WRC, Rally Racc Catalunya 2019 – Ot Tanak je novi šampion sveta….i šok….potpisaće za „Hjundai“ ?

27. октобар, 2019. #

Na reliju KATALUNJA 2019, u Španiji, 30. godišnji Estonac OT TANAK i njegov suvozač MARTIN JERVEOJA, posada „tojote jaris WRC“…osvojili su DRUGO MESTO, pobedili na ispitu POWER STAGE …i tako i pre poslednjeg relija AUSTRALIJA obezbedili svoju PRVU SVETSKU RELI TITULU….sa 263 boda.. ( posle KATALUNJE imaju čak 36 bodova prednosti )

Ono što se već danima prepričava u reli kuloarima je TRANSFER vozača za narednu 2020. godinu a prava VEST GODINE je da OT TANAK napušta TOJOTU i da će u sledećoj sezoni biti u HJUNDAIU.

Malo ko je to mogao i naslućivati, ali, par tehničkih problema na „tojoti jaris WRC“, sa brojem OSAM, a to se prvenstveno odnosi na kvar na RELIJU SARDINIJA, gde je TANAK ne svojom krivicom ostao bez pobede, čini se da su kumovali pregovorima sa korejskom firmom.

Naravno sve je radjeno u najvećoj tajnosti i niko nije smeo da potvrdi bilo šta. Zvaničnici HJUNDAI ( Andrea Adamo ) i TOJOTE ( Tomi Makinen ), a i sam TANAK, nisu se konkretno izjašnjavali na mnoga interesovanja novinara…

Ipak, sedma sila ne bi imala takav epitet da nije UPORNA i LJUBOPITLJIVA….Iz svih priča po reli bogsovima dolazi se do vrlo zanimljive postavke za RELI ŠAMPIONAT SVETA 2020….a kakva će zapravo biti znaće se USKORO.

TANAK bi trebal0 da bude sa NOJVILOM uzdanica HJUNDAIA….ostaju u igri DANI SORDO i SEBASTIEN LOEB , koji bi se smenjivali za volanom trećeg „hjundai i20 WRC“….ali onda je suvišan ANDREAS MIKELSEN, za koga se govori da bi se mogao vratiti u SITROEN, gde je bio na tri relija u 2017. godini.

Nova VEST BOMBA se odnosi na već bivšeg svetskog prvaka, fantastičnog SEBASTIENA OŽIEA, koji bi se u svojoj poslednjoj sezoni sjajne karijere ( tako je već odavno uzjavio ) mogao naći za volanom „tojote jaris WRC“, pored LATVALE i KRIS MIKA….. a pominje se i ime mladog Finca HARIJA ROVANPERE, koji je u ovoj sezoni perfektno vozio „škodu fabiu Evo R5“ i postao šampion sveta u toj kategoriji..

Na upravo okončanom RACC RALLY CATALUNYA 2019, OT TANAK je pobedio na poslednjem ispitu POWER STAGE ( ispred EVANSA, NOJVILA, SORDA i OŽIEA ), osvojio maksimalnih PET dodatnih bodova i tako vrlo superiorno zaradio mnoštvo poena koji su mu donelu BAŠ VALIKU ČAST – PRVU RELI TITULU ŠAMPIONA SVETA

Generalni poredak RELIJA KATALUNJA 2019 :

1. NOJVIL – „hjundai“
2. TANAK – „tojota“…….. + 17.2 sek.
3. SORDO – „hjundai“ …. + 17.6
4. LOEB – „hjundai“……… + 53.9
5. LATVALA – „tojota“…. + 1.00.2 min.
6. EVANS – „ford“………. + 1.14.2
7. SUNINEN – „ford“….. + 1.47.6
8. OŽIE – „sitroen“……… + 4.20.5
9. OSTBERG – „sitroen C3 R5″…. + 8.24.6
10. KAMILI – „sitroen C3 R5″….. + 8.47.2

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije