Isuzu D-Max – šampion pikap vozila u SuperUtes seriji

7. децембар, 2019. #

Velika popularnost pikap vozila na australijskom tržištu već decenijama unazad, dovela je i do osnivanja posebnog šampionata u takmičenju tzv. Ute vozila (skraćeno od Utility), odnosno pikapova, s tim da je naglasak u SuperUtes seriji do sada bio na snažnim benzinskim V8 motorima.

Protekle i ove godine, šampionat je izmenio pravila i dozvolio turbo dizel jedinice, što su mnogi proizvođači iskoristili kako bi u trke uveli svoje gotovo serijske modele. Jedan od njih je i ISUZU, kojem je tržište Australije i Novog Zelanda jedno od najvećih i najunosnijih.

Specijalno pripremljen za trke od strane veterana Ross Stone, koji se svojevremeno takmičio i u V8 Supercar šampionatu, ISUZU D-Max Double Cab je ove godine osvojio titulu, a za upravljačem se nalazio 25-godišnji Tom Alexander sa Novog Zelanda.

Alexander je tokom sezone 2019 uspeo da postigne pet pobeda i čak 15 podijuma, od ukupno 24 trke koje su se vozile. Cela sezona je bila izuzetno uspešna, a dominacija je potvrđena čak jednu trku pre kraja, kada je Alexander sakupio dovoljno poena  ispred najbližeg pratioca.

Iako se navodi da su u pitanju gotovo serijski modeli, ipak je u pitanju takmičenje koje iziskuje značajne modifikacije, kako na šasiji, oslanjanju i prenosu, tako i na pogonskoj jedinici. ISUZU 3,0-litarski turbo dizel u ovom D-Max oslobađa 350 konjskih snaga i čak 700 Nm obrtnog momenta.

Nažalost, od sledeće sezone, SuperUtes šampionat ponovo menja pravila i vraća se na benzinske V8 motore, pa je veliko pitanje ko će od aktuelnih takmičara voziti i naredne godine. Naravno, presudna je bila velika popularnost pomenutih motora, naročito kod publike koja želi da vidi spektakl i „vatru“ iz izduvnih cevi V8 jedinica.

Izvor: Isuzu.co.rs ( Autoblog.rs )

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije