87.Rally Monte Carlo – Pobeda Loeba, „kalpiš“ Rovanpere i otkazani brzinac

25. јануар, 2019. #

Najstariji reli svetskog šampionata, održan prvi put još 1911. godine, zaista je originalan i uvek prepun raznih iznenadjenja. Led je izrežirao baš smešan PLES moćnih mašina, na prva dva noćna brzinska ispita. Na nekim mestima ni brzina od 30-40 km/h nije bila bezbedna za siguran prolaz.
Dok su  se BUKVALNO SVI okretali i zanosili na ledenoj podlozi, najmalerozniji su bili FINCI, TEMU SUNINEN, sa „ford fiestom“ i KALE ROVANPERA, sa „škodom fabijom“. SUNINEN ( broj 3 ) je na blagoj nizbrdici ispred jedne leve krivini dobio takozvane „sanke“ i umesto da skrene nastavio je pravo, promašio za malo jedno stablo i zaustavio se u dubokom jarku pokraj puta. Po dobro poznatom običaju priskočili su gledaoci da mu pomognu, ali, nisu uspeli….Ubrzo se u mrklom mraku zasijali jaki dodatni farovi vozila sa brojem 30. Stigao je 18. godišnji KALE ROVANPERA. Na isti način kao i SININEN, fabrička „fabija“ je umesto levo nastavila pravo i udarila zadnji deo „fieste“. Bio je to pravi pravcati „KALPIŠ“ kako smo nekada nazivali sudar prilikom sankanja. ROVANPERA je istog momenta uspeo da pokrene svoju ulubljenu „škodu“, u rikverc, i da sa vidno oštećenim prednjim delom nastavi dalje….ipak morao je da stane malo kasnije da vidi u čemu je problem a posle dosta izgubljenog vremena je produžio ka cilju, ali, bez svetla…PRAVI RELI HOROR NA LEDU ( SUNINEN i ROVANPERA su u subotu nastavili takmičenje ).

Prva vest na početku današnje predstave je bila da je treći brzinski ispit OTKAZAN  ZBOG NEOPREZNE PUBLIKE. Ogroman broj navijača je bio pokraj staze od 20.04 km. a VEĆINA se nalazila na OPASNIM I NESIGURNIM MESTIMA. Odluka o otkazivanju brzinca je bila opravdana i sprovedena je zarad BEZBEDNOSTI.

Četvrti ispit je doneo veliki pomak zaista sjajnom SEBASTIJENU LOEBU. Imao je dobar izbor guma ( bez eksera, tj. „spajkova“ ) i za POLA SEKUNDE pobedio je ispred klupskog rivala TIJERI NOJVILA, sa „hjundaiem“…treće vreme je ostvario OŽIE, sa „sitroenom“, a u generalnom poretku je Belgijanac NOJVIL preuzeo vodeću poziciju u generalnom sa 4.9 sekundi prednosti u odnosu na TANAKA, sa „tojotom“.

Peti ispit donosi prvu ovosezonsku pobedu SEBASTIENU OŽIEU. Iza njega su NOJVIL i LATVALA….MIKELSEN, MIK i LOEB. OT TANAK  je tek na sedmom mestu ispita broj 5…
U generalnom poretku TIJERI NOJVIL je i dalje vodeći, prate ga OŽIE , TANAK i LOEB, koji su u jednom minutu iza Belgijanca, dok su u drugom delu tabele oni koji kasne za liderom više od minuta.
87. RELI MONTE KARLO se nastavlja posle odlaska u servis. Predvidjena su još tri brzinska ispita a negde do 19 časova znaćemo šta se dešavalo…

GENERALNI POREDAK ( posle 5 brzinskih ispita od ukupno 16 ) :

1. NOJVIL – „hjundai“
2. OŽIE – „sitrioen“…..+ 3.4 sek.
3. TANAK – „tojota“… + 16.9
4. LOEB – „hjundai“….. + 50.6
5. MIKELSEN – „hjundai“….. + 1.03.4 min.
6. LATVALA – „tojota“…… + 1.05.6
7. LAPI – „sitroen“………. + 1.09.7
8. EVANS – „ford“……… + 1.13.0
9. MIK – „tojota“………. + 1.14.3
10. TIDEMAND – „ford“….  + 3.11.4

Galerija slika

Članci iz iste kategorije