WRC 2019. – 67. Rally Sweden – Favoriti u snegu a na vrhu najmladji

15. фебруар, 2019. #

Prvi dan RELIJA ŠVEDSKA ( ne računajući četvrtak i super specijal u Karlstadu ), doneo je MOŽDA i više uzbudjenja nego čuveni  MOSKOVSKI CIRKUS NA LEDU, koji širom sveta krstari već 55 godina.

Kada na zaledjenim šumskim stazama severa Evrope, vozači najmoćnijih reli mašina današnjice ostvare prosek od 127 kilometara na sat i kada maksimalne brzine dostižu i magičnih 200 na sat, onda to zaista ulazi u sferu RELI CIRKUSA NA LEDU. Danas se u Švedskoj dešavalo SVAŠTA. Od pedesetak vozača samo manji broj se može pohvaliti preciznom i brzom vožnjom BEZ IZLETANJA i UPADANJA U SNEG. Svi su na momente leteli, skakali, a najinteresantnija je bila izjava sjajnog Belgijanca TIJERI NOJVILA, koji je na cilju jednog ispita usplahireno izgovorio :

„Skakao sam kao KENGUR“

Svi smo ovih dana zamišljali poredak na tabeli, posle prvog dana i završenih osam ispita. Navijači OŽIEA, TANAKA, NOJVILA, LATVALE ili možda KRIS MIKA  očekivali su prodor u vrh svojih ljubimaca a mislimo da NI ONI KOJI REDOVNO PRATE RELI ŠAMPIONAT SVETA, nisu pretpostavljali da će se na čelu elite naći NAJMLADJI iz te PRVE LIGE VOZAČA.
To je Finac TEMU SUNINEN ( u plavoj „ford fiesti WRC ), koji je pre dve nedelje napunio 25 godina. Zaista nikada se ne bismo kladili na SUNINENA, em je mlad , em je u M-SPORTU FORDU ( koji je po mnogima najslabiji ) i najzad TEMU nema dovoljno iskustva u odnosu na ostale. Odradio je 45 WRC relija, ima 1 podijum, samo 6 pobeda na brzincima a minule sezone je bio tek 11. u RELI ŠAMPIONATU SVETA. Možda će neko pomisliti da se SUNINEN našao na vrhu zbog odustajanja favorita, ali, NIJE TAKO. Već posle TREĆEG ISPITA , raspoloženi Finac se probio na drugu poziciju da bi posle DVE POBEDE na ispitima na kraju prvog dana zaseo na čelo sa 2 sekunde prednosti, nad takodje veoma brzim OT TANAKOM. Naravno, ovo je samo KOMENTAR prvog dana. Šta će se dešavati u subotu i nedelju i ko će biti najbolji – TO NE ZNA BUKVALNO NIKO pa je i zbog toga  WRC „ludji cirkus“ od onog fantastičnog, iz MOSKVE.

U danu koji je za nama loše su se proveli SEBASTIEN OŽIE, JARI MATI LATVALA, jer su izleteli u sneg, a i TIJERI NOJVIL je skliznuo sa puta, udario „hjundaia“ i ima zaostatak za liderom 52.7 sekunde.

Verovatno najviše je razočaran nekadašnji dvostruki RELI ŠAMPION SVETA , 51. godišnji MARKUS GRONHOLM, koji se na iznenadjenje mnogih pojavio za volanom odlično pripremljene „tojote jaris WRC“. Pauza od PUNIH SEDAM GODINA, nedovoljan trenig-test kao i  velika želja za dokazivanje medju najboljima, doveli su zaista VELIKOG ASA do nekoliko uzastopnih grešaka i skliznuća u sneg. GRONHOLM je PET puta pobedjivao na „najludjem reliju“, ali, to je bilo NEKAD.

Da nema sigurnih procena, kada je ŠVEDSKI RELI u pitanju, možda najslikovitije govore rezultati sa poslednjeg ispita ovog petka, kada su ČETVRTO i PETO MESTO  brzinskog ispita zauzeli vozači klase WRC 2 PRO, MADS OSTBERG i KALE ROVANPERA, ostavivši iza sebe čak ŠEST eks vozača, EVANSA, LOEBA, NOJVILA, TIDEMANDA, SUNINENA i KRIS MIKA.

Rezimirajmo, posle prvog dana 67.ŠVEDSKOG RELIJA , na čelu su SUNINEN, TANAK i MIKELSEN…Zbog izletanja sa staze na poziciji 29 je LATVALA, na mestu 46 OŽIE a MARKUS GRONHOLM  je 52.

U klasi WRC 2 vode  VEIBI, KRISTOFERSON i HUTUNEN, a u WRC 2 PRO, OSTBERG i ROVANPERA.

Poredak posle 8 ispita, od ukupno 19 :

1. SUNINEN – „ford“
2. TANAK – „tojota“……… + 2.0 sek.
3. MIKELSEN – „hjundai“…. + 17.8
4. EVANS – „ford“……….. + 28.6
5. LAPI – „sitroen“……. + 42.0
6. LOEB – „hjundai“…….. + 48.8
7. NOJVIL – „hjundai“….. + 52.7
8. MIK – „tojota“………. + 53.1
9. TIDEMAND – „ford“.. + 1.24.4 min.
10. VEIBI ( WRC 2 ) – „vw polo gti R5″… + 2.39.7

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije