WRC 2019 – 1. Copec rally Chile – Sebastien Loeb opet vozi

9. мај, 2019. #

U Južnoj Americi, u dobro poznatoj republici ČILE, baš dugačko pozicioniranoj državi, izmedju ANDA i TIHOG OKEANA, ovog vikenda će znanje odmeriti najbolji reli vozači sveta.

COPEC RELI ČILE debituje u SVETSKOM RELI ŠAMPIONATU. Sportski vozači ČILEA nisu se preterano afirmisali u svetu brzine, sem, njihovih uvaženih i uspešnih predstavnika na DAKAR RELIJU, a to su ODLIČNI motociklista IGNACIO KASALE i vozač kvada PABLO KUINTANILA.

U toj fantastičnoj zemlji, prepunoj prirodnih lepota i mnogih zanimljivosti, uvodnim test ispitom SHAKEDOWN, na stazi od 6.45 km. praktično je i počeo 1. COPEC RALLY CHILE, od kojeg se u tom delu sveta puno očekuje, pogotovo posle odlaska legendarnog DAKAR RELIJA na drugi kraj zemljine lopte.

U Čileu je jesen, vreme je u toku tog ispita bilo tmurno i KIŠOVITO a majstori krivina su vozili sa uključenim brisačima, na širokom zemljanom putu koji je vodio delom kroz šumoviti predeo . Bilo je i delova sa spustom, uz dosta kočenja a neki su kazali da ih je atmosfera sa maglom podsećala na poznati RELI VELS. Na momente se na jednom dužem pravcu vozilo i 187 km. na sat a SHAKEDOWN je okončan bez incidenata. Svi su probali vožnju na test ispitu PO TRI PUTA , a neki su tu poslednju proveru svojih vozila odradili i PET PUTA.

Publika je imala premijernu priliku da PRVI PUT U ŽIVOTU isprati vožnju ELITINIH RELI VOZAČA SVETA, a oni su bili predvodjeni najboljim. Naravno reč je  o 45. godišnjim Francuzu SEBASTIENU LOEBU, koji je ove godine angažovan za HJUNDAI pre svega da ukaže na neke „sitnice“, baš kada je reč o podešavanju automobila i da pomogne da asovi sa „hjundaiem WRC“ stignu na sam vrh. Što se tiče probnog ispita HJUNDAI može biti zadovoljan, jer je njihov as, 29. godišnji Norvežanin ANDREAS MIKELSEN, bio najbrži. MIKELSENU očigledno odgovara zemljana podloga. Na minulom reliju u ARGENTINI, zauzeo je DRUGO MESTO, ali, u petak, subotu i nedelju, njega i ostale očekuje ONO PRAVO, 16 brzinskih ispita.

Podsetimo da se na tabeli WRC-a 2019. na prom mestu nalazi NEVIL sa 110  bodova a da ga prate OŽIE sa 100 i TANAK sa 82.

SEBASTIEN OŽIE je u ČILEU rekao da se u SITROENU radi na poboljšanju njihovog modela „C3 WRC“ i to na šasiji i diferencijalu. SITROEN ima ne malih problema. Morali su, odmah posle RELIJA ARGENTINA, da iz Francuske prebace u Čile potpuno novu školjku, jer je njihov drugi vozač, 28. godišnji Finac ESAPEKA LAPI, imao teško prevrtanje i tom prilikom je karoserija potpuno deformisana.

Predstojeći COPEC RELI ČILE, biće prava svečanost za ogroman broj gledalaca. Sve počinje u gradu CONCEPCION, južno od SNTJAGA, a onda sledi 304,81 km. brzinskih ispita. Prateći rezultate i specijalizovane internet portale imaćemo prilike da na „kučni način“ uživamo u borbi najboljih reli vozača današnjice, uz napomenu da je u pitanju značajna vremenske razlika sa BALKANOM, od nekih 5 sati.

Rezultati ispita SHAKEDOWN – COPEC RALLY CHILE 2019 :

1. MIKELSEN – „hjundai“……… 4.46.4 min.
2. TANAK – „tojota“……………. 4.47.4
3. LATVALA – „tojota“…………. 4.47.6
4. NEVIL – „hjundai“………….. 4.49.0
5. EVANS – „ford“…………….. 4.50.1
6. MIK – „tojota“……………… 4.50.3
7. OŽIE – „sitroen“………….. 4.50.4
8. LOEB – „hjundai“……….. 4.50.9
9. SUNINEN – „ford“………. 4.51.8
10. LAPI – „sitroen“……….. 4.51.9

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije