kishonti, osnivač i izvršni direktor AImotivea.

„Cilj MOL-a je postati ključan u sektoru usluga e-mobilnosti u regiji Srednje i istočne Evrope. Zato smo u posljednjih nekoliko godina na taj sektor usmerili oko 120 milijuna dolara. Pratimo i pomažemo razvoj u regiji, poput rešenja za samostalnu vožnju kompanije AImotive“, – izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave MOL Grupe.

„Za uspeh AImotivea zaslužna je njihova poslovna filozofija: tim pristupa složenom problemu na sveobuhvatan, modularan i način koji je neovisan o platformi, rešavajući nekoliko aspekata samostalne vožnje od simulacije do razvoja čipova“, – kazao je Ábel Galácz, ispred vodećeg ulagača transakcije, predsednik Uprave Lead Venturesa.

Spektakularni rezultati u praksi    

Krajem prošle godine, zahvaljujući značajnim finansijskim sredstvima koja su tada dosegnula 48 milijuna dolara, Almotive je postigao spektakularne rezultate u nekoliko područja primene. Rešenje za automatizovano parkiranje uvedeno prošle jeseni na jedinstven način provodi samovozno parkiranje bez infrastrukturnih ulaganja u garaže. Softver za automatizaciju vožnje u osnovi omogućuje samovožnju po celoj ruti bilo koje autoceste. Odrađuje relaciju Budimpešta-Beč bez ikakve ljudske intervencije.

Novoprimljeni kapital Almotiv će koristiti za daljnji razvoj proizvoda kompanije na lokalnoj razini, jačanje međunarodne prisutnosti, otvaranje novih ureda i produbljivanje lokalne podrške partnera u autoindustriji, kako bi se još više približio svom prvobitnom cilju: samovozeći sustavi trebaju biti dostupni svima, a ne samo kao tehnologija u luksuznim automobilima.
O AImotiveu

AImotive je jedan od najvećih neovisnih timova na svjetu koji radi na tehnologijama automatizovane vožnje. Razvijajući softver za samostalnu vožnju, prateće alate za simulaciju i IP hardver za ubrzanje neuronske mreže, gradimo ekosustav za potporu u implementaciji automatizovane vožnje. Kako bi se katalizovala industrijska suradnja, naši proizvodi su skalabilni, modularni i hardverski neovisni. Gradimo stručnost našeg tima u umetnoj inteligenciji, fuziji senzora, 3D grafici i opterećenjem automatizovane vožnje u stvarnom svetu, uz pomoć razvoja naše globalne testne flote, kako bismo pomogli partnerima u ostvarivanju njihovih ciljeva samovožnje. Osim sedišta u Budimpešti, kompanija ima urede u Mountain Viewu u Kaliforniji i Yokohami, Japanu.

O Lead Venturesu

Lead Ventures je sveži i kapitalno intenzivni fond rizičnog kapitala u regiji Srednje i istočne Evrope, specijalizovan u finansiranju visoko tehnoloških startapova. Cilj mu je podupirati obećavajuće visoko tehnološke kompanije kapitalom, ekspertizom i širokom profesionalnom mrežom kako bi reformisali fabrička područja svojim inovacijama. Lead Ventures provodi investicije od preko dva milijuna evra, ciljajući na kompanije koje su primile prvu investiciju te se nalaze u kapitalno intenzivnoj fazi rasta. Lead Ventures raspolaže s kapitalom u iznosu od 100 milijuna evra. Tomorrow Europe investicioni je fond kojim upravlja Lead Ventures, a finansiraju ga MOL i Eximbank. Investicijski prati Nectile, sustav pametnog praćenja medija i analize teksta te CodeCool školu programisanja.

O Széchenyi Venture Capital Fund Managementu

Széchenyi Venture Capital Fund je društvo u 100 postotnom državnom vlasništvu. Fondom upravlja mađarsko Ministarstvo finansija. Prvi fond upravitelja, Széchenyi Venture Capital Capital Fund (SZTA), pokrenut je 2011. godine za podršku mađarskim malim i srednjim poduzećima. Od tada je osnovano još pet fondova rizičnog kapitala za finansiranje razvoja malih i srednjih poduzeća. Fond rizičnog kapitala Széchenyi upravlja s 83 milijarde mađarskih forinti uloženih u mađarske firme s potencijalom rasta kako bi se razvijala mala i srednja poduzeća te omogućio njihov dugoročni razvoj. Osim kapitalom, fond pomaže i razvoj proizvoda, širenje tržišta, izvoz, otvaranje novih radnih mesta, kao i strukturnu reorganizaciju portfeljskih kompanija strateškim poslovnim i finansijskim savetima.

PR.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije