WRC 2019, Vodafone Rally de Portugal – Tanak i sve tri „tojote“ najbolji

31. мај, 2019. #

Danas pre podne  ( petak 31. maj 2019 ) počeo je 53. RELI PORTUGAL. Najbrži je na samom startu bio „večiti drugi“, Španac DANI SORDO, sa „hjundaiem“. Na stazi od 12,35 km. je za 4,2 sekunde bio bolji od brzog Estonca, OT TANAKA, sa „tojotom“……NEVIL se plasirao kao 9. ( + 14,6 sek. ), a potom su mesta zauzeli, kao 10. OŽIE  ( + 15,5 sek. ) i 11. LOEB ( + 16,1 sek. )…

Tako je sve počelo, a u nedelju ćemo saznati ko je uspeo da dodje do podijuma i naravno ko je pobedio na ovom sedmom reliju ŠAMPIONATA 2019., na reliju koji će označiti i kraj prvog dela te neobično popularne serije..

Zanimljive su izjave vozača posle prvog ispita..

SORDO – „Uživao sam“
TANAK – „Imao sam prašinu od Ožiea“
SUNINEN – „Puno prašine, teško je disati i u kokpitu“
EVANAS – „Sve je OK“
LATVALA – „Prašina..“
NEVIL – „Bio sam previše oprezan“
OŽIE – „Kao što sam i očekivao, puno prašine, biće to težak vikend“
LOEB – „Vrlo klizavo“
LAPI – „Ne vidim jasno linije puta“

Drugi ispit donosi prvu pobedu OT TANAKU, a SORDO je i dalje vodeći u generalnom….doduše samo za POLA SEKUNDE….. OŽIE zaostaje 17,1 sekundu, LOEB 21,9 a NEVIL 22,4
KRIS MIK je solidan, drži četvrto mesto sa + 8,7 sekundi, iako je imao kvar interfona, pa mu je suvozač rukama pokazivao kakve krivine dolaze…
Izreka TREĆA SREĆA nikako se ne može primeniti za brzinski ispit broj TRI. Čak četvorica poznatih su bili prinudjeni da stanu, a to su bili LOEB ( tehnički kvar ), SORDO ( problemi sa dovodom goriva ), LAPI ( gumi defekt ) i najzad MADS OSTBERG..
Taj ispit je opet pripao OT TANAKU, koji je preuzeo vodjstvo u generalnom poretku RELIJA PORTUGAL, iza njega su se našli LATVALA ( + 6,9 sek. ) i KRIS MIK ( + 14,0 sek. )

U klasi WRC 2 PRO mali KALE ROVANPERA, za sada ide dobro, deseti je medju svima ,dok njegov timski rival JAN KOPECKI zaostaje čak 27,9 sekundi. Obadvojica  ( ispravno je i obojica ) su fabrički vozači tima ŠKODA MOTOR SPORT..

Drugi krug je doneo vrlo pozitivne stvari za vodećeg – Estonca OT TANAKA a čak sva „podijum mesta“ zauzimaju asovi TOJOTE….. to jest TANAK, LATVALA i MIK…

LOEB je tek na 42. mestu a SORDO na 43…..zbog zastoja i tehničkih problema na ispitu broj TRI.

Peh doživljava i mladi ROVANPERA, gubi dosta vremena, ali nastavlja da se bori…

Prvi dan 53.RELIJA PORTUGAL je okončan u gradu LOUSADA, veličine kao recimo naše SMEDEREVO i na skoro 50 kilometara od PORTA i ATLANTIKA…Bio je to još jedan WRC GRADSKI SUPER SPECIJAL i možete samo zamisliti kako je skoro cela LOUSADA izašla da vidi najbolje majstore relija, na improvizovanom brzincu od 3,3 km.

Posle SEDAM ispita OT TANAK ima solidnu prednost od 17,3 sekunde ali će tek u subotu uslediti prava borba i to za pozicije od 2. do 5. mesta jer su LATVALA, MIK, NEVIL i OŽIE u samo 8.5  sekundi.

Subota je trabala da ima 8 ispita, ali su dva gradska otkazana…. a nedelja donosi završnih 5…

Galerija slika

Članci iz iste kategorije