WRC 2019 – 16.Rally Italia Sardegna – Ot Tanak pred Het trikom

15. јун, 2019. #

Skoro je izvesno da će posada „tojote“ sa brojem osam, 31. godišnji Estonac OT TANAK i njegov suvozač MARTIN JERVEOJA, ostvariti zasluženu i vrlo cenjenu pobedu na teškom i nezgodnom makadamu SARDINIJE, pa će tako taj tandem zabeležiti TREĆU UZASTOPNU WRC POBEDU ( posle Čilea i Portugala ), u ovoj sezoni. Tako bi OT TANAK stigao i do liderskog mesta u ovom šampionatu 2019. uz dobru razliku u odnosu na pratioce…

Naravno, u WRC seriji nikada i ništa nije POTPUNO SIGURNO, pogotovo ako se zna da se pred Estoncima nalaze još ČETIRI nedeljna ispita….ALI, razliika koju je TANAK do sada napravio ( 25.9 sekundi !!! ) nagoveštava SJAJAN TRIJUMF. TANAK  je sada maksimalno motivisan i koncentrisan, zna kakvu prednost ima, tim TOJOTE je potpuno uigran i u takvim prilikama je SKORO sve predvidjeno…

Ipak, da ne preterujemo, jer smo na početku ove ITALIJANSKE priče naglasili da samo jedan poveći kamen može da probuši i najbolju gumu za makadam, a onda promena točka znači gubitak bar DVA minuta…

OT TANAK je u „tojoti“ ove subote pobedio na svim ispitima a posle 15 brzinaca i PODIJUM je verovatno već rezervisan za njega, za Španca DANI SORDA, sa „hjundaiem“ i izvanrednog Finca TEMU SUNINENA, sa „fordom“. Od TANAKA su svi očekivali visok plasman, a PRIJATNO je iznenadio TEMU SUNINEN, koji ima samo 24 godine..Pošto do kraja, kako rekosmo predstoje joč ČETIRI ispita…..PRAVI WRC PRITISAK doživljava reklo bi se najmladji…

RELI SARDANIJA je BAŠ LOŠA za zvaničnog prvaka sveta, uvek brzog i sjajno promišljenog Francuza SEBASTIENA OŽIE… kojeg su udarci o kamenje i kvarovi lansirali na samo začelje tabele RELIJA SARDINIJA i koji jedinu šansu za bodove vidi na poslednjem ispitu POWER STAGE.

Gruba podloga i maksimalno velika brzina, a sreće NI MALO, razlog su za JOŠ JEDAN PROBUŠEN PNEUMATIK i  lošu poziciju KRIS MIKA, koji je sve do 15. ispita bio na mestu broj 6. a teški uslovi nisu ovoga puta prijali ni odličnom Belgijancu TIERI NEVILU, jednom od favorita ovogodišnje serije WRC.

U karegoriji WRC 2 PRO, gde se zapravo takmiče samo dvojica vozača, a to su fabrički asovi odlične „škode fabije R5 EVO“, stanje je isto….mladji je daleko bolji od veterana. Iako je razliika izmedju njih skoro 20 godina, KALE ROVANPERA vozi kao ŠAMPION SVETA i dominira nad KOPECKIM.

U kategoriji WRC 2, vodi Japanac KATSUTA, najuspešniji reli as iz zemlje izlazećeg sunca, sa „ford fiestom“, a prate ga Francuz LUBE  i Poljak KAJETANOVIČ , obojica sa „škodama“..

RELI SARDINIJA se boduje i za RELI ŠAMPIONAT ITALIJE. Za sada je na prvom mestu poznati LUKA ROSETI a drugi je DJANDOMENIKO BASO..

U nedelju u podne, na TV kanalu NOVA S, počinje nova epizoda emisije VRELE GUME, u kojoj ćete imati priliku da pogledate i prilog o RELI ŠAMPIONATU SVETA, sa vrlo atraktivnim kadrovima koje je odabrao MIROSLAV ŠOSBERGER, a emisiju uredio MIODRAG PIROŠKI.

Generalni poredak RELIJA SARDINIJA posle 15 ispita ( od ukupno 19 ) :

1. OT TANAK – „tojota“
2. DANI SORDO – „hjundai“….. + 25.9 sek.
3. TEMU SUNINEN – „ford“…. + 42.9
4. ELFIN EVANS – „ford“……. + 1.25.4 min.
5. ANDREAS MIKELSEN – „hjundai“…..+ 1.33.3
6. TIERI NEVIL – „hjundai“…… + 2.32.4
7. ESAPEKA LAPI – „sitroen“…. + 2.58.3
8. KRIS MIK -„tojota“……….. + 3.53.3
9. JUHO HANINEN -„tojota“…. + 7.32.2
10. KALE ROVANPERA ( wrc 2 pro ) – „škoda EVO“….7.24.5

Galerija slika

Članci iz iste kategorije