TCR Evropa 2019 – Dušan Borković je bez premca najbrži automobilista Srbije

27. мај, 2019. #

Pre nekoliko godina, sajt MOJ SVET BRZINE, je lansirao izreku „Dušan DUCA BORKOVIĆ – najbolji i najuspešniji automobilista SRBIJE svih vremena“…

Nekima, najpre pojedinim sportskim vozačima, TO se nije dopalo, pa su nam otvoreno zamerili.  Primedbe su stigle od onih koji po rezultatima nisu ni blizu visokom Pančevcu ali i od onih koji se ne mogu svrstati u dobre i dugogodišnje poznavaoce sveta brzine. Tako je po ko zna koji put potvrdjeno da se USPEH  ne prihvata blagonaklono…..i nije reč samo o SRBIJI. Neko je jednom rekao da su ljudi u celom svetu ISTI ili VRLO SLIČNI…i čini se da je tako…

Upravo okončani sportski vikend u HOKENHAJMU, u NEMAČKOJ, u drugoj rundi serije TCR EUROPE ( TURING ŠAMPIONAT TRKE EVROPE ), otkrio je, ili bolje rečeno, samo je potvrdio ČINJENICE..

Na zvaničnim i veoma bitnim  KVALIFIKACIJAMA vidjeno je nešto što NAJBOLJE i NAJTAČNIJE govori o neverovatnoj konkurenciji i ujednačenosti vozača i njihovih automobila, kojih je na pisti HOKENHAJM bilo čak 32.

Obratite PAŽNJU…..U JEDNOJ SEKUNDI….našlo se ČAK 19 VOZAČA.

DUŠAN BORKOVIĆ je na tim KVALIFIKACIJAMA zauzeo 14. mesto ….SAMO  505  hiljaditih delova sekunde slabije od LIDERA..kvalifikacija…( 1. LOJD – 1.47.159…..14. BORKOVIĆ – 1.47.664…..15. MORBIDELI – 1.47.825…21. KORONEL – 1.48.383 ).

Da li Vam je poznato da je BORKOVIĆ prvi put u svojoj karijeri vozio na HOKENHAJMRINGU, i da je zbog već poznatih pravila serije TCR, da najbolji iz prethodne trke dobijaju „ograničenja“, zarad stava da SVI BUDU JEDNAKI (  „ograničenja“ podrazumevaju smanjenje snage agregate, težinu i visinu automobila )…imao BALAST.

Kada se razlike medju rivalima mere HILJADITIM DELOVIMA SEKUNDE onda je zaista reč o „ludom rivalstvu“. Kada su te razlike veće od JEDNE, DVE ili VIŠE SEKUNDI onda to opet govori o onima koji su BRZI i onima koji su SPORIJI.

Uspeh u automobilskom sportu se ne može zamisliti bez OGROMNOG BUDŽETA…a kada ga obezbedite onda morate imati i mudrost i SREĆU u odabiru TIMA, INŽINJERA, u velikom broju TESTOVA, kao i u dobrim kontaktima medju zvaničnicima izabranog šampionata….UMEĆE U VLADANJU VOLANOM SE PODRAZUMEVA, ali i to se, kao i sve u životu, UČI…

Jedan broj poklonika automobilskog sporta zamera DUŠANU BORKOVIĆU na njegovom kontaktu sa DRŽAVOM i na FINANSIJSKOJ POMOĆI koja mu je obezbedila ulazak u moćan TIM i vrhunski automobil…..SVI zaboravljaju da je DRŽAVA SRBIJA ….U V E K ….pomagala vrhunske sportiste, a aktuelna VLADA,  je NAJBOLJA ili jedna od NAJBOLJIH, u shvatanju značaja MEDJUNARODNIH USPEHA SPORTISTA SRBIJE…

Vikend u HOKENHAJMU nije bio dobar za našeg SJAJNOG, NAJBOLJEG I NAJUSPEŠNIJEG ASA DUŠANA BORKOVIĆA. U prvoj trci je njegov „hjundai i30 N TCR“ izudaran sa svih strana, toliko je bio ulubljen i demoliran da to odavno nismo videli. Hauba mu je ličila na krov kuće, potpuno je bila iskrivljena….a ON je ipak prošao kroz cilj. Direkcija trke, sudije, zvaničnici…..NISU HTELI DA SANKCIONIŠU ni jednog rivala našeg šampiona, ALI, zato su na samom početku druge trke NAJGRUBLJE KAZNILI BORKOVIĆA ( zbog kontakta sa Norvežaninom PAULSENOM ), prolaskom kroz boks, što BORKOVIĆ  nije prihvatio i rešio je da ODUSTANE.

Vikend u HOKENHAJMU upamtiće mnogi….sigurno najviše DUŠAN BORKOVIĆ…ALI, budite sigurni da će se HRABRI DUGAJLIJA IZ PANČEVA brzo oporaviti i da će već na sledećoj trci u BELGIJI, u prvom vikendu juna, pokazati šat zna…..JER ON NE POZNAJE STRAH, KAO I SVI NAJBOLJI.

Za kraj ovog HOKENHAJM OSVRTA naglasimo opet…….NIKADA SE NI JEDAN VOZAČ SRBIJE, NA TURING TRKAMA, nije borio sa toliko rivala U JEDNOJ SEKUNDI  – BILO IH JE SAMO 19 !

Urednik sajta MOJ SVET BRZINE – Djordje Djenić

Galerija slika

Članci iz iste kategorije