WRC 2019, Vodafone Rally de Portugal – 5 puta proglašen za najbolji na svetu

30. мај, 2019. #

Ne znamo da li će se zaljubljenici u reli složiti sa PETOSTRUKOM NAGRADOM  za RELI PORTUGAL, kada je svojevremeno proglašen za NAJBOLJI NA SVETU, ali je sasvim sigurno da u petak pre podne, poslednjeg dana ovog meseca maja 2019, počinje još jedan težak i iscrpljujući makadamski reli ŠAMPIONATA SVETA 2019. sedmi u ovoj sezoni..

Vremešniji pratioci ove vrhunske serije vrlo dobro znaju da je PORTUGALSKI RELI okupljao OGROMAN broj publike, da je imao segmente sa SKAKAONICAMA i nestvarno dugačkim letovima a da se dešavalo da se zbog učestalih kiša pretvori u totalnu avanturu, koja je više ličila na svetske auto-moto maratone nego na tradicionalne relije..

RELI PORTUGAL je prvi put održan 1967. godine,  a tada je pobedio lokalni as ALBINO KARPINTEIRO, u izvanrednom RENOU 8 GORDINI, u automobilu koji je u to vreme predstavljao pravi VRH i u kojem se tih godina odlično snalazio i legendarni JOVICA PALIKOVIĆ, višestruki šampion relija, kružnih i brdskih trka, a i državni prvak u motociklizmu – JEDINI JUGOSLOVEN KOJI JE BIO TOLIKO SVESTRAN.

Godine 1973. RELI PORTUGAL je uplovio u glamuroznu seriju ŠAMPIONATA SVETA, a na tom debiju je pobedio Francuz ŽAN LUK TERIJE u ALPIN RENOU…Najduži RELI PORTUGAL je održan 1979. godine. Imao je čak 45 brzinskih ispita sa 735 kilometara…a na podijumu su se našli SKANDINAVCI…1. MIKOLA 2. VALDEGARD i 3. ANDERSON ( HANU MIKOLA je pobedio u „ford eskortu RS 1800“).

Interesantno je da je u tim godinama veoma uspešan bio jedan suvozač, karakteristično niskog rasta. Reč je o Francuzu ŽAN TODU, koji se u ulozi kopilota i suvozača šampiona ogledao od 66. – 81. godine. Bio je maksimalno uspešan, kao suvozač pobednik nekoliko WRC relija a 1981. i VICEŠAMPION SVETA, sa Francuzom GIJ FREKLENOM. Od 1994. do 2007. bio je direktor tima FERARI u FORMULI JEDAN. Danas je 73. godišnji gospodin ŽAN TOD,  prvi čovek SVETSKE AUTOMOBILSKE FEDERACIJE – FIA, i više puta je bio gost SRBIJE i BEOGRADA.

U PORTUGALU je danas održan uvodni i probni ispit, takozvani SHAKEDOWN, koji predstavlja poslednju proveru već dobro testiranih podešavanja takmičarskih automobila. Vozilo se na makadamskoj stazi od 4,6 km. a najbolje vreme je ostvario „MALEROZNI ČILEANAC“, odnosno odlični TIERI NEVIL, iz Belgije, koji je u ČILEU doživeo spektakularno i višestruko prevrtanje u svom „hjundaiu“. Tik iza njega su bili KRIS MIK, TEMU SUNINEN, TANAK i LOEB ( opet je u timu HJUNDAI a MIKELSEN ne vozi )…..Zvanični svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE, u „sitroenu C3 WRC“, je zabeležio 11.vreme a to ne treba nikoga da brine, jer je OŽIE najuspešniji učesnik RELIJA PORTUGAL ( pobedio je čak PET PUTA, kao nekada i MARKU ALEN ).. Na probnom ispitu je u najnovijoj EVO ŠKODI FABIA R5, u klasi WRC 2, najbolje vreme imao golobradi KALE ROVANPERA ( 18 godina ), i bio je ispred svog fabričkog rivala, čuvenog JANA KOPECKOG.

RELI PORTUGAL je najavljen kao reli sa 20 brzinskih ispita, 7, 8 i 5, u petak, subotu i nedelju, medjutim stiže podatak da su dva „gradska“, planirana za publiku, već otkazana – izvesno zarad SIGURNOSTI.

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije