41.Dakar reli 2019 – Prvi izveštaj iz Perua, problemi za Sagmajstera

4. јануар, 2019. #

Prva dva dana u Limi bila su veoma stresna. Ne toliko zbog gužve prilikom podizanja motora u luci Kalao, koliko zbog problema sa motorom Gabora Sagmajstera. KTM nije radio kako treba. Upaljen je na „gurku“, iako je pre stavljanja na brod za Južnu Ameriku u novembru urađena „generalka“.

-Ispostavilo se da postoje dva problema. Prvi je kvar na pumpi za gorivo. Pukla je membrana i za sada nismo uspeli da pronađemo novi deo, jer je ovaj motor star sedam godina. U Evropi ne bi bilo teško da se kupi, ali u Peruu jeste. Membranu smo zamenili drugim materijalom i funkcioniše. Međutim, to je privremeno rešenje. Drugi problem je punjenje akumulatora. Regler radi, izgleda da je neki problem sa kablovima. Pregledaće sve stručnjaci iz KTM-a i dati svoj sud – rekao je Gabor Sagmajster.

Motociklisti iz Subotice podršku pruža mehaničar Atila Čikoš. Došao je u Peru kao prijatelj, ali se ispostavilo da mora dobro da „zapne“ i pripremi motor za start.

-Dozvoljeno mi je da radim na motoru samo do tehničkog pregleda. Nakon toga, sve popravke, zamene delova i guma sme da preduzima isključivo Gabor Sagmajster. Ove godine takmiči se u kategoriji „Male moto“ za koju nije predviđena asistencija mehaničara. Čeka ga veoma težak posao koji dodatno opterećuje motocikliste. Posle ekstremnih napora, oni moraju da rade do kasno u noć i pripreme motor za naredni dan – rekao je Atila Čikoš.

Sagmajster 11. put učestvuje na Dakar reliju, OSAM PUTA JE STIGAO U CILJ i samo dva puta je odustao – jednom zbog kvara motora, a drugi put zbog loma ruke.

-Ove godine ceo reli se vozi u jednoj državi u Peruu. Čak 70 odsto staze biće u pustinji. Volim dine, dobro se orijentišem i nemam problema sa peskom. Ako motor radi, stižem do cilja. Ključno je da rešimo problem do tehničkog pregleda. Start je 6. januara, a dan kasnije se kreće u pustinju.
Zaključio je višestruki šampion moto krosa Srbije i jedini iz naše zemlje i ove godine na DAKARU, Subotičanin GABOR SAGMAJSTER.

Dakar reli vozi se 41. put. U Južnoj Americi tek je počelo leto. Očekuju se velike vrućine, iako je u Limi bilo oblačno prethodnih dana. Međutim, Evropljani su „pocrveneli“ kao rakovi, jer oblaci očigledno ne zaustavljaju sunce. To lokalno stanovništvo dobro zna, za razliku od gostiju sa drugih meridijan.

4. JANUAR 2019. LIMA ( PERU ) 14.00 po vremenu u Srbiji

Specijalno za „Moj svet brzine“, iz Lime u Peruu – novinar RTS-a PREDRAG MILINKOVIĆ

Galerija slika

Članci iz iste kategorije