Unapredjeni Kia Sportage – Nešto zaista dobro

1. фебруар, 2019. #

KIA je opet priredila više nego dobru PRESS PREZENTACIJU. U hotelu PRESIDENT, u Kovilovu kraj BEOGRADA, gospodin MILAN DERBOGOSIJAN je kroz odabrani govor predstavio unapredjene verzije KIE SPORTAGE a potom su predstavnici medija imali priliku i da za kratko provozaju  KIA SPORTAGE…

Unapređeni Kia Sportage nudi laki hibrid, nove tehnologije i osvežen dizajn

 

Unapređeni Kia Sportage donosi brojna poboljšanja kojima učvršćuje svoj položaj perjanice sportskih terenaca i Kijinog evropskog prodajnog hita. Novi Sportage spaja moderan dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti sa novim bezbednosnim i infotainment tehnologijama kao i efikasnijim motorima koji ispunjavaju emisione standarde koji još nisu ni stupili na snagu. Modifikacije su doživele i verzije GT Line.

 

Novi napredni EcoDynamics+ 48-voltni laki hibridni dizel je prvi motor koji Kia predstavlja kao deo svoje globalne strategije elektrifikacije motorne ponude. Zahvaljujući tom razvoju, Kia je postala prvi proizvođač koji u svojoj bogatoj ponudi modela nudi tehnologije hibrida, priključnog hibrida, električnog pogona i 48-voltnog lakog hibrida. Kia će do 2025. godine ponuditi 16 modela sa naprednim motorima, od toga 5 novih hibrida, 5 priključnih hibrida, 5 električnih vozila, a 2020. i novo vozilo na gorive ćelije.

 

  1. godine stranke su širom Evrope kupile više od 131.000 primeraka Sportagea što je predstavljalo četvrtinu Kijine evropske prodaje. U svetu je svakih 69 sekundi prodat jedan Sportage, zbog čega je ovaj model Kijina višegodišnji međunarodni uspeh. U martu 2018., tri meseca nakon 25. godine rođenja modela, proizveli su 5-milionitog Sportagea. Za Evropu se inače Sportage proizvodi u slovačkom gradu Žilina, u jednoj od najsavremenijih automobilskih fabrika na svetu.

 

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Evrope, rekao je: „Sportage je bio glavni razlog Kijinog rasta u zadnjih nekoliko godina, ne samo u Evropi, već i globalno. Uz neprestano širenje C-SUV segmenta kao vetar u leđa, Sportage je vozačima širom Evrope predstavio marku Kia, a sada predstavlja svaku četvrtu prodatu Kiju.“

 

„Kao naša evropska perjanica Sportage predstavlja najbolje iz Kije – izuzetan dizajn, inovativne tehnologije i vrhunski kvalitet. Unapređeni model i dalje ostaje uverljiv, a između ostalog može se pohvaliti našim prvim dizel lakim hibridom, osveženim dizajnom kao i brojnim novim tehnologijama koje će povećati bezbednost i udobnost.”

 

Dizajn

Osavremenjavanje atraktivnog SUV dizajna

Dizajn četvrte generacije Sportagea poveren je Kijinom evropskom dizajnerskom studiju u Frankfurtu, a svoj deo ugradili su i njihovi saradnici iz dizajnerskih centara u Namjangu (j.Koreja) i Irvajnu (Kalifornija, SAD). Nova verzija Sportagea dobila je moderniji izgled, koji donosi različite sportske detalje. Drugačije su i verzije GT Line, koje su dobile nekoliko jedinstvenih modifikacija u odnosu na obične verzije.

 

Izmenjen je prednji branik sa novim svetlima za maglu i novim sjajnim crnim ili hromiranim kućištem koje se proteže do donjeg otvora za ulazak vazduha. Sportage je sada raspoloživ sa evoluiranom maskom motora (crna mat ili sjajna) koja podseća na tigrov nos. Nova puna LED prednja svetla, LED dnevna svetla u obliku 4 tačke i redizajnirana svetla za maglu pružaju maksimalnu vidljivost i povećavaju prepoznatljivost vozila sa još modernijim izgledom. Dodatno se može poručiti metalik ukrasna ploča za zaštitu podvozja.

 

Pozadi dominiraju elegantna, vodoravno postavljena LED svetla u obliku slova C. Svetlo za vožnju unazad i reflektujuća traka ugrađeni su u zadnji branik koji je dobio hromiranu ukrasnu lajsnu.

 

Kad gledamo sa strane prvo što primetimo su nove 16-, 17- ili čak 19-inčne aluminijske felne kao i dodatne hromirane bočne ukrasne lajsne. Sportage nudi 5 novih boja karoserije, među kojima odskaču nove nijanse srebrne, sive, metalik-plave i bakarne.

 

Promene kod verzije GT Line uključuju novu, brendiranu masku motora crne boje visokog sjaja kao i ukrasne ploče podvozja sjajne crne i srebrne boje, sa crnim umecima na prednjem braniku, bočnim ukrasnim lajsnama i prtljažnim vratima. Drugačiji su i 19-inčni aluminijumski naplaci, namenjeni isključivo verzijama GT Line, dok su sve verzije opremljene sa dve izduvne cevi i LED svetlima za maglu, a koja su dobila drugačiji oblik ‘kocki leda’.

 

Koeficijent otpora vazduha (Cd=0,33) nakon brojnih modifikacija eksterijera ostao je identičan, kao i dimenzije (dužina: 4.485 mm, širina: 1.855 mm, visina: 1.635 mm) i međuosovinski razmak (2.670 mm). Verzija GT Line zbog oblika branika sada je 10 milimetara duža (4.495 mm).

 

Dok je izgled kabine ostao manje-više netaknut, možemo primetiti brojne sitne promene sa dodirom modernog. Unapređeni model dobio je novi upravljač i novu kontrolnu tablu, a kabina je sada raspoloživa u crnoj i crno-sivoj boji tapacirunga. Verzije GT Line standardno su presvučene crno-sivim presvlakama i kožnim sedištima ili, kao dodatak, crno-sivim kožnim tapacirungom ili pak crnim tapacirungom sa crvenim umecima. Promene su doživeli i prekidači za upravljanje ventilacijom i klima uređajem koji se nalaze na sredini komandne table sa novim ivicama prekidača koji, takođe, delimično doprinose čistijem izgledu.

 

Motori i menjači

Novi EcoDynamics+ dizel laki hibrid

Sportage sada nudi širok izbor motora – između ostalog tu su Kijin novi ‘EcoDynamics+’ 2,0 l laki hibrid s oznakom ‘R’ i Kijin novi 1,6 L i ‘U3’ dizelski motor, najčistiji dizel u istoriji fabrike.

 

EcoDynamics+ razvijen je sa svrhom pružanja veće delotvornosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji neprimetno koristi električnu energiju. Kod Sportagea ovaj hibridni sistem snage 0,44 kWh pomoću 48-voltne litijum baterije zadužen je za polazak i ubrzanje. Sistem pokreće novi starter-generator lakog hibrida (MHSG – Mild-Hybrid Starter-Generator). MHSG je preko kaiša povezan sa vratilom i automatski se preklapa između načina ‘elektromotor’ i ‘generator’.

 

U modu ‘motor’ (elektromotor) tokom ubrzanja koristi se baterija koja pruža do 12 kW električne snage kao pomoć motoru, čime se smanjuje njegovo opterećenje kao i emisije gasova. Kod smanjenja brzine – tokom kočenja, kod približavanja raskrsnici ili kod spuštanja nizbrdo – MHSG se prebacuje na mod ‘generator’ i tako sakuplja stvorenu energiju. Napredna elektronska upravljačka jedinica (ECU) izračunava najefikasnije iskorišćenje raspoložive energije i tome se prilagođava, uzimajući u obzir količinu raspoložive energije u bateriji.

 

Baterija i MHSG podržavaju novu funkciju ‘Moving Stop & Start’. Ako je baterija dovoljno napunjena, motor se automatski gasi kod smanjenja brzine i kod kočenja. MHSG neprimetno ponovno pali motor, kada vozač pritisne pedalu gasa.

 

Kompaktna priroda lakog hibrida relativno je jednostavno ugrađena u Sportageovu postojeću konstrukciju. 48-voltna baterija nalazi se ispod vozila, zbog čega se ne smanjuje upotrebljivost vozila. S obzirom na to da je MHSG direktno ugrađen sa motorom i preko kaiša povezan sa pogonom, ugradnja motora zahtevala je minimalne modifikacije.

 

Novi motor EcoDynamics+, opremljen Kijinom tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR) nadzora aktivnih emisija, može smanjiti emisije CO2 do 4 % po WLTP ciklusu (svetski usvojeni postupak testiranja putničkih vozila) i do 7 % po novom evropskom voznom ciklusu (NEDC).

 

Novi motor EcoDynamics+ radi u paru sa pogonom na četiri točka koji prenosi snagu preko 6-stepenog ručnog ili novog 8-stepenog automatskog menjača. Motor proizvodi 185 KS i čak 400 Nm obrtnog momenta, dok emisije CO2 kod ručnog menjača iznose 138 g/km odnosno 149 g/km kod 8-stepenog automatskog menjača (kombinovano, WLTP, pretvoreno u NEDC).

 

Motornu ponudu obogatio novi 1,6 L ‘U3’ – najčistiji dizel u istoriji Kije

Sportageov postojeći 1,7 CRDi dizel motor prepustio je svoje mesto Kijinom novom 1,6 CRDI motoru ‘U3’, koji je najčistiji dizel motor u istoriji Kije. Novi 1,6 dizel proizvodi 115 ili 136 KS, uz emisije CO2 od 126 g/km za slabiju i 123 g/km za snažniju verziju (kombinovano, WLTP, pretvoreno u NEDC). Standardno Sportage prenosi snagu na prednju osovinu preko 6-stepenog ručnog menjača, a snažnija verzija dostupna je i sa pogonom na sva 4 točka i sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Novi motor U3 donosi tehnologiju SCR nadzora aktivnih emisija koji smanjuje emisiju azotnih oksida (NOx) i čvrstih čestica.

 

Benzinska ponuda ostaje nepromenjena uz blaga poboljšanja izduva. Kupci mogu birati između dva motora. 1.6 T-GDi ima maksimalnu snagu od 177 KS i 265 Nm obrtnog momenta sa emisijama CO2 od 170 g/km. Atmosferski 1.6 GDi motor snage 132 KS ima 161 Nm obrtnog momenta, dok emisije CO2 iznose 159 g/km. Oba benzinska motora sada su opremljena novim filterom čvrstih čestica koji smanjuje štetne emisije i omogućava zadovoljavanje emisionog standarda Euro 6d TEMP. Sve verzije sa T-GDi motorom dostupne su sa prednjim ili 4×4 pogonom i 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (samo kod 4×4 pogona). ISG sistem (stani/kreni) standardan je kod svih motora.

 

Upravljivost

Nezavisno oslanjanje za intuitivno upravljanje i udobnu vožnju

Kia Sportage ima potpuno nezavisno prednje i zadnje oslanjanje koje je kod verzija za 2018. godište ostalo nepromenjeno. Oslanjanje omogućava udobnu vožnju i superiorno ublažavanje efekta neravnina na putu, a šasija je uprkos svemu namenjena pružanju intuitivne i zabavne upravljivosti. Verzije GT Line imaju posebno oslanjanje, koje Sportageu omogućava oštriju i sportskiju upravljivost i malo tvrđu vožnju, ali bez odricanja ključnih osobina sportskih terenaca – udobnosti i stabilnosti. Karakteristike oslanjanja kod Sportagea GT Line testirali su i podešavali na različitim evropskim putevima, sa fokusom na evropske vozače.

 

Četvrta generacija Sportagea dolazi i sa Kijinim novim električnim servo upravljačem, postavljenim na letvi (R-MDPS). Sistem R-MDPS, koji je standardan kod većine motora, i kao dodatak kod baznog 1.6 GDI motora, pruža brz odziv i unapređen osećaj na upravljaču što Sportagea svrstava među živahne modele u klasi kompaktnih SUV-ova. Upravljač nudi linearan odziv na vozačeve inpute i maksimalnu stabilnost i samouverenost za upravljačem.

 

Sportage je opremljen hlađenim kočionim diskovima (napred dimenzija 305 mm) i zadnjim čvrstim diskovima dimenzija 302 mm.

 

Tehnologije i bezbednost

Nove tehnologije asistencije za pomoć vozaču i informaciono-zabavni sistemi

Unapređeni Sportage dobio je mnogobrojne Kijine najnovije napredne sisteme asistencije i infotainmenta koji grade imidž modela, naoružanog sigurnosnim i visokotehnološkim sistemima.

 

Najnovije tehnologije asistencije koje su na raspolaganju kod Sportagea uključuju radarski tempomat sa funkcijom Stop&Go, sistem AVM za nadzor događanja oko vozila za lakše manevrisanje na parkiralištima kao i sisitem DAW za upozoravanje vozača na dekoncentrisanost, koji se bori protiv pospanosti i nepažnje za upravljačem. Kupci modela Sportage, koji se još ranije mogao pohvaliti dobrom ocenom na Euro NCAP bezbednosnim testovima, mogu birati između brojnih sistema asistencije. Isti između ostalog uključuju sistem za sprečavanje sudara (Forward Collision-Avoidance Assist), sistem za održavanje vozila na voznoj traci (Lane Keeping Assist), sistem za automatski rad dugih i kratkih svetala (High Beam Assist), upozoravanje na ograničenja brzine (Intelligent Speed Limit Warning) kao i sistem za prepoznavanje vozila u mrtvom uglu (Blind-Spot Collision Warning) koji je sastavni deo opreme za pomoć kod vožnje unazad (Rear Cross-Traffic Collision Warning).

 

Sportage u osnovnom paketu opreme dolazi sa Kijinim pomoćnim sistemom stabilnosti VSM (Vehicle Stability Management) koji u slučaju prepoznavanja gubitka kontakta sa podlogom deluje u kombinaciji sa sistemom stabilnosti ESC i tako poboljšava stabilnost kod kočenja i vožnje u krivini. Takođe u osnovnom paketu opreme Sportage je opremljen i sa šest bezbednosnih vazdušnih jastuka.

 

Multimedijalni sistem kod Sportagea je poboljšan za verziju 2019. Evropski kupci mogu birati između 7-inčnog ekrana osetljivog na dodir i 8-inčnog ekrana sa navigacijom. Zavisno od dostupnosti po tržištima, svaki audio sistem podržava digitalni radio DAB. Svi navigacioni sistemi standardno uključuju Kijine usluge povezivosti (Kia’s Connected Services) koje pruža TomTom® sa širokim izborom korisnih informacija. Povezanost donosi tekuće informacije uživo, informacije o radarima i upozorenjima, lokalno pretraživanje i vremensku prognozu. Te usluge razlikuju se zavisno od zakonskih ograničenja u pojedinim državama. Novost kod unapređenog Sportagea je da Kijine usluge povezivosti vozaču pokazuju cene goriva na obližnjim pumpama i lokacije slobodnih mesta za parkiranje (u realnom vremenu).

 

Sportage je opremljen audio sistemom sa šest zvučnika snage 160 vati. Audiofanovima je namenjen dodatni sistem JBL® sa osam zvučnika, izlazne snage 320 vati, sa eksternim pojačalom i sistemom Clari-Fi™ za obnovu muzičkih datoteka.

 

Ostale tehnologije, raspoložive na novom Sportagu, se bežično punjenje mobilnih uređaja u pregradi na centralnoj konzoli, kamera za prikaz događanja iza vozila sa dinamičkim linijama za lakše parkiranje i automatsko električno otvaranje i zatvaranje prtljažnih vrata.

 

Praktičnost i prostranost

Šarolik izbor za porodice

Sportage i dalje ostaje vrlo praktičan i svestran izbor – bez obzira koriste li vozilo vlasnici za prevoz prtljaga, odnosno tereta, ili za prevoz putnika.

 

Svojim međuosovinskim razmakom od 2.670 mm i visinom od 1.635 mm Sportage svim putnicima u kabini uvek pruža puno prostora za glave 997 mm (napred) i 993 mm (pozadi) i prostora za noge od 1.129 mm (napred) i 970 mm (pozadi). Prednja sedišta imaju 3 stepena grejanja, a vozačevo sedište i potporu u leđnom delu i električno podešavanje u 10 smerova (suvozačev u 8). Naslon zadnjih sedišta nudi čak 17 ‘stuba’ – od 23 do 37 stepena – čime putnici na zadnjim sedištima mogu lako pronaći odgovarajući položaj. Zadnja sedišta imaju mogućnost dvostepenog grejanja. Sidrišta (2) ISOFIX na zadnjim sedištima standardna su kod svih verzija, zbog čega je Sportage vrlo praktičan i pravi izbor za mlade porodice.

 

Verzije sa 1.6 GDi i 1.6 T-GDi motorom unapređene četvrte generacije Sportagea nude 491 ili 503 litra (VDA) zapremine u prtljažniku, u zavisnosti od toga da li imaju standardni komplet za popravku probušenog pneumatika ili dodatni rezervni točak. 1,6 CRDi verzije nude od 467 do 480 litara, sa posudom za ureu (AdBlue), potrebnu zbog nove tehnologije aktivnog nadzora emisija SCR. Verzije sa Ecodynamics+ 2,0 dizel lakim hibridom nude 439 litara zapremine. Verzije sa 1,6-litarskim motorima imaju i dvostruku pregradu u dnu prtljažnika, dok sve verzije nude prekrivač prtljažnika.

 

 

Garancija i izrada

Već u prodaji sa 7-godišnjom garancijom

Unapređeni Sportage se za evropske kupce proizvodi u fabrici u gradu Žilina u Slovačkoj. Svaki primerak standardno dolazi sa Kijinom legendarnom i najdužom evropskom garancijom koja traje 7 godina odnosno do 150.000 pređenih kilometara (prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara).

 

KIA SPORTAGE (2018) – TEHNIČKI PODACI

 

Karoserija i šasija

Crossover saa 5 vrata i 5 sedišta s čeličnom konstrukcijom karoserije. Raspoloživ sa benzinskim i dizel motorima i dizel lakim hibridnim motorom, sa pogonom na prednje točkove ili pogonom na sva 4 točka preko ručnog menjača ili automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom.

 

Motori

Benzinski

1,6-litarski / 177 KS T-GDi ‘Gamma’ (1.6 T-GDi)

Tip                               4-cilindrični, redni, turbopunjač

Zapremnina                 1.591 ccm

Prečnik i hod               77,0 x 85,4 mm

Stepen kompresije      10:0:1

Najveća snaga                        130 kW (177 KS) pri 5.500 o/min

Obrtni momenat                      265 Nm pri 1.500-4.500 o/min

Br. ventila                    16 (4 po cilindru)

Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva

Emisiona klasa                        Euro 6d TEMP

 

1,6-litarski / 132 KS GDi ‘Gamma’ (1.6i)

Tip                               4-cilindrični, redni, atmosferski

Zapremnina                 1,591 ccm

Prečnik i hod               77,0 x 85,4 mm

Stepen kompresije      11:0:1

Najveća snaga                        132 KS pri 6.300 o/min

Obrtni moment                        161 Nm pri 4.850 o/min

Br. ventila                    16 (4 po cilindru)

Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva

Emisiona klasa                        Euro 6d TEMP

 

Dizel

1,6-litarski / 115 KS ‘U3‘ CRDi dizel (1.6D low power)

Tip                               4-cilindrični, redni, turbopunjač

Zapremnina                 1,598 ccm

Prečnik i hod               77.0 x 85.8 mm

Stepen kompresije      16.0:1

Najveća snaga                        115 KS pri 4.000 o/min

Obrtni moment                        280 Nm pri 1.500-2.750 o/min

Br. ventila                    16 (4 po cilindru)

Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva preko Common Raila

Emisiona klasa                        Euro 6d TEMP

 

1,6-litarski / 136 KS ‘U3‘ CRDi dizel (1.6D high power)

Tip                               4-cilindrični, redni, turbopunjač

Zapremnina                 1,598 ccm

Prečnik i hod               77,0 x 85,8 mm

Stepen kompresije      16,0:1

Najveća snaga                        100 kW (136 KS) pri 4.000 o/min

Obrtni moment                   320 Nm pri 2.000-2.250 o/min

Br. ventila                    16 (4 po cilindru)

Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva preko zbirnog voda

Emisiona klasa                        Euro 6d TEMP

 

2,0-litarski / 185 KS ‘R’ EcoDynamics+ dizel blagi hibrid (2.0D mild-hybrid)

Tip                               4-cilindrični, redni, turbopunjač, laki hibrid (starter i generator)

Zapremnina                 1,995 ccm

Prečnik i hod               84.0 x 90.0 mm

Stepen kompresije      16.0:1

Najveća snaga                        185 KS pri 4,000 o/min

Obrtni moment                        400 Nm pri 1.750-2.750 o/min

Br. ventila                    16 (4 po cilindru)

Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva preko Common Raila

Tip baterije                Litijum-jonska

Napon                         48 V, 90 AH

Energija                       0,44 kWh

Tip elektromotora        Laki hibrid sa starterom i generatorom

Snaga elektromotora  12 kW

Emisiona klasa                        Euro 6d TEMP

 

Menjači i pogoni

Pogon              Menjač

1.6i                              FWD                6-stepeni MT

 

1.6 T-GDi                    FWD                6-stepeni MT

AWD               6-stepeni MT

AWD               7-stepeni DCT

 

1.6D (low)                   FWD                6-stepeni MT

 

1.6D (high)                  FWD                6-stepeni MT

AWD               6-stepeni MT

FWD                7-stepeni DCT

AWD               7-stepeni DCT

 

2.0D laki hibrid                        AWD               6-stepeni MT

AWD               8-stepeni AT

 

Prenosni odnos

Prednji pogon

1.6i                  1.6 T-GDi        1.6D low          1.6D high

MT                   MT                   MT                   MT       DCT

1                                  3,833               3,769               3,769               3,615   3,643

2                                  2,143               2,120               2,040               1,931   2,174

3                                  1,370               1,323               1,294               1,696   1,957

4                                  1,036               0,976               0,951               1,241   1,024

5                                  0,893               0,778               0,723               0,921   0,791

6                                  0,794               0,633               0,569               0,732   0,854

7                                  —                    —                    —                    —        0,681

Unazad                                    3,700               3,583               3,583               3,416   4,936

Final drive                   4,563               4,467               4,188               4,333   4,857

 

4×4 pogon (AWD)

1.6 T-GDi        1.6D high         2.0D mild-hybrid

MT        DCT      MT        DCT        MT       AT

1                                  3,769   3,929   3,615   3,643   3,615   4,808

2                                  2,120   2,318   1,931   2,174   1,862   2,901

3                                  1,323   2,043   1,696   1,957   1,542   1,864

4                                  0,976   1,070   1,241   1,024   1,207   1,424

5                                  0,778   0,822   0,921   0,791   0,921   1,219

6                                  0,633   0,884   0,732   0,854   0,732   1,000

7                                  —        0,721   —        0,681   —        0,779

8                                  —        —        —        —        —        0,648

Unazad                                    3,583   5,304   3,416   4,936   3,416   3,425

Final drive                   4,467   4,929   4,333   4,857   4,333   3,171

 

Oslanjanje i amortizeri

Napred                            Potpuno nezavisno oslanjanje MacPherson sa trouglastim vođicama, spiralnim oprugama, gasnim amortizerima i stabilizatorom protiv prevrtanja vozila.

Pozadi                             Potpuno nezavisno multilink oslanjanje, sa spiralnim oprugama, gasnim amortizerima i stabilizatorom protiv prevrtanja vozila.

 

Upravljanje

Opseg upravljača            13,8:1

Br. okretaja upravljača    2,51 (od zaključavanja do zaključavanja)

Prečnik okretaja (m)       11,0

Tip                                   Električni servo postavljen na letvi upravljača (R-MDPS)

Verzija 1.6i (GDI)            Električni servo postavljen na šipki upravljača (C-MDPS)

Stand., ostali modeli       Električni servo postavljen na letvi upravljača (R-MDPS)*

*Dodatna oprema kod verzije 1.6i (GDI)

 

Naplaci i pneumatici

Standardno                     Aluminijumski 16-inčni, 215/70 R16

Opcija                          Aluminijumski 17-inčni, 225/60 R17

Aluminijumski 19-inčni, 245/45 R19

Rezervni točak                Komplet za popravku probušenog pneumatika ili privremeni rezervni točak (opcija)

 

Kočnice

Napred                            Hlađeni diskovi dimenzija 305×25 mm (16- i 17-inčne felne)

Hlađeni diskovi dimenzija 320×28 mm (19-inčne felne)

Nazad                              302×10 mm čvrsti diskovi

 

Spoljne dimenzije (mm)

Dužina/širina/visina     4.485/1.855*/1.635** (*bez bočnih ogledala **bez krovnih nosača)

Međuosovinski razmak           2.670

Prepust                                    905 (napred) / 910 (nazad)

Razmak između točkova        1.625*** (napred) / 1.636*** (sa 16-ičnim felnama)

Udaljenost od tla         172 mm

 

Unutrašnje dimenzije (mm)

1.red                  2. red

Prostor za glave                      997                  993

Prostor za noge                      1.129               970

Prostor za ramena      1.450               1.400

Prostor za bokove      1.380               1.300

 

Zapremina

Rezervoar za gorivo   62 litra (55 litara – verzija sa lakim hibridom)

1.6i, 1.6 T-GDi            1.6D (low, high)                       2.0D mild-hybrid

Prtljažnik (VDA)                      491 / 503 litara*                       467 / 480 litara*                       439 litara**

…sa oborenom klupom          1.480 / 1.492 litara*     1.456 / 1.469 litara*     1.428 litara**

*sa privremenim rezervnim točkom / sa kompletom za popravku probušenog pneumatika

** sa kompletom za popravku probušenog pneumatika

 

 

 

Masa (kg)

Prednji pogon

1.6i                  1.6 T-GDi        1.6D low          1.6D high

MT                   MT                   MT                   MT       DCT

Masa vozila                             1.415               1.470               1.504               1.501   1.530

Najveća dozv. masa               2.000               2.110               2.120               2.120   2.145

Masa prikolice, sa kočnicom  1.400               1.900               1.400               1.400   1.600

Masa prikolice, bez kočnice    650                  750                  750                  750      750

Masa na kuki za vuču             100                  100                  100                  100      100

 

4×4 pogon

1.6 T-GDi        1.6D high         2.0D blagi hibrid

MT        DCT      MT      DCT                     MT       AT

Masa vozila                             1.529   1.562   1.577   1.593   1.648   1.672

Najveća dozv. masa               2.170   2.000   2.195   2.210   2.230   2.250

Masa prikolice, sa kočnicom     1.900   1.600   1.400   1.600   2.200   1.900

Masa prikolice, bez kočnice       750      750      750      750      750      750

Masa na kuki za vuču             100      100      100      100      100      100

 

Performanse

Prednji pogon

1.6i                  1.6 T-GDi        1.6D low          1.6D high

MT                   MT                   MT                   MT       DCT

Najveća brzina, km/h  182                  205                  175                  180      180

Ubrzanje, 0-100 km/h (s)11,5              9,2                   11,5                 11,5     11,5

 

4×4 pogon

1.6 T-GDi        1.6D high         2.0D mild-hybrid

MT        DCT      MT        DCT        MT       AT

Najveća brzina, km/h  202      201      180      180      201      201

Ubrzanje, 0-100 km/h (s)         9,5       9,1       11,5     11,5     9,5       9,5

 

Potrošnja goriva i emisije*

Prednji pogon

1.6i                  1.6 T-GDi        1.6D low          1.6D high

MT                   MT                   MT                   MT       DCT

Potrošnja goriva                      6,9~7,2                        7,4~7,6                        4,8~5,0                        4,8~5,0            4,7~4,9

(kombinovano, l/100km)*

Emisije CO2                159~165          170~175          126~132          126~132 123~129

(kombinovano, g/km)*

 

4×4 pogon

1.6 T-GDi                    1.6D high                     2.0D mild-hybrid

MT        DCT                   MT           DCT                MT       AT

Potrošnja goriva                      7,6~7,9            7,4~7,6                        5,1~5,2            5,1~5,2                        5,2~5,4            5,7~5,8

(kombinovano, l/100km)*

Emisije CO2                175~180 170~175       134~138 133~138       138~142 149~153

(kombinovano, g/km)*

 

*Potrošnja goriva i emisije: standardi se temelje na upotrebi WLTP ciklusa (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) i pretvoreni su u novi NEDC ciklus (New European Driving Cycle). Podaci kod 2.0 mogu se razlikovati sa obzirom na pojedinačnu specifikaciju vozila.

TEKST : Milan Derbogosijan
FOTO : Moj svet brzine ( Borko Gajinović )

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije