Nova Kia Sportage 1,6 dizel 136 KS – Kroz Vojvodinu i Šumadiju, sa 5.5 litara goriva na 100 km.

17. јун, 2019. #

Sa izvanrednom KIOM SPORTIDŽ, prokrstarili smo putevima od Beograda do Sombora, a u drugom danu i putevima preko Avale, sve do Topole i Kragujevca….ukupno preko 730 km. sa jednim rezervoarom…
Zauzeli smo mesto broj JEDAN na poznatoj trkačkoj stazi MIŠELUK, kraj NOVOG SADA ( samo zarad slikanja ) i ubrzo posle toga, sa našom baš dobrom KIOM SPORTIDŽ, na istoj stazi, obavili  TV snimanje u režiji odlične ekipe VRELIH GUMA, i sa pravim majstorom kamere i montaže, MIROSLAVOM ŠOSBERGEROM.

Ali pre opisa utisaka o SPORTIDŽU, za sve koji planiraju kupovinu dobrog krosovera važna je informcija koju nam je saopštio gospodin MILAN DERBOGOSIJAN iz KIE : „U našoj ponudi godine NOVI SPORTIDŽ ima popust i do 6500 evra, može se kupiti  za 19.690 evra , naravno uz garanciju od SEDAM GODINA“

Na lageru beogradske firme KIA, nalazi se oko 60 SPORTIDŽA, pa ko je u mogućnosti može doći do krosovera koji je medju vlasnicima vozila već dobio pregršt DOBRIH OCENA. Mi smo na raspolaganju imali KIU SPORTIDŽ sa agregatom od 1600 kubika i jačinom od 136 KS. Masa tog vozila iznosi 1668 kg. gorivo je DIZEL, rezervoar prima 62 litra a obrtni moment je 320 Nm. Menjač je AUTOMATSKI – sedmostepeni, SPORTIDŽ ima ozbiljan monitor sa navigacijom, dobar i informativan kilometar sat, prtljažnik BAŠ PROSTRAN – 480 lit. odnosno 1469, u maksimalnoj opciji sa oborenim naslonima zadnjih sedišta. PNEUMATICI su marke HANKOOK, sa oznakom 245/45 R 19  98 W. Na našoj dvodnevnoj turi kroz Vojvodinu i Šumadiju prevalili smo 730 kilometara i primenili dva pristupa vožnji ….1. onaj kada žurimo i kada papučicu gasa u svakoj pogodnoj situaciji pritiskamo najjače i 2. …onaj opušteni, uživajući i NAJBEZBEDNIJI, kada najblaže koristimo pedalu gasa..
RAZLIKA JE BAŠ VELIKA……KIA SPORTIDŽ može da vas dovede do KRAGUJEVCA, starim ali solidnim putem, preko MLADENOVCA i TOPOLE, sa samo 5.5 litara dizela na 100 km……..a ako ŽURITE sa ciljem da stignete do TOG SOMBORA, takodje starim putevima preko INDJIJE, NOVOG SADA, SRBOBRANA, VRBASA, KULE, CRVENKE, SIVCA i KLJAJIĆEVA itd. videćete da se potrošnja popela i na 8.8 litara dizela na 100 kilometara… SPORTIDŽ kojeg smo imali na testu nudi se sa odličnom opremom za 27.790 evra.

Utisci o SPORTIDŽU su više nego dobri. To je moderan, VEOMA PROSTRAN, lep, dobro skrojen krosover, SIGURAN, sa dobrim kočnicama i automobil koji normalnom vozaču nudi BEZBEDNOST.

Ima li nečeg što nam se kod ovog SPORTIDŽA nije dopalo….DA, samo jedan detalj….ali DETALJ koji je sada prisutan kod svih modernih krosovera SVAKOG BRENDA.

SPORTIDŽ sa našeg testa nema NIKAKAV REZERVNI TOČAK a ni KLJUČ ZA SKIDANJE TOČKA. U velikom prtljažnom prostoru, u donjem delu, nalazi se torbica sa SETOM ZA SANACIJU PROBUŠENOG TOČKA. Ta inovacija je očito primenjena zarad ideje da se poveća prtljažni prostor. Naravno nismo imali potrebu da ga koristimo, a PREPORUKA je da se SVE NA SPORTIDŽU ( a ima baš puno toga ) obavezno mora proučiti i naučiti kako se koristi.

Na kraju svega, po običaju evo i par reči o našem putovanju ….Baš dugo nismo bili u SOMBORU nekada najzelenijem gradu, gradu u kojem su rodjeni velikani kao što su slikari, MILAN KONJOVIĆ i SAVA STOJKOV,  književnik i akademik VELJKO PETROVIĆ, pedagog i pisac NIKOLA VUKIĆEVIĆ, u gradu gde je živeo i radio knijževnik i pesnik LAZA KOSTIĆ ( rodjen je u KOVILJU ), pevač ZVONKO BOGDAN, potom i nezaboravni košarkaš „ŽUĆKO“ – RADIVOJE KORAĆ, a takodje, naravno mnogo kasnije,  danas fantastični as košarke NIKOLA JOKIĆ i teniser FILIP KRAJINOVIĆ.
Centar SOMBORA danas ima sasvim drugačiji izgled, pretvoren je u modernu pešačku zonu i kao i sve naše urbane sredine zatrpan je automobilima i parkinzima. Nekada su fijakeri bili najomiljeniji…. Nema više one tišine  i nekog spokoja iz perioda pedestih, šezdesetih godina, kada  je pisac ovih redova ( takodje Somborac ) prelepa leta provodio na bačkom kanalu, kod babe i dede….kada se uživalo u pravoj ribljoj čorbi….kada su svi vozili bicikle , šetali jedinstvenom Županijom i centralnom Štraftom, kada se odlazilo na igranke sastava TAJFUNI i kada je na lokalnom fudbalskom stadionu žario i golove davao čuveni STEVA POZDER…i svakako kada je cvetalo SOMBORSKO NARODNO POZORIŠTE sa davno, davno, glumicom SMILJOM MILANKOV…

Galerija slika

Članci iz iste kategorije