87.Rally Monte Carlo – Fantastična bitka za podijum

26. јануар, 2019. #

Ako vam kažemo da je na 6. ispitu zabeležen ČUDESAN – IDENTIČAN rezultat OŽIEA i LATVALE, onda će vam biti sasvim jasno kakva je konkurencija na RELIJU MONTE KARLO 2019. Posle 20.04 kilometra jurnjave po planinskim prevojima francuskih ALPA, dvojica majstora relija su zabeležili POTPUNO ISTO VREME – 13.39.5 minuta… U DESETINKU ISTO…..To je najbolji pokazatelj MAKSIMALNE KONKURENCIJE…
Ako poželite da saznate koliko zaista vredite, da li ste ISTINSKI ZNALAC i na kojem ste nivou , pokušajte to na PRAVI način, medju najboljima a ne medju „vozačima džentlmenima“ gde se lako stiže do pehara…
Na RELIJU MONTE KARLO se vodi FANTASTIČNA BITKA. Baš to je na cilju jednog od brzinskih ispita izgovorio finski majstor snega i leda, JARI MATI LATVALA, koji vodi „rovovski rat“ sa devetostrukim reli šampionom sveta, Francuzom SEBASTIJENOM LOEBOM …posle ispita broj 11 delile su ih SAMO DVE SEKUNDE a na kraju ispita 12,  2.3 sekunde !

Ali, krenimo redom…

Estonac OT TANAK je ove subote bio najbrži na sva 4 brzinska ispita. Njegova „tojota“ je bila neuhvatljiva za konkurenciju, jedino je TANAKOV klupski rival mogao da mu pridje sasvim blizu a čak na tri ispita su bili u samom vrhu…šteta što su i jedan i drugi izgubili previše vremena zbog gumi defekta i oštećenja točkova. TANAK posle današnjih ispita zaostaje za liderom preko 2 minuta a MIK preko 5 minuta…Irac je izjavio :

„Nestrpljivo očekujem poslednji ispit POWER STAGE“…

Ispit broj 9 je dobrim delom vožen na nizbrdici a na više mesta bilo je vlažnog asfalta i leda. Na tom ispitu je stao ESAPEKA LAPI, sa „sitroenom“, TIDEMAND je menjao točak na „fordu“ a zaustavio se i mladi ROVANPERA, sa „škodom“. U generalnom poretku OŽIE je prvi a iza njega NOJVIL sa + 5.6 sekundi.

Ispit broj 10 je lansirao LATVALU na treću poziciju tabele, malo ispred LOEBA. Velika brzina i klizava podloga bili su LOŠI  za veoma solidnog Britanca ELFINA EVANSA, sa „ford fiestom WRC“. Izleteo je daleko od puta, medju drveće, a njegov automobil je ostao bez zadnjeg točka….naravno to je bio i kraj za broj 33.
OŽIE i dalje ostaje prvi a tada je NOJVIL upisao zaostatak od + 5.3 sekunde…

Belgijanac je rekao :
„Teško je znati koji je ritam najbolji. Mogao bih učiniti i više, ali, to bi bilo rizično. Seb je ovde kod kuće, on zna stazu, moram biti oprezan“

Ispit broj 11 je održan posle odlaska u SERVIS. Opet su najbrže dve „tojote“, odnosno TANAK i MIK. NOJVIL smanjuje razliku za OŽIEOM na + 4.1  sekundu, dok LOEB uzvraća udarac LATVALI i opet je na trećem mestu. Iskreno govoreći nismo se nadali da će LOEB biti tako dobar, s obzirom na kratkotrajne testove, po dolasku sa DAKAR RELIJA…Na cilju poslednjeg subotnjeg ispita je kratko rekao :

„Uživam u trci“

Poslednji, 12 ispit od 14.08 km. je vožen po suvom asfaltu…svi su bili brzi a razlike su se merile u DESETINKAMA SEKUNDE..

Predstoji konačni obračun, još 4 brzinska ispita, u nedelju. Pažnja fanova je usmerena na duel OŽIEA i NOJVILA a takodje i na oštro rivalstvo LOEBA i LATVALE. Oni koji su imali pehove, velike nade polažu u poslednji ispit POWER STAGE, brzinac koji kao što znate donosi VREDNE DODATNE BODOVE prvoj petorici ( 5,4,3,2 i 1 ). TOJOTA računa na visok plasman na tom ispitu, pre svega na TANAKA i na KRIS MIKA, dok SEBASTIEN OŽIE zna da je zaradio 4.3 sekunde bonusa u odnosu na njemu potpuno ravnog TIJERI NOJVILA i da će filigranskom vožnjom bez greške – stići do PRVE POBEDE U NOVOJ SEZONI. Da li će biti BAŠ TAKO ?

GENERALNI POREDAK ( posle 12, od ukupno 16 ispita ) :

1. OŽIE – „sitroen“
2. NOJVIL – „hjundai“… + 4.3 sek.
3. LOEB – „hjundai“……. + 1.58.7 min.
4. LATVALA – „tojota“….. + 2.01.0
5. TANAK – „tojota“ …. + 2.16.0
6. MIK – „tojota“………… + 5.26.8
7. GRENSMIT – „ford R5″… + 10.12.0
8. BONATO – „sitroen R5″…. + 11.43.4
9. SARAZIN – „hjundai R5″…. + 12.16.0
10. DE MEVI – „sitroen R5″… + 13.07.0

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije