WRC 2019 – 16.Rally Italia Sardegna – Na plažama raj, u brdima reli pakao

14. јун, 2019. #

OŽIE stao…LATVALA se prevrtao….LAPI menjao točak…DANI SORDO poleteo na prvo mesto….takodje i KALE ROVANPERA…

To bi bio telegrafski raport o drugom danu RELIJA SARDINIJA 2019…naravno u ITALIJI…

Teško je svima nama da zamislimo….ali da pokušamo ….da dočaramo atmosferu u MEDITERANU …na ostrvu cveća…ali i poprilične prašine…

Danas negde oko 18 časova na SARDINIJI je izmerena temperatura blizu 30 stepeni celzijusa. Na prelepim plažama, divota. More,more,more…suncobrani, ležaljke, hladna pića i uživanje…a iz neke daljine čuje se čudna grmljavina, medjutim, OTKUD TO, kada je vreme sjajno…..

U brdima poznatog ostrva završava se DRUGI DAN teškog ali sve popularnijeg relija, SARDEGNA 2019. koji se kao OSMA RUNDA boduje za RELI ŠAMPIONAT SVETA. Čak 88 posada je bilo u četvrtak na startu. RELI SARDINIJA se ove godine boduje za čak OSAM šampionata….ITALIJANSKI, ITALIJANSKI MAKADAM i ITALIJANSKI JUNIOR, TROFEJ JOKOHAMA, pa zatim WRC 1, WRC 2, WRC 2 PRO i WRC JUNIOR…

Ako smo iskreni i ako se setimo šta smo prognozirali pred početak OVE sezone…priznaćemo samima sebi da smo za favorite proglašavali OŽIEA …TANAKA i NEVILA…
Zaista je tako i bilo u minulih  SEDAM relija… ALI……niko nije davao šanse FORDU M SPORT…
Danas je na SARDINIJI, na prva dva ispita bljesnuo Finac TEMU SUNINEN, u „ford fiesti WRC“. Pobedio je DVA PUTA, posle odlične vožnje i posle drugog dana drži DRUGO MESTO.

Već na ispitu br.4 kamen je zaustavio njegovog zemljaka u „sitroenu“, ESAPEKU LAPIJA – menjao je točak, a pravo razočarenje za francusku fabriku SITROEN usledilo je već na ispitu br.5, kada je OŽIE idario u stenu i polomio prednje levo vešanje…ima ogromno vremensko zakašnjenje, medjutim, znajući vrhunske mehaničare verujemo da će nastaviti i to sa ciljem da na ispitu POWERSTAGE, u nedelju, osvoji neki bod..

RELI ŠAMPIONAT SVETA postaje još zanimljiviji. OŽIE već zna da će posle SARDINIJE najverovatnije izgubiti lidersku poziciju u prvenstvu  i da će se šansa za boljitak ukazati TANAKU, NEVILU, EVANSU i možda još nekom.

Posle ispita br. 6 lidersku poziciju preuzimaju DVA VOZAČA, sa ISTOVETNIM VREMENOM….a to je ko zna koja potvrda o zaista FANTASTIČNOJ UJEDNAČENOSTI majstora relija.
SORDO i TANAK imaju identično vreme u HILJADITIM DELOVIMA SEKUNDE – posle nekih 85 kilometara jurnjave po makadamu……PA DA LI JE TO MOGUĆE…

Na ispitu br. 6 prevrće se LATVALA…pa nastavlja, a na ispitu br. 9 opet pravi grešku…našao se van staze…ali verujemo da će JARI MATI u subotu ujtru opet biti raspoložen za jurnjavu.

U kategoriji WRC 2 PRO, totalno neizvesnu borbu vode fabrički vozači ŠKODE… 18. godišnji KLINAC – KALE ROVANPERA i iskusni  37. godišnji JAN KOPECKI…razlika je medju njima samo 0.6 sekundi..

RELI SARDINIJA se nastavlja u subotu ujtru sa ŠEST brzinaca…ko preživi biće u nedelju na poslednja ČETIRI ISPITA.

Za kraj i jedan zanimljiv podatak. Medju elitom se opet pojavio poznati, 37. godišnji Finac JUHO HANINEN u „tojoti“ tima TOMI MAKINENA. Posle devet brzinaca je na 9. mestu. HANINEN nikada nije bio elitni reli šampion sveta, ali, bio je ŠAMPION serije IRC, SWRC i ERC, sva tri puta sa „škodom“. On i njegov suvozač TOMI TUONINEN, imali su baš na SARDINIJI i to 2014. GODINE , jedan stravičan udes, kada su posle prevrtanja i izletanja posekli poveće stablo i kada ih je BOG spasao ( snimak se nalazi na internetu   )..

Dozvolite da uz ovu priču opet pomenemo našeg kolegu NOVINARA i UREDNIKA emisije MOBIL AUTO, nezaboravnog MILENKA KOZAREVA, koji je pre dva dana preminuo u Beogradu, a sa kojim smo pre 25 godina odgledali „u živo“ RELI ITALIJA u SAN REMU..

Plasman posle 9 brzinaca ( od ukupno 19 ) :

 1.  SORDO – „hjundai“
 2.  SUNINEN – „ford“….. + 10.8 sek
 3.  TANAK – „tojota“…… + 11.2
 4.  MIKELSEN – „hjundai“….. + 20.2
 5.  EVANS – „ford“…………. + 20.3
 6.  MIK – „tojota“…………… + 29.5
 7.  NEVIL – „hjundai“……. + 57.7
 8.  LAPI – „sitroen“…….. + 1.03.5 min.
 9.  HANINEN – „tojota“…. + 2.38.0
 10. LUBE – ( wrc 2 ) – „škoda R5″….2.50.3
 11.  ROVANPERA – ( wrc 2 pro ) – „škoda evo“… + 3.01.3
 12.  KOPECKI  ( wrc 2 pro ) – „škoda evo“…..+ 3.01.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije