Stirling i Pat Moss – Najčuveniji brat i sestra u svetu auto sporta

13. април, 2020. #

Ljubitelji brzine su baš juče saznali da nas je napustio briljantni britanski automobilista Stirling Moss ( 90 godina ),  najveći as koji nikada nije osvojio svetski šampionat. Brojke vezane za karijeru Stirlinga Mosa sve govore. Učestvovao je čak u 529 raznih trka i ostvario 212 pobedu. Vozio je 84 automobila u karijeru. U formuli jedan je bio 10 godina ( 1951 – 1961 ), imao je 66 startova, 24 podijuma i 16 pobeda….

Stirling Mos je imao pet godina mladju sestru – Pat Moss. Njena životna priča  je satkana od nečeg jedino mogućeg u njenom okruženju – o brzini i automobilskom sportu. Za razliku od svog čuvenog i nezaboravnog brata Stirlinga Mosa, koji joj je sasvim izvesno bio idol i zvezda vodilja, hrabra i uporna Britanka Pat Mos se odlučila za najtežu disciplinu sveta brzine – za reli.

Njeni uspesi su pobede u generalnom plasmanu na reliju Sestrijere u Italiji, drugo mesto na reliju San Remo, sedmo mesto na reliju oko Korzike, osmo na reliju Akropolis…

Ipak, oni koji su malo pažljivije proučili njenu dugogodišnju karijeru verovatno će primetiti da je njen najcenjeniji rezultat bio ostvaren na prestižnom „rulet reliju“ – 1969. na reliju Monte Karlo.

Pat Mos i njena suvozačica i prijateljica, Švedjanka Nystrom Elizabet, startovale su u jednoj odličnoj „lanči fulviji 1,3 coupe HF“.
Te godine se za Monte Karlo prijavilo preko 200 posada a na stazu je krenulo preko 150.  Posle par dana i puno brzinskih ispita na cilj u prestonicu Monaka stiglo je samo 27 automobila. Pobedio je fantastični Švedjanin Bjorn Valdegard, sa „poršeom 911 S“, a posada Pat Mos – Nystrom Elizabet je u zaista jakoj konkurenciji osvojila neverovatno 6. mesto.

Odustale su velike reli zvezde…Žan Klod Andrie, Rauno Altonen, Simo Lampinen, Timo Makinen, Hanu Mikola,…kao i  dobri majstori relija iz Jugoslavije, Štrok, Paliković i Gluhak…

Punih 17 godina ( od početka 1958 do kraja 1974 godine ) se Pat Mos bavila  teškom disciplinom automobilizma i učestvovala na 103 relija, puno nacionalnih, na nekoliko svetskih a najviše i sa puno uspeha na relijima šampionata Evrope. Trijumfovala je u karijeri na 7 relija i u još više navrata slavila u Kupu dama. Da joj život bude baš potpuno ispunjen brzinskim ispitima, sastavljanjem radara, biranjem suvozača , odabiru automobila….ali i ljubavlju sa najvoljenijim pobrinuo se Švedjanin Erik Karlson, njen suprug takodje poznati i uspešni majstor relija, koji je zabeležio nekoliko pobeda na najvećim reli skupovima kao što su Švedski, Finski i RAK reli ( pobedio 3 puta za redom sa „Sabom 96“ ). Nažalost, svet i atmosferu brze vožnje napustili su i Pat Mos Karlson ( 2008 )  i Erik Karlson ( 2015 ).

Ostale su samo stare fotografije o kojima danas često govori njihova ćerka Suzan, uspešna u ski skokovima. O neustrašivoj Pat Mos takodje rado priča i najčuvenija žena reli as – Francuskinja Mišel Muton, koja u svojim albumima čuva i jednu posebno dragu fotografiju – sliku sa Britankom Pat Moss.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije