WRC 2019 – 1. Copec rally Chile – Ot Tanak pobedio, mali Rovanpera takodje, u WRC 2 pro

12. мај, 2019. #

Ovogodišnja turneja najboljih reli vozača sveta – pod naslovom PUTEVIMA JUŽNE AMERIKE – okončana je posle obilaska MEKSIKA, ARGENTINE i ČILEA. Tri latinska relija po makadamu i daleko od rodne Evrope verovatno su dojadili i takvim profesionalcima kao što su OŽIE, LOEB i kompanija…..

Doduše, već za manje od TRI NEDELJE ih očekuje neka druga prašina, kamenje, blato, skakaonice i ostalo, ali, ikpak će to biti PORTUGAL a na daleki ČILE….

RELI ČILE je bio srećan za TOJOTU i brzog Estonca, 31. godišnjeg OT TANAKA….po drugi put je pobedio od početka sezone…..ali, podsetimo šta se dešavalo ove nedelje u finalnom danu, na  poslednja ČETIRI dogadjaja i na merenju vremena….

Minulu noć su svi iskoristili za odmor ali i za nove računice, koje su u reliju TOLIKO NEOPHODNE i po čemu se RELI značajno razlikuje od brdskih ili kružnih trka….

KRIS MIK je finalni dan počeo na mestu broj DESET i sa ogromnim zaostatkom za liderom ( + 7,21.29 min. ). Naravno bio je svestan da mu je ČILE potpuno neuspešan, medjutim, krenuo je u svom maniru, sa namerom da bar sakupi nešto sitniša od bodova. Uspeo je na ispitu broj 13…. ostavio je celu elitu iza sebe, a ta elita je imala puno razloga za razne kombinacije…..

TANAK je izjavio da je brzinac bio mešavina blata i magle i da mu je cilj da sačuva lidersko mesto. OŽIE je, kao što smo i naveli, znao da mora biti oprezan i da mu je cilj da udje u cilj, dok je LOEB shvatio da mu se pruža prilika da „uhvati“ svog znatno mladjeg zemljaka OŽIEA  i da se vine čak na drugo mesto….Na ispitu 13, LOEB je bio bolji od OŽIEA za 4 sekunde,  pa mu se u generalnom primakao na samo 1,1 sekundu.
Taj ispit je inače predstavljao GENERALNU PROBU za finalni POWER STAGE, na istom mestu…

Naredni, brzinac broj 14, pokazuje koliko je u stvari  OŽIE kvalitetan, pa uz sav oprez, on pobedjuje ubedljivo i vraća udarac SEBASTIENA LOEBA…..OŽIE JE brži od LOEBA za 4,2 sekunde…..a u generalnom je razlika izmedju njih 5,3 sekunde. Briljantna vožnja, briljantna borba…. SVI I PORED SVEGA ČUVAJU GUME ZA POWER ispit koji donosi dodatne bodove….

KRIS MIK se penje na mesto devet u plasmanu….

………a cela ekipa ŠKODE netremice prati kako juri 18. godišnji KALE ROVANPERA i kako se sve više bliži POBEDI u klasi WRC 2 PRO…Mladi KALE stasava u baš velikog asa .MOŽDA je samo pitanje vremena kada će se naći u ELITNOM AUTOMOBILU, kojim zapravo  ŠKODA ne raspolaže, pa se onda postavlja pitanje da li će to biti moguće i da li ugovor KALE-ŠKODA to omogućava. Za sada je verovatno još nespreman za 380 KS ….ali posle pravih testova ništa nije nezamislivo za dečaka koji vozi još od malih nogu…

Pretposlednji ispit je pripao LOEBU, ali samo 0,7 sekundi je zaostatak OŽIEA….TANAK sigurno čuva vodjstvo…

Na samom smo kraju jednog zaista posebnog relija, prvog u ČILEU, u istoriji RELI ŠAMPIONATA SVETA, sledi poslednji brzinski ispit na stazi od 12,52 km…..takozvani POWER STAGE, koji prvoj petorici donosi dodatne bodova, 5,4,3,2 i 1….a bodove su osvojili..

1. TANAK … (5 bodova )
2. OŽIE – + 1,3 sek. ( 4 boda )
3. LATVALA – + 3,1 sek. ( 3 boda )
4. LOEB – + 3,8 sek. ( 2 boda )
5. MIK – + 3,9 sek. ( 1 bod )

Pobednik RELIJA ČILE 2019  je Estonac OT TANAK, sa „tojotom jaris WRC“…..vozio je NAJBOLJE. U cilju je rekao :

„Sjajno, bio je ovo reli koji je zahtevao mnogo koncentracije i energije. Sretan sam zbog mog tima TOYOTA GAZOO RACING…“

U kategoriji WRC 2 PRO trijumfovao je 18. godišnji Finac KALE ROVANPERA, fabrički vozač ŠKODE, sa „škodom fabijom“…tako je ROVANPERA ostvario SVOJU ČETVRTU POBEDU u klasi takozvane „druge WRC lige“. Podsetimo da je prvi put pobedio u WRC 2 , 2017. u Australiji sa „ford fiestom“ a potom dva puta 2018. u Britaniji i Španiji. Sada u ČILEU je sa 23,6 sekunde pobedio nimalo naivnog 31. godišnjeg Norvežanina MADSA OSTBERGA, sa „sitroenom C3“, vozača koji ima 121 WRC, 1. pobedu i 18 podijuma…

U SVETSKOM RELI ŠAMPIONATU tabela izgleda ovako 1. OŽIE ( 122 boda ) 2. TANAK ( 112 ) 3. NEVIL ( 110 )

Na kraju ovog reli vikenda, na kraju priče o debitantskom RELIJU ČILE, verujemo da MORAMO istaći hrabru posadu „hjundaia“ sa brojem 11, TIJERI NEVILA i njegovog suvozača NIKOLASA GILSOLA, koji su u punom žaru borbe, posle zaista teškog incidenta i prevrtanja OSTALI NEPOVREDJENI…. videćemo ih uskoro, 31. maja u PORTUGALU…

KONAČNI PLASMAN RELIJA ČILE 2019 :

1. TANAK – „tojota“
2. OŽIE – „sitroen“……………….+ 23,1 sek.
3. LOEB – „hjundai“……………. + 30,2
4. EVANS – „ford“………………. + 1,36.7 min.
5. SUNINEN – „ford“……………+ 3,15,6
6. LAPI – „sitroen“……………… + 3,45.4
7. MIKELSEN – „hjundai“…… + 4,39.0
8. MIK – „tojota“………………… + 7,33.4
9. ROVANPERA ( WRC 2 PRO ) – „škoda“….. + 7,52.5
10. OSTBERG ( WRC 2 PRO ) – „sitroen“……. + 8,16.1

KRIS MIK je po završetku relija dobio penalizaciju od JEDAN MINUT, pa je u konačnom plasmanu na 10. mestu sa vremenom 8,33.4

Galerija slika

Članci iz iste kategorije