Nissan Qashqai 1.6 XT tekna – U poseti kod reli prvaka Balkana, Momira Arsića

25. новембар, 2018. #

https://www-europe.nissan-cdn.net/content/dam/Nissan/serbia/vehicles/Cenovnici/QQNEW.pdf

Na samom početku ovog teksta Vam prikazujemo zvaničnu ponudu iz cenovnika NISANA a mi smo iz Beograda, kod kule Nebojše, krenuli u malu test vožnju prema Velikoj Sugubini ( * kod Kragujevca ) , gde živi naš veliki prijatelj i sjajan reli vozač minulih vremena, MOMIR ARSIĆ.

Već smo ove godine imali priliku da provozamo zaista pouzdanog i najnovijeg NISANA KAŠKAJ, malog krosovera koji se odlično prodaje širom Evrope a razlog za to je DOBAR KVALITET i vrlo prihvatljive cene za razne varijante. KAŠKAJ se nudi u opcijama sa benzinskim i dizel  motorom. BENZIN agregat ima 1.2 litre ( sa 115 KS ) a cena ide od 18.600 evra do 25.750, u zavisnosti od izbora nekoliko paketa opreme. DIZEL varijanta  ima agregat 1.5 ( 110 KS ) i 3.0 ( 130 KS ), uz mogućnost izbora ručnog i automatskog menjača. Cena za dizelaša je od 20.800 do 29.500. Reklo bi se – svako može pronaći nešto idealno. Dizajn, komoditet, veličina prtljaga, kočnice, preglednost, oprema, instrument tabla, ozvučenje i ProPilot sistem ( za održavanje vozila u traci autoputa ) koji je dostupan samo na 1.6D motoru –  sve je to kod NISANA KAŠKAJ zaista dobro. Taj krosover predstavlja PRAVU ZLATNU SREDINU, nema najnižu cenu niti papreno visoku a pruža PUNO TOGA. Ni potrošnja mu nije velika – NAPROTIV. U prvobitnom testu smo ostvarili prosek od 4.6 litra na 100 km. a sada sa ovim crnim lepotanom malo više, 4.8 litra.

Upravo toliko je kompjuter pokazivao na regionalnom putu preko Avale, Mladenovca, Topole i Kragujevca…do VELIKE SUGUBINE – tačno 136 km.

Pre 44 godine, preciznije 1974. godine MOMIR ARSIĆ je osvojio svoju prvu šampionsku titulu – titulu RELI ŠAMPIONA JUGOSLAVIJE u klasi popularnih „kečeva“, medju 16 rivala u kategoriji. Za razliku od ovih sadašnjih vremena ondašnja reli nadmetanja su bila sa znatno dužom stazom – itinererom. Recimo 8.YU RELI, koji je startovao i završio se u Beogradu imao je čak 1990 km. i 10 brzinskih ispita. Naš prijatelj ARSA ( Momir Arsić ), je zablistao na tom YU RELIJU 1974. godine. Stigao je na cilj tog PRVENSTVA EVROPE, JUGOSLAVIJE i KUPA MEDITERANA kao NAJBOLJI U DRŽAVI i kao SEDMI u generalnom poretku. Iza sebe je ostavio i neke fabričke vozače a na tom 8. YU RELIJU je pobedio Austrijanac KLAUS RUSLING sa „poršeom karera RS“, ispred svojih zemljaka, ZOKLA i EINBERGERA, koji su jurili sa dva „bmw-a 2002 ti“.

ARSA je te godine vodio bitku na nacionalnim relijima sa fantastičnim asovima kao što su bili DRAGAN VUČKOVIĆ – „Mališa“ iz beogradskog AKADEMCA ( „škoda“ ), MIODRAG ŽIVANOVIĆ iz beogradske CRVENE ZVEZDE ( „zastava 101“ ), pa zatim MILISAV KRSMANOVIĆ, SVETISLAV SILJANOVIĆ, MIROSLAV JEŠIĆ, DEJAN ZDRAVKOVIĆ -„Djavo“, MILUTIN GAVRILOVIĆ – „Keza“ i drugi… i na kraju BIO ŠAMPION DRŽAVE ! Svi su se pitali kako TAJ …… iz KRAGUJEVCA da bude PRVAK , ali eto, desilo se..

Sledeće godine već poznati dugajlija iz Kragujevca, MOMIR ARSIĆ, vozač fabrički sredjene „zastave 101“, ali tom prilikom sa pojačanim motorom i u klasi do 1150 kubika grupe 2 , osvaja medjunarodno odličje – postaje RELI ŠAMPION BALKANA.

Godina 1976. donosi našem ARSI nove pobede i DRUGU TITULU ŠAMPIONA JUGOSLAVIJE, ovoga puta u klasi 1150 kubika grupe 2. Bila je to izuzetno kvalitetna reli sezona ŠAMPIONATA DRŽAVE a skoro sve titule su poneli odlični majstori relija iz Slovenije, MIHAEL SIMONČIĆ, ANDREJ VIDIC, DRAGO ZONTA i ALEŠ PUŠNIK – odista vanserijski vozači, imali smo prilike da ih gledamo „u živo“. Čast Srbije odbranio je tada već dobro poznati MOMIR ARSIĆ – ARSA.

ARSA je već odavno u penziji, živi na svom omiljenom mestu, u VELIKOJ SUGUBINI sa svojom suprugom RADOM a svakodnevno je u kontaktu sa sinom jedincem DRAGANOM ARSIĆEM, vrhunskim stručnjakom koji je 30 godina u Americi a trenutno je uplovio u gigantski EPL…. Često „sidje“ do varoši, da obavi poslove i da se po neki put vidi sa svojim starim prijateljima, takodje istaknutim sportskim vozačima Kragujevca i šampionima, RADIŠOM ŽURKOM i ZORANOM STEVANOVIĆEM – „Makeom“.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije