Naj skijaš Srbije – Niz snežne padine brzinom od 150km/h

26. децембар, 2018. #

NAJBOLJI SRPSKI SKIJAŠ MARKO VUKIĆEVIĆ
Neustrašivi Snežni vuk napada surove staze bzinom od 150 km/h!

Marko Vukićević je najbolji srpski skijaš. Hrabro brani boje Srbije u alpskom skijanju, a dominira u spustu, zbog čega smo na njega posebno ponosni. Mlad je, ambiciozan, odvažan, a skroman i ne zna za prepreke! Pozitivan adrenalin na startu svake trke, daje mu vetar u leđa da pri brzini od čak 150 kilometara na sat napada i najsurovije skijaške staze. Zbog svega toga, on i jeste srpski „Snežni vuk“.
Na skije je prvi put stao kada je imao samo tri godine. To objašnjava time što je rođen u Sloveniji, gde i danas živi, zemlji u kojoj je skijanje nacionalni sport i gde svako dete ubrzo posle prvih koraka staje i na skije.
–    Imao sam pet godina kada su me roditelji upisali u skijaški klub, a inspiracija mi je bila starija sestra, koja je u to vreme već osvajala medalje – priseća se Marko u brojnim intervjuima koje je dao uz neizostavnu rečenicu da je skijanje njegov život, „za skijanje živim 24 sata dnevno“.
Stalno sebi postavlja ciljeve i to mu je imperativ da na svakom sledećem takmičenju bude još bolji. Najbolji je u spustu, veoma zahtevnoj skijaškoj disciplini. Medalje Srbiji donosi i u superveleslalomu, a stalno nam demonstrira znanje, iskustvo, hrabrost, fizičku snagu, psihičku stabilnost, istrajnost i skijašku inteligenciju.
–    Oduvek sam voleo adrenalin i brzinu i još kao dete postizao sam dobre rezultate u brzim disciplinama. Rezultati u spustu ne dolaze preko noći, potrebni su dugotrajan rad i istrajnost – iskren je srpski reprezentativac.
Često su ga pitali da opiše baš taj osećaj kada na skijama napada staze pri brzini od neverovatnih 150 kilomatera na sat.
–    Taj osećaj ne može da se opiše rečima, već mora da se doživi! U tim trenucima čujem zvuk vetra i doživljavam svoj svet. Kada se odgurnem sa starta, nema više vremena za razmišljanje, jer se sve brzo dešava – rekao je Marko u jednom od intervjua i priznao da je tokom vožnje isključivo fokusiran da stazu izveze do cilja po najbržoj idealnoj liniji.
Dobri rezultati i medalje koje je doneo Srbiji sa svetskih takmičenja na kojima je uvek jaka konkurencija, jasno govore o tome da Srbija ima vrhunskog skijaša koji se „rame uz rame” bori sa Slovencima, Austrijancima, Francuzima…
Srpski “gladijator na snegu” svaki put kada se odgurne sa starta ide na sve ili ništa.
–    Ponekad kad stanem na start pomislim, da tu uz mene stoje i moji roditelji, brat i sestra, jer su na tom putu zajedno sa mnom i bez njihove podrške ne bih uspeo da dostignem nivo na kojem sam danas. Otac me je naučio da budem strpljiv, a majka samouveren i uporan – ističe Marko koliko mu znači podrška porodice.
–    Ponosan sam na to i što drugi prepoznaju moj potencijal i veruju u moj uspeh. Ponosan sam na to što Srbija ima skijaša koji po FIS rangu spada među najbolje spustaše na svetu. Pored moje porodice, Skijaškog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije koji su uvek uz mene, veoma sam zahvalan i kompaniji „Jaffa Crvenka“ koja je prepoznala moj potencijal i dala mi podršku na mom putu do svetskog vrha. Tu je i agencija M2Communications koja zajedno sa mnom veruje u ostvarenje mojih ciljeva. Velika mi je  motivacija da opravdam njihovo poverenje – kaže Vukićević.
U ciljeve koje je sebi postavio nepokolebljivo veruje. Zbog toga je istrajan i svakodnevno radi na njihovom ostvarenju. Nema nameru da odustane, jer zna da rad i upornost garantuju uspeh!
Predanim radom do sada je uspeo da savlada sve prepeke. Potrebno je dosta odricanja, ali najveći motiv zbog čega mu ništa od navedenog ne pada teško je taj što je ljubav i strast uspeo da spoji sa onim što najviše u životu voli da radi.
–    U skijanju psihološka snaga donosi 40 odsto rezultata. Trka se odvija u potpuno drugačijoj atmosferi od treninga na kojem nema euforije i piblike. Stalno razvijam psihološke tehnike da na startu ostanem miran, bez prevelike doze adrenalina i fokusiran na stazu – zaključio je Marko u jednom od mnogobrojnih intervjua.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije