WRC 2019 – Rally Guanajuato Mexico – Posle snega na redu je prašina

7. март, 2019. #

Karavan najboljih reli vozača sveta već je nekoliko dana u MEKSIKU, na jugu SEVERNE AMERIKE, gde će se po visokoj temperaturi i na većoj nadmorskoj visini održati TREĆI ovogodišnji meč SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA. Samo 23 posade su prijavljene za start a kao i uvek razlog za tako „siromašnu“ listu je velika udaljenost od Evrope.

Naravno to ne znači da RELI MEKSIKO neće imati pravu reli borbu, uzbudjenja i navijače. NAPROTIV, očekuje se maksimalni napad na vrh pre svega od SEBASTIENA OŽIEA, u „sitroenu“, koji se posle MONTE KARLA i ŠVEDSKE nalazi „tek“ na trećem mestu iza vodećeg TANAKA ( 47  bodova ) i drugoplasiranog NOJVILA ( 40 ). OŽIE ( 31 bod ) očekuje pun uspeh u MEKSIKU, uglavnom na makadamu, na ukupno 21. brzinskom ispitu. Zvanični svetski prvak, SEBASTIEN OŽIE,  je u zemlji sombrera pobedio 4 puta, malo manje od LOEBA koji ovoga puta neće biti za volanom „hjundaia“ pošto već razmišlja o svom sledećem reliju u 2019. ( na KORZICI ).

Ekipa TOJOTE na čelu sa legendarnim TOMI MAKINENOM je u sjajnom raspoloženju, posle dva relija i vodeće pozicije OT TANAKA. Dobrom plasmanu se nadaju i dva pobednika u MEKSIKU, KRIS MIK i JARI MATI LATVALA, ali takodje i majstori iz HJUNDAIA. Na uvodnom i poslednjem test ispitu SHAKEDOWN, u MEKSIKU, koji je održan ovog četvrtka, najbolji je bio ANDREAS  MIKELSEN ( vremenska razlika sa EVROPOM je 7 sati ) ispred NOJVILA i OŽIEA.

Prvi ispit jer GRADSKI i vrlo kratak ( u petak rano ujtru, u o.3 časa po našem vremenu ) a potom sledi još 5 ispita, tako da ćemo u petak pred ponoć znati kako je protekao PRVI DAN RELIJA GUANAJUATO MEXICO 2019. Dužina brzinaca je normalna i više nema onog NESHVATLJIVO TEŠKOG, od čak 80 km.

U subotu je predvidjeno održavanje 8  brzinaca a u nedelju 7 ispita – dakle ukupno 21.

Verujemo da znate da u MEKSIKU motori rade otežano zbog razredjenog vazduha ( kao na primer na Andima, na najpoznatijem auto-moto maratonu ) pa je kontrola mašina vrlo rigorozna, kako bi se sprečili nedozvoljeni zahvati. Baš zbog takvih stvari je svojevremeno u MEKSIKU diskvalifikovan NASER AL ATIJA, koji ima sjajno iskustvo na DAKAR RELIJIMA, a jednom prilikom se „progledalo kroz prste“  SEBASTIENU OŽIEIU kada je umesto u mesto za regrupisanje otišao u servis.

Sve u svemu biće zagušljivo i pretoplo svim posadama a rezultati će iz MEKSIKA pristizati u kasnim satima.

Najnovija vest :
U svojoj trećoj vožnji na ispitu SHAKEDOWN , KRIS MIK je sa „tojotom“  postavio najbolje vreme, sa o.1 dela sekunde ispred MIKELSENA…….a vodeći u šampionatu, Estonac OT TANAK nije ni završio prvu vožnju ispita SHAKEDOWN zbog problema sa elektronikom na svojoj „tojoti“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije