WRC 2019 – Testovi za Monte Karlo počeli, Loeb potpisao za Hjundai

18. децембар, 2018. #

U četvrtak, 24. januara 2019. počeće čuveni reli NOVOG SVETSKOG ŠAMPIONATA, RELI MONTE KARLO broj 87. Sasvim je sigurno da će biti NEOBIČNO PRIVLAČAN I INTERESANTAN jer je kao što znate došlo do PRELASKA NEKOLIKO MAJSTORA VOLANA IZ TIMA u TIM..a medju elitom će se opet naći RELI KRAJ, 44. Francuz SEBASTIEN LOEB. Neverovatni majstor reli brzina, automobilista koji ima čak 79. WRC pobeda, pojaviće se na prvom narednom  WRC-u, na RELIJU MONTE KARLO, za volanom HJUNDAIA i20 COUPE…

U brdima iznad MONAKA i na terenima juga FRANCUSKE, u Visokim Alpima Provanse već uveliko traju i trajaće testovi za predstojeći RULET RELI. TOJOTA je već prilično isprobala automobil kojim će se nadmetati u predstojećem šampionatu, nešto modifikovanom JARISU WRC. JARI MATI LATVALA, 33. godišnji Finac jurio je po suvom asfaltu kao da nije reč o testu već o borbi za pobedu pa je dva puta bio van staze lakše ugruvan, dok je njegov test suvozač JUHO HANINEN morao da potraži pomoć u bolnici… testove nastavlja i 39. godišnji KRIS MIK a naravno i 31. godišnji OT TANAK…

Testove je počeo i SITROEN a pridošlica je SEBASTIEN OŽIE, 34. godišnji i šestostruki prvak sveta, Francuz sa 44 pobede u WRC-u, u sezoni 2019. vozač SITROENA C3 WRC. Njemu će timski partner biti mladi Finac ESAPEKA LAPI, koji će nedelju dana pre RELIJA MONTE KARLO napuniti 27 godina..

Ono što najviše okupira pažnju miliona reli fanova širom sveta je PRIČA O HJUNDAIU. Povod za takvu pažnju izazvao je neprikosnoveni KRALJ RELIJA, fantastični SEBASTIEN LOEB koji je karijeru reli vozača počeo u blizini STRAZBURA, u ALZASU. Do sada je ostvario zaista neverovatne rezultate.
Devet puta je osvojio RELI ŠAMPIONAT SVETA, pre mesec dana je okončao takmičenje u sve gledanijem ŠAMPIONATU SVETA U RELI KROSU, gde je bio na 4. mestu a uskoro putuje na svoj četvrti DAKAR RELI gde će se pojaviti u privatnom timu za volanom SITROENA. Na DAKARU je 2017. osvojio DRUGO MESTO, vozio je PORŠE SUPER KUP, 24 časa LE MANA, šampionat WTCC na kružnim stazama, više GT šampionata, bio rekorder najcenjenije brdske trke, u Americi, na PAJKS PIKU….
SEBASTIEN LOEB je potpisao DVOGODIŠNJIi ugovor sa HJUNDAIEM, u sezoni 2019. voziće ŠEST RELIJA, prvi će mu biti MONTE KARLO a njegovim automobilom na preostalih 8 relija upravljaće 35.godišnji Španac DANI SORDO.

Dok članovi nekih timova treniraju SEBASTIEN LOEB će imati mogućnost da isproba karakteristike HJUNDAI tek u prvom vikendu posle DAKARA a pre MONTE KARLA…..povodom dolaska u HJUNDAI je rekao :

„Pobeda na ŠPANSKOM RELIJU ponovo je probudila moju želju da nastavim sa takmičenjem u vrhu WRC-a. Dolazak u HJUNDAI je pravi izazov a novim timom sam impresioniran“

Probleme sa prijavom u RELI ŠAMPIONAT SVETA 2019. ima prvi čovek M- SPORTA, Britanac MALKOLM VILSON a reč je, možete pretpostaviti o novcu i sponzorima. MALKOLM  je naglasio novinarima:

„U ovom sportu sam bio dovoljno dugo da shvatam da se posao NE ZAVRŠAVA sve dok novac nije u banci. Vodim oko 300 lica koji su mi važniji od konkurenciji u WRC-u“.

FIA je svima najavila da je rok za prijavljivanje za ŠAMPIONAT 2019  petak posle podne ( 21.12.2018 ) a M-SPORT je zatražio produžetak tog roka…

2019 WRC calendar

Monte Carlo Rally January 24-27
Rally Sweden February 14-17
Rally Mexico March 7-10
Tour de Corse March 28-31
Rally Argentina April 25-28
Rally Chile May 9-12
Rally Portugal May 30-June 2
Rally Italy June 13-16
Rally Finland August 1-4
Rally Germany August 22-25
Rally Turkey September 12-15
Rally GB October 3-6
Rally Spain October 24-27
Rally Australia November 14-17

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije