Toyota Gazoo Racing -Dakar reli tim 2020, sa Alonsom i Komom u Saudijskoj Arabiji pored Al Atije i De Viliera

2. новембар, 2019. #

 

TOYOTA GAZOO Racing najavila je  all-star postavu za Rak Dakar koji bi trebalo da se po prvi put održi u Saudijskoj Arabiji, u januaru 2020. Radni tim sadrži četiri posade koje čine Nasser Al-Attiyah i navigator Mathieu Baumel; Giniel de Villiers i navigator Alex Haro; Bernhard Ten Brinke i navigator Tom Colsoul; i Fernando Alonso i navigator Marc Coma.

Tim se takmiči na reliju Dakar od 2012. godine i kao TOYOTA GAZOO Racing South Africa ostvario je za Toyotu prvu ukupnu pobedu ranije ove godine, sa Nasserom i Mathieuom. Od svog prvog ulaska u Dakar Reli, tim je zabeležio najbolje ukupne rezultate: 3. (2012.), 2. (2013.), 4. (2014.), 2. (2015.), 3. (2016.), 5. (2017.) i 2. (2018.).

Za predstojeće izdanje legendarnog relija, TOYOTA GAZOO Racing će izabrati kombinaciju iskusnih specijalista za rally-raide, zajedno sa relativno novim licima u disciplini. Nasser i Mathieu će nastojati da odbrane titulu Dakar Relija kako bi povećalu svoju impresivnu listu ostvarenja, uključujući višestruke FIA Svetske kupove za pobede na Cross Country Rally i Dakar Rally. Giniel je još jedan iskusni učesnik sa pobedom Reliju Dakar 2009. godine i četiri krune sa Relija Maroka, od koji je poslednja osvojena  sa  novim navigatorom Alexom.

Bernhard, takođe bivši pobednik u Maroku, ponovo se ujedinjuje sa Tomom.  Ima dugu tradiciju u reliju i godinama se takmiči u različitim disciplinama, sa više uspeha u kategoriji kamiona.

Fernando Alonso, dvostruki pobednik 24 sata Le Mana, aktuelni šampion FIA Svetskog prvenstva u izdržljivosti sa TOYOTA GAZOO Racing, dvostruki svetski prvak Formule 1 i pobednik 24 sata Daytone, voziće u četvrtom ulasku TOYOTA GAZOO Racing-a u Dakar Reliju 2020. godine, kao deo njegove ambicije da isproba različite moto sportove i postane još potpuniji vozač trka.

Uz njega će sedeti na sedištu za navigaciju Marc Coma, još jedna španska legenda moto-sporta sa šest FIM Svetskih prvenstava i pet pobeda Dakar Reliju-a u kategoriji motora. Španski super-duo, obojica prelazeći u različite oblike moto sporta, naporno je radio od avgusta, trenirajući u nekim od najsurovijih uslova i na terenima širom Evrope, Afrike i Bliskog Istoka. Do sada su Fernando Alonso i Marc Coma više nego udvostručili planiranu kilometražu za trening, što predstavlja signal odlučnosti dvojca da osvoje jedan od najtežih događaja u moto sportu.

Sve četiri posade takmičiće se u najnovijoj verziji Toyota Hilux-a, dokazanog na rally-raid-u, napravljenog i razvijenog u Južnoj Africi. Reli Dakar 2018. predstavio je potpuno novi Hilux koji je Glyn Hall, direktor tima opisao kao tehnološki skok napred, i dokazao se od početka vožnje s drugim i trećim mestom na svom debiju na Dakar Rreliju pre nego što je osvojio ovaj događaj godinu dana kasnije. Prateći filozofiju TOYOTA GAZOO Racinga o „pravljenju sve boljih automobila“, tim je nastavio da usavršava i Hilux, a najnovija verzija će biti na čelu kampanje Dakar Relija.

Hilux odlikuju nezavisna vešanja, motor na sredini i pogon na sva četiri točka, a 5-litarski V8 motor sa prirodnim aspiracijom nalazi se iza prednjih točkova.

Reli Dakar 2020. biće održan isključivo u Saudijskoj Arabiji, a miting će početi 5. januara 2020. u zapadnom gradu Džedi. Put će krenuti prema severu, pre nego što skrene na jugoistok do glavnog grada Rijada, gde će posade imati dan odmora. Druga polovina relija Dakar 2020. godine prolazi kroz Rub ‘al Khali, poznat i kao „Prazan četvrt“, najveću neprekidnu peščanu pustinju na svetu, pre nego što je završio u gradu Al-Qiddiya 17. januara.

 Toyota.rs

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije