WRC 2019 , Tour de Corse – Skoro 350 km. brzinaca po ćudljivom planinskom vremenu

28. март, 2019. #

Temperature ispod nule i SNEG, iznenadili su učesnike RELIJA OKO KORZIKE, četvrtog ovogodišnjeg skupa RELI ŠAMPIONATA SVETA. Nepredvidljive francuske planine prekrivene maglom kao da su imale nameru da podsete na davne i tragične dogadjaje….u četvrtak ujtru 6.00, baš na dan kada objavljujemo ovaj tekst, na KORZICI je izmereno MINUS TRI STEPENA.

RELI OKO KORZIKE praktično počinje baš ovog četvrtka u 9.00 časova, kada je zakazan start prve posade na uobičajenom test ispitu SHAKEDOWN, dugačkom 5.39 km. U petak je predvidjeno održavanje 6 takmičarskih brzinskih ispita i to jedan za drugim, bez odlaska u SERVIS. Subota donosi još 6 ispita a dva finalna, sa poslednjim POWER STAGE, koji donosi bodove prvoj petorici, održaće se u nedelju.

Čak 80 procenata brzinskih ispita se održava na potpunu drugačijim trasama u odnosu na minulu godinu a ukupna dužina 14 brzinaca iznosi 347,51 kilometar.

Veliki broj posada – 96….. je prijavljen za RELI OKO KORZIKE 2019, za reli koji se naziva i RELIJEM SA 10.000 KRIVINA.

Podestimo na poredak u generalnom plasmanu : 1. TANAK ( 65 bodova ), 2. OŽIE ( 61 ), 3. NOJVIL ( 55 ), 4. MIK ( 35 ), 5. EVANS ( 28 ), 6. LAPI ( 20 ), 7. LOEB ( 18 )……Veliki broj navijača iz FRANCUSKE je stigao na KORZIKU i svi govore o SEBASTIENU LOEBU, koji se opet nalazi za volanom „hjundaia“. LOEB je prošle godine, na KORZICI, već na drugom ispitu i za volanom „sitroena C3WRC“ izleteo sa staze a reli je okončao tek na 14. mestu. Sjajni francuski šampion sveta, SEBASTIEN LOEB, je ČETIRI PUTA pobedjivao na KORZICI, ali gro reli fanova prednost za ovogodišnji trujumf daju mladjem – SEBASTIENU OŽIEU, koji je na ovom ostrvu slavio DVA PUTA, poslednji put prošle sezone.

Bez namere da priču o RELIJU KORZIKA učinimo ZASTRAŠUJUĆOM i sa iskrenim željama da se predstojeća runda SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA  održi na NAJLEPŠI MOGUĆU NAČIN, bez i jednog jedinog izletanja sa staze, dužni smo podsetiti da su TRI GODINE ….1985,1986 i 1987….. bile neverovatno tragične za RELI TAKMIČARE. Poginuli su ATILIO BETEGA ( „lanča 037“ ), potom HENRI TOIVONEN i njegov suvozač SERDJO KRESTO ( „lanča delta S4“ ) a naredne godine u suvozač ŽAN MIŠEL ARGENTI ( „pežo 205 gti“ ).

POSLEDNJA VEST : Na test ispitu SHAKEDOWN koji su elitni vozači prošli TRI-ČETIRI puta, u sva tri prolaska NAJBRŽI je bio učenik nezaboravnog  KOLINA MEK REA – severni IRAC, KRIS MIK, sa 3.46.7 minuta. Njegova „tojota jaris WRC“ je po sunčanom i prohladnom vremenu, na potpuno suvom asfaltu, stigla najbrže u cilj ostavivši zvaničnog svetskog prvaka SEABASTIENA OŽIEA, u „sitroenu C3 WRC“ za 0,9 sekundi.
OŽIE  je osvojio DRUGO MESTO. Treći je sa zaostatkom od 1.4 sekunde iz MIKA, bio njegov timski partner OT TANAK. U timu HJUNDAIA najbolje vreme je na TEST ispitu ostvario DANI SORDO, ispred SEBASTIENA LOEBA i TIJERI NOJVILA.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije