Tazio Nuvolari – Beogradski krug za 74 sekunde, 3.septembra 1939.

3. септембар, 2019. #

„Na današnji dan pre osamdeset godina Tacio Nuvolari „obrnuo“ najbrži krug ikada oko Kalemegdana. Bez ABS, KERN, ASP, karbona, kevlara, radio uređaja,… Trolitarska mašina, turbina, oktani i srce u junaka.“

…Na to podseća poznati urednik i voditelj televizijske emisije VRELE GUME, MIODRAG PIROŠKI, danas na svojoj FB stranici.

Jedan da najpoznatijih vozača svih vremena, celom svetu omiljeni Italijan TACIO NUVOLARI, ostvario je u Beogradu, davne 1939. godine zaista neverovatan rezultat. Kao as od 46 godina, posle 50 krugova POBEDIO je u svom „auto-unionu“. Celu stazu – kaldrmu ( kamene kocke ) oko stare tvrdjave na KALEMEGDANU, dugačku 2,794 km. obišao je fantastičnom brzinom i u vremenu od 1.14.0 minuta, odnosno za 74 sekunde. Takodje je isto vreme ostvario i Nemac MANFRED FON BRAUHIČ, u „mercedesu“, koji je zauzeo drugo mesto. Bile su to mašine od 3000 kubika, sa 12 ventila, kompresorom, jačine 500 KS (  AUTOUNION ) i 485 KS ( MERCEDES )..sa točkovima 19 i sa veoma malom težinom …ispod 1000 kg.

Septembra 1979. godine, posle razgovora sa čuvenim sportskim reporterom RADIVOJEM RAĆOM MARKOVIĆEM, novinar RADIO BEOGRADA, DJORDJE DJENIĆ, je na taj veliki dogadjaj, prvi  put prikazan na našoj TELEVIZIJI, podsetio u emisiji INDIREKT. U prilogu je emitovan i deo telefonskog razgovora sa MANFREDOM FON BRAUHIČEM ( živeo je punih 97 godina ).

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije