Preminuo riječki automobilista Darko Rafaj

4. јун, 2019. #

 

 

                       Prestalo je kucati srce Darka Rafaja. Imao je tek 64 godine. U tjednu kada se svijet opraštao od jednog od najvećih automobilistčkih asova Formule 1, legendarnog Nikija Laude, naše kvarnersko podneblje doživjelo je sličnu sudbinu.

Darko Rafaj, višestruki državni prvak u auto rallyu, pobjednik niza natjecanja u kojima je nastupao, nije bio samo vozač, s osobnim ponosom nositelj licence broj 0001. Nikako nije bio obični vozač, bio je svojevrsni kompjutor znanja o rallyu, o auto sportu koji mu se podvukao pod kožu još od studentskih dana.

. Uz potporu prijatelja, istinskih zaljubljenika rallya, istodobno i sponzora, tri je puta za redom 1995., 1996. i 1997. godine bio državnim prvakom Hrvatske u rallyju. Donijelo mu je to, kao prvom relijašu prestižnu „Zlatnu kacigu HAKS-a“, najviše priznanje  nacionalne sportske asocijacije.

U Darkovu poimanju auto sporta prepoznavala se jedna specifična crta koju je upražnjavao i izvan brzinaca koje je obožavao, izvan pista kojima je šampionski vozio. Rado je savjetovao kolege, posebno mlade, prepoznavao talente, cijenio iskustvo i majstorstvo najboljih svjetskih asova.  Rally mu je bila osnovna ljubav, ali gotovo da nema discipline u kojoj se nije oprobao, od vožnje među čunjevima, brdskih, pa i kružnih staza.

Sredinom 90-tih, nekoliko je sezona vladao  hrvatskim reli stazama kao državni prvak. U zenitu karijere, 1995.godine, ostvarila mu se i želja nastupa na kultnom i legendarnom Rallyu Monte Carlo. Ti su dani u Kneževini bili nešto što se nikad ne zaboravlja. U tandemu s vjernim mu suvozačem Igorom Kovačićem, zbog tehničkog kvara iznajmljene Mazde, nisu stigli do cilja.

Potekao je u nekadašnjem AMD Rudolf Štiglić, danas AK Rijeka, kojem se nakon nekoliko promjena klupskog dresa, vratio 90-tih. Bio je i članom najjačeg domaćeg „Ina rally teama“,  a ne samo kao vozač, već i kao iskusan sportski djelatnik posljednja desetljeća života proveo je u redovima AMK Dugo Selo.

Miroslav Krpan

PS. DARKO RAFAJ je bio prijatelj automobilista širom nekadašnje Jugoslavije. Više puta je dolazio i u SRBIJU a bio je i poštovalac redakcije beogradskog sajta MOJ SVET BRZINE. Neka mu je večna slava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije