Umro je stari reli as, Nestor Milanov

29. јун, 2019. #

Upravo smo saznali da je u BEOGRADU, pre nekoliko dana, u 89. godini preminuo sportski vozač i reli as, NESTOR NECA MILANOV..podsećamo Vas na tekst o NECI koji je objavljen na ovom portalu….

Nestor Milanov – Sveta Siljanović..reli tandem starih vremena

objavljeno 2011. u Beogradu
Niko od mladih danas  ne zna za  sjajnu reli posadu od pre 50 godina, posadu  NESTOR MILANOV SVETISLAV – SILJANOVIĆ. Ne znaju naravno,   jer tada nisu bili  rodjeni, ali  ne znaju i zbog toga što mi zaboravljamo na istoriju, i ne umemo  mnoge važne stvari da sačuvamo od zaborava.

Danas sam imao priliku da provedem celo pre podne sa nekadašnjim asovima automobilskog relija, sa vozačima iz perioda šezdesetih godina, iz zlatnog doba tog sporta u Srbiji, kada su takmičari iz ostalih krajeva bivše zemlje sa pažnjom pratili zbivanja u Srbiji, i kada su znatno zaostajali za ljudima iz srpskog sveta brzine.

NESTOR MILANOV je rodjen 1931. godine u Srpskoj Crnji, u Banatu, u mestu odakle je čuveni slikar i pesnik,   učitelj i dramski pisac, boem Djura Jakšić. Na brze staze ušao je još krajem pedesetih godina, učestvujući u svojoj prvoj trci, takmičenju motociklista od Beograda do Arandjelovca, u klasi do 250 kubika. I danas ako neki klinac pobedi na debitantskoj trci,  postaje totalno opsednut magičnim uzbudjenjima u krivinama, mirisom benzina i škripom guma. Na cilju vas dočekuju prijatelji i navijači, aplaudiraju i dive se vašoj brzoj vožnji, a baš tako nešto se dogodilo i pre više od 5o godina kada je NESTOR NECA MILANOV osvojio svoj prvi pehar sa motociklom marke „nsu“. NESTOR MILANOV  je završio višu mašinsku školu, radio u Institutu Crvene Zastave, i imao svoj auto mehaničarsku servis u kome je posle njega posao nastavio i veliki servis izgradio, Miodrag Mika Djelmaš.

NECA MILANOV  danas ima 80 godina, sjajno se drži i vrlo dobro seća vremena kada su vozili Mihajlo Božić, Mikica Vuković, Branimi Perić Džo, Mališa Vučković, Šverko, Gluhak, Marjan Kulundžić i drugi.

„Moji najveći uspesi su pobeda na relijuSUTJESKA, pobeda na Sajamskom reliju, treće mesto u klasi na velikoj medjunarodnoj trci u Brnu, kada sam vozio „abarta 850“. Uvek sam bio u samom vrhu, medju petoricom najboljih u klasi, učestvovao sam na bezbroj relija, mogao bih da vam ispričam mnogo toga. U jednom momentu suvozač mi je bila i moja draga supruga Lia, a najviše vremena je na sedištu pokraj mene proveo moj veliki prijatelj i reli šampion iz 1968. godine Sveta Siljanović – Mališa. Više puta sam bio na takmičenjima u inostranstvu, a 19.aprila 1970. godine, zajedno sa Ivicom Vukojem i Sretenom Djordjevićem, učestvovao sam na  maratonskom reliju LONDON – MEKSIKO, sa ciljem u MEKSIKO SITIJU,  dugačkom 26.000 kilometara. Stigli smo do SANTJAGO DE ČILEA, i tu smo diskvalufikovani zbog kašnjenja od 2o minuta. I pored toga smo dobili velike čestitke kao jedini privatni tim koji je stigao tako daleko, a vozili smo jednog „pežoa 404“…..“

Tako je ovog 3. decembra 2011. govorio NESTOR MILANOV, nekadašni automobilski as , auto mehaničar , danas posedeli deka koji ima SEDMORO UNUČADI i DVA praunuka. Njegovu priču netremice je slušao njegov verni suvozač SVETA SILJANOVIĆ, a takodje i ja, uz olovku i uključen magnetofon.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije