WRC 2019. – 67. Rally Sweden – Na paralelnom slalomu najbolji Nojvil

14. фебруар, 2019. #

Počelo je i zvanično merenje na „NAJLUDJEM RELIJU SVETA“, na 67. RELIJU ŠVEDSKA, gde se u minulim godinama vozilo i preko 200 km./h pa je svojevremeno, tim povodom, članica FIA, legendarna Francuskinja MIŠEL MUTON, sugerisala organizatoru da skrate dužinu pravaca kako bi bezbednost bila bar malo bolja.

Iako su ljubitelji relija širom sveta ko zna koliko puta pogledali VIDEO ZAPISE sa zaista nestvarnih reli atrakcija po ledenim i valovitim stazama ŠVEDSKOG RELIJA, kroz šume i pokraj velikih stabala, teško je razumeti kako pravim umetnicima brze vožnje polazi za rukom da obuzdaju skoro 400 KS jake mašine i da uz zanošenje, skokove i često letenje kroz vazduh stignu do cilja.

ŠVEDSKI RELI ima i čuvenu SKAKAONICU, takozvanu COLIN,S CREST AWARD, a na toj skakaonici su takodje ostvareni FANTASTIČNI REZULTATI. Rekorder sa najdužim letom je danas 31. godišnji Norvežanin EYVIND BRYNILDSEN, koji je 2016. godine sa „ford fiestom R5“ poleteo kao NEKI AVION i tom prilikom je aterirao posle 45 METARA !!!…. Mnogi su pokušali da imitiraju AVIJATIČARE..TIJERI NUJVIL je leteo 35 i 44 metra sa WRC vozilima a MADS OSTBERG je, takodje sa WRC mašinom, skoro dostigao svog zemljaka BRYNILDSENA, kada je poleteo 44, pa onda smanjio let na 42 metra.

Večeras je na SUPER SPECIJALU, u ARENI KARLSTAD, najbrži bio TIJERI NOJVIL, ispred OŽIEA, MIKELSENA i TANAKA. Reč je o sportskom objektu sa tribinama oko improvizovane staze od 1.9 km. gde istovremeno startuju po dvojica vozača i gde se kod „ukrštanja puteva“ vozi iznad, to jest ispod trase.  Gost takmičar, nekadašnji svetski šampion MARKUS GRONHOLM je na SUPERSPECIJALU ostvario 8. vreme, KRIS MIK je bio na mestu 9, dok je legendarni SEBASTIEN OŽIE zauzeo 16. mesto.

PRAVI RELI počinje u petak ujtru u 8 a istog dana uveče imaćemo priliku da prokomentarišemo postignute rezultate.

Minule godine je u ŠVEDSKOJ pobedio NOJVIL  Rekorder jedinog POTPUNO SNEŽNOG RELIJA- RALLY SWEDEN, je od aktuelnih vozača MARKUS GRONHOLM koji je pobedjivao čak PET puta, ali, on zbog duge pauze i godina nije u FORMI kao njegovi rivali.  LATVALA je u ŠVEDSKOJ bio šampion tog relija ČETIRI puta, OŽIE je bio najbolji TRI puta a po jednu pobedu su ostvarili NOJVIL i LOEB.

Sledi jedan sasvim sigurno ODLIČAN RELI sa JAKOM KONKURENCIJOM. Leda će biti na pretek a kako bi se najbolji RELI VOZAČI SVETA potpuno privikli na klizavu podlogu organizovan je REVIJALNI HOKEJAŠKI MEČ. Najbolji je bio LATVALA, koji je i kao dečak jurio po zaledjenim terenima sa palicom i pakom, ostali su se trudili.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije