WRC-Wales rally GB – Tanak na vrhu, Ožie posustao…Rovanpera opet objašnjava

5. октобар, 2019. #

Pravi ubitačan subotnji dan na RELIJU VELS, sa dugačkim brzinskim ispitima, bio je začinjen kišom a to je dalo krila domaćem asu, Britancu ELFINU EVANSU ( M SPORT FORD ) da na prva tri današnja ispita ostavi iza sebe celu garnituru KREM vozača.

Leteo je EVANS kroz neobične predele VELSA, popravio se u plasmanu, medjutim jučerašnje izletanje i gubljenje baš puno sekundi biće teško nadoknaditi. Ipak, nikad se ne zna. Dok je EVANS u pravom zamahu, zvanični svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE, sa „sitroenom C3 WRC“, bar danas je izgubio ritam i kasni za odličnim OT TANAKOM, u „tojoti jaris WRC“, koji je od starta dobio PET ispita, pa i dalje čuva vrh u generalnom poretku RELIJA VELS. Napredovao je i TIERI NOJVIL, sa „hjundaiem“, pretekao je OŽIEA i drugi je, iza TANAKA….KRIS MIK i dalje vozi i drži poziciju broj ČETIRI….

U klasi WRC 2, posle jučerašnjeg tehničkog kiksa, upravo pristigli debitant 18. godišnji NORVEŠKO-ŠVEDSKI vunderkind OLIVER SOLBERG ( otac mu je iz Norveške a majka iz Švedske ), bio je na prva dva ispita IZVANREDAN. Našao se najpre na JEDANAESTOM a posle i na DESETOM MESTU U GENERALNOM !!! ( to mu je prvi WRC brzinski ispit u životu, gde je bio u TOP 10 ). Bio je brži i od svog talentovanog vršnjaka ROVANPERE, a nadmašio je i svog najboljeg učitelja – svog čuvenog OCA – PETERA SOLBERGA. Nažalost, već na sledećem ispitu je STAO. To je prava RELI PRIČA i mala RELI BAJKA o dečaku koji je pokazao svoju brzinu, sposobnost i neobičnu hrabrost za volanom „volkswagen pola GTI R5“. Sasvim je jasno da je od malih nogu imao perfektnu obuku, da je savladao mnogo toga, a sada preostaje da bude strpljiv, da nastavi da sluša i uči i da stiče što više iskustva….tako se stiže do najviših dometa…

Za razliku od OLIVERA, KALE ROVANPERA u VELSU napreduje ka novoj pobedi – nadamo se. Mladi dolaze… i to je fantastično….a STARI, pa …..moraju priznati da nemaju pravi MOTIV, onaj koji imaju mladi tigrovi, željni uspeha. Ovom prilikom se to odnosi na zaista trofejnog JANA KOPECKOG…koji puno zaostaje za timskim rivalom iz ŠKODE, za KALE ROVANPEROM….. čak 4.38.7 minuta…!!!

PETER SOLBERG je u svojoj kategoriji na mestu broj jedan. Šta reći o tom simpatičnom reli šampionu WRC-a, njega tokom cele sportske karijere prate uspesi, SVETSKI RELI ŠAMPIONT, RELI KROS….i takmičarski i oni životni, porodični…DIVNO.

Nedelja donosi još PET ispita….i ništa nije gotovo…

Generalni poredak posle 17 ispita ( od ukupno 22 ) :

1. TANAK – „tojota“
2. NOJVIL – „hjundai“……… + 11.0 sek.
3. OŽIE – „sitroen“………….. + 17.3
4. MIK – „tojota“………………. + 26.5
5. MIKELSEN – „hjundai“…… + 46.9
6. EVANS – „ford“……………… + 51.4
7. SUNINEN – „ford“………….. + 3.07.9 min.
8. TIDEMAND – „ford“………. + 4.59.6
9. BRIN – „hjundai“……………. + 9.16.0
10. ROVANPERA ( WRC 2 ) – „škoda“…..+ 9.30.2

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije