Vremeplov – Iz arhive automobiliste Boška Markovića

10. фебруар, 2019. #

Sportski automobilista BOŠKO MARKOVIĆ, rodjen je u Beogradu 1959. godine. U svetu brzine, na relijima, brdskim i kružnim trkama ŠAMPIONATA JUGOSLAVIJE, nadmetao se u ZLATNIM GODINAMA YU AUTO SPORTA, u drugoj polovini 70. i većem delu 80. godina. Najveći uspeh je ostvario 1981. godine, kada je postao ŠAMPION ČUVENE NACIONALNE KLASE NA KRUŽNIM STAZAMA. Dan danas je dobar poznavalac prilika u našem sportu na točkovima, prati uspehe srpskih takmičara a i medjunarodnu scenu. Za ovaj sajt se prisetio nekih davnih i LEPIH vremena..

„U takmičarski automobil ušao sam prateći svog oca, BOGDANA. Nas dvojica smo „pozajmljivali“ majčinog „fiću“ i navodno odlazili na izlete van Beograda, a u stvari išli smo na mnoge relije. Takmičili smo se „fićom“ ali i sa našim „sitroenom GS“. Reli je u vreme sedamdesetih godina bio baš popularan, ali, bio je i veoma naporan, sa puno raspoloženih vozača, sa dugačkim trasama blizu 2000 km., sa takozvanim „knap“ etapama u kojima su mnogi i iz jačih kategorija kasnili u vremenskim kontrolama. Naravno sve je bilo potpuno drugačije  nego danas, ove 2019. godine. Putevi su bili takoreći prazni, samo glavni su imali  solidan asfalt…Beograd je imao malo automobila i niko nije znao za problem sa parkiranjem. Ja danas živim na Dorćolu, gde su skoro svuda zonirana mesta a u vreme mog odrastanja svi su igrali fudbal na sred ulica. Stave se dve i dve cigle i pika se lopta. Ondašnja reli takmičenja su okupljala i preko STO učesnika. Mi smo recimo, 1978. godine, na 12. YU RELIJU, dugačkom 1441 km. ( šampionat Evrope, Balkana i Jugoslavije ), na našem „fići“ nosili broj 167.
Znam da se mnogo toga zaboravlja i da mladi ne uvažavaju vozače iz starih vremena, pa sam za ovaj sajt odabrao nekoliko fotografija iz moje arhive i nekoliko isečaka novina, sa rezultatima. Sve to podseća na jedno DIVNO vreme, na sportsku jurnjavu automobilima, ali i na, bar za mene, nezaboravna dešavanja.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije