Dakar reli 2020 – Tri koraka do cilja

14. јануар, 2020. #

Simboličan naslov podseća da su do cilja 42. DAKAR RELIJA preostale još samo tri etape. Sve je praktično poznato a potpuna neizvesnost je medju vodećima u kategoriji automobila.

Za kratak osvrt proteklih dešavanja opet smo zamolili starog prijatelja i najuspešnijeg motociklistu sa ovih širih prostora, danas 55. godišnjeg asa Slovenije, MIRANA STANOVNIKA…podsećamo, čoveka koji iza sebe ima čak 18 DAKARA i mnogo drugih motociklističkih priredbi sveta…

„Cilj je na vidiku iako i preostale tri etape nisu nimalo lagane. Eto, da ponovim, ovaj 42. DAKAR RELI je bez premca najbrži u istoriji istoimenog maratona. U kategoriji motociklista mislim da će pobediti sjajni Amerikanac RIKI BRABEK, na HONDI, i to će posle mnogo godina biti prekid dominacije trofejnog i moćnog KTM-a.
Medju automobilistima, tipujem na majstora iz KATARA, na izvanrednog NASERA AL ATIJU, kojeg interesuje samo pobeda i ništa više. To je čovek koji godinama postiže vrhunske rezultate u raznim RELI serijama…Bio je dva puta šampion WRC 2 kategorije, vozio je u klasi WRC 1, tri puta je pobedio na DAKAR reliju, sa „folksvagenom“, „minijem“ i prošle godine sa „tojotom“…naravno da je još sve neizvesno, jer i jedan probušeni pneumatik može sve da promeni, ali, mislim da će pobediti NASER. Kategorije sa kvadovima, bagi vozilima , pa čak i sa kamionima su nekako u drugom planu…a u tim klasama se već realno naslućuju pobednici..

Upitali smo MIRANA STANOVNIKA i za učešće GABORA SAGMAJSTERA…

„GABOR SAGMAJSTER je moj dobar i stari prijatelj. On je kao što sam i ja bio – potpuni AMATER. Medju učesnicima DAKAR RELIJA samo su njih recimo 40 PROFI VOZAČI, a to znači da su pod ugovorom sa najjačim timovima i fabrikama. Vidite, KTM ima na ovom DAKARU bar DESET vozila takozvanih MOTOHOM, to jest kuća na točkovima, imaju najbolje mehaničare, najbolje delove, trenere, fizioterapeute, lekare. GABOR i ja smo svih ovih godina spavali na zemlji u mini šatorima, sami pripremali putnu knjigu i učili navigaciju. GABOR se sa navigacijom odlično snalazio…neizmerno je uporan, ali, nerealno je da se od njega očekuje plasman u samom vrhu, gde su pomenuti fabrički vozači, mladji, jači a posle njih i bogati privatnici. Ja sam TRI puta bio na mestu broj 13 u generalnom plasmanu DAKAR RELIJA i taj je rezultat bio zaista MAGIČAN USPEH…a  neki novinari u Sloveniju su se i pored toga pitali…. ZAŠTO NIKADA NISAM POBEDIO…
GABORU želim od srca sve najbolje, to je veliki SPORTMEN i verujem da će uskoro početi da razmišlja o sportskoj penziji…postigao je PUNO i jedini je iz SRBIJE čak OSAM puta bio na cilju DAKARA“

Posle današnje 10. etape, sve je skoro poznato medju kamiondžijama, vozačima kvadova, bagi vozila a verovatno i medju motociklistima. Prava MRTVA TRKA i LOTO FINIŠ je pred nama u kategoriji automobilista. KARLOS SAJNC ima samo TRI MINUTA prednosti, u odnosu na AL ATIJU i 6.38 minuta zalihe u odnosu na PETERHANSELA….

Nađ GABOR SAGMAJSTER je sada na 95. mestu u generalnom poretku, a u klasi za koju je prijavljen i gde nema pomoći mehaničara SAGMAJSTER je u konkurenciji 37 vozača na startu, sada posle etape broj 9, na 24.mestu…Neka mu je SREĆNO i da opet udje u cilj sa zastavom SRBIJE.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije