ERC 2019 – Rally Barum Czech Zlin – Peta uzastopna pobeda trofejnog Jana Kopeckog, naravno u „škodi“

18. август, 2019. #

Upravo je završen poznati BARUM CZECH RALLY ZLIN, koji je održan 49. put a bodovan je za šampionat EVROPE ( 1,2,3 i junior ), za šampionat Češke, Abart reli Kup, Pežo reli Kup Češke, Opel Adam Kup…

Okupio je ogroman broj posada – čak 127 !!!!….. i podsetio na stara dobra vremena, kada se i na ovim našim prostorima dešavalo nešto slično, na YU RELIJU i RELIJU SATURNUS….

Medju učesnicima je bilo mnoštvo automobila koji predstavljaju istinski sinonim automobilizma u Češkoj – preko 30 ŠKODA raznih modela i snage, a najvažnija je bila ona sa brojem 4, u kojoj se našla fantastično uigrana i trofejna posada, 37. godišnji JAN KOPECKI i njegov suvozač PAVEL DRESLER , u ŠKODI FABIJI R5 EVO.

Sve do polovine relija ( ukupno 15 brzinskih ispita na 219,63 km. ) vodili su ravnopravnu i neizvesnu borbu sa poznatim i vrlo brzim Rusom ALEKSEJOM LUKJANUKOM ( zvanični reli šampion Evrope ) , u „sitroenu C3 R5“, a onda je nažalost LUKJANUK izleteo u jednoj  krivini, prilično udario svoj auto, pa je put do pobede za JANA KOPECKOG bio prava rutina…Zabeležio je PETU UZASTOPNU BARUM POBEDU, DEVETU UKUPNO na BARUM RELIJU i praktično osvojio briljantnu SEDMU RELI TITULU U ŠAMPIONATU ČEŠKE.

JAN KOPECKI je bez premca ŽIVA LEGENDA reli sporta u Češkoj. Zvanični je šampion serije WRC 2, titulu prvaka Evrope je osvojio 2013. i naravno fabrički je vozač ŠKODE MOTOR SPORT.

Medju TOP DESET posada, na ovom BARUM RELIJU, čak DEVET je bilo sa „škodama R5“. Drugo mesto je osvojio Čeh Mareš ( + 1.31.5 min. ) a za „dlaku“ iza njega je bio Britanac Ingram ( + 1.31.8 min. ) …obojica sa „škodama R5“. Mladi 25. godišnji KRIS INGRAM je tako preuzeo vodeću poziciju u RELI ŠAMPIONATU EVROPE, od LUKJANUKA, dva relija pre kraja prvenstva 2019.

ŠKODA FABIJA R5 je ove godine jedan od najtraženijih reli automobila Evrope. Prema zvaničnim podacima poseduje motor od 1620 kubika, jačine 275 KS i masu od 1230 kg…..vozi se i u vrhunskom RELI ŠAMPIONATU SVETA…

BARUM RELI je imao izvanrednu posetu. Vozilo se brzo, bilo je u tom karavanu od 127 reli automobila i puno incidenata sa izletanjem, pa i višestrukih prevrtanja i teških havarija – srećom bez najgorih ishoda.

Stariji ljubitelji relija verovatno pamte godinu 1985. kada se na drugom mestu podijuma, na BARUM RELIJU, našla posada iz JUGOSLAVIJE, BRANISLAV KIZMIČ – RUDI ŠALI, u „renou 5 turbo“.

Za rali fanove u SRBIJI i informacija da je 25. mesto na BARUM RELIJU, a 9. u svojoj klasi, zauzeo Turčin ORHAN AVCIOGLU, sa „pežoom 208 R2“, koji je podsetimo 2017. godine pobedio na SRBIJA RELIJU.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije