27. Kennards Hire Rally Australia – Tri kandidata za šampiona sveta

14. новембар, 2018. #

Sve je pripremljeno za neobično važno finale SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA 2018. koji će se okončati u nedelju, 18.novembra 2018….

Negde pred svitanje, u nedelju po našem vremenu ( razlika je + 9 sati ), u zaista dalekoj Australiji a u istočnom delu tog kontinenta u blizini Brizbejna, završiće se i 24. brzinski ispit ( POWER STAGE ). Već uskoro počinje uvodni test SHAKEDOWN, u četvrtak ujtru po lokalnom satu a onda u petak kreće završnica SIGURNO JEDNOG OD NAJUZBUDLJIVIJIH ŠAMPIONATA svetske reli serije WRC.

Svi ispiti su planirani na šljunkovitim, zemljanim putevima. Meteorolozi za prvi dan najavljuju toplo vreme a sledećeg dana možda i kišu, pa sve to čini ovo finale težim i neizvesnijim, reli koji će kao i uvek zahtevati idealan izbor pneumatika, brzu ali i mudru vožnju, dobru saradnju vozača i suvozača, izbegvanje oštrog kamenja koje dovodi do bušenja guma i naravno SREĆA.
U petak se vozi na 8 brzinaca, svi su relativno kratki, prva tri se održavaju po dva puta a onda slede dva mini dogadjaja, po 1.27 km.
U subotu sledi slična stvar. Prva četiri ispita se ponavljaju  a onda dolaze dva mini testa, ukupno 10 brzinaca ( zbirno 18 sa onima od petka ).
U nedelju je planirano održavanje tri uspita, opet sa ponavljanjem a poslednji 24. je  POWER STAGE, koji kao što znate donosi prvoj petorici dodatne bodove ( 5,4,3,2 i 1 ).

Sve će se dakle ZVANIČNO znati u nedelju rano ujtru po našem vremenu a MOŽDA će se NOVI PRVAK SVETA KOD VOZAČA  i POBEDNIK MEDJU KONSTRUKTORIMA, naslutiti i ranije, to zavisi od SREĆE i SIGURNOSTI trojice asova koji konkurišu za laskavu titulu, 34. godišnjeg SEBASTIENA OŽIE ( FORD ), 30. godišnjeg TIJERI NOJVILA ( HJUNDAI ) i 31. godišnjeg OT TANAKA ( TOJOTA ).
OŽIE je uoči AUSTRALIJE na prvom mestu sa 204 boda, tri boda manje, 201, ima NOJVIL dok TANAK ima 181 i zaostaje za liderom 23 boda.

RELI KENNARDS HIRE AUSTRALIA 2018. otvara SEBASTIEN OŽIE , biće takozvani „čistač“ na makadamskoj stazi i to automatski pruža šansu za bolji plasman NOJVILU i TANAKU a i ostalima. Ujednačenost najboljih vozača sveta je toliko izražena da i najsitnije stvari donose manje sekundi i bolje vreme. Već ste se svi uverili da ima puno primera kada dvojica vozača završavaju ispite u POTPUNO ISTOM VREMENU, pa onda ne čudi da „hiljadu“ elemenata mogu doneti trijumf.

SEBASTIJEN OŽIE  ( “ ford fiesta WRC“ ) je tim povodom završnice šampionata rekao :
„Pritisak je sada na našim rivalima, da poprave deficit. Svesni smo da otvaranje puta neće biti lak zadatak, ali sve se može dogoditi i spremni smo za izazove. Svi proizvodjači su imali uspone i padove, ali, moramo sve staviti iza nas i usredsrediti se na savršen vikend“.

ESAPEKA LAPI ( „tojota jaris WRC“ ) je naglasio :
„Sve ću dati. Imam i dalje matematičku šansu u prvenstvu vozača i iako sve nije u mojim rukama nastaviću da forsiram – NE ODUSTAJEM“

U konkurenciji konstruktora TOJOTA ( Latvala, Tanak, Lapi ) ima lepu prednost na prvom mestu, sa 331. bodom. Prati je HJUNDAI ( Nojvil, Mikelsen , Padon na ovom reliju ), sa 319, dok je FORD ( Ožie, Evans, Suninen ) treći sa 306 bodova. Sigurno znate da se plasman u konkurenciji konstruktora odredjuje na osnovu zbira bodova DVOJICE vozača u TIMU, pa će tako učinak svakog člana fabričke trojke TOJOTE, HJUNDAIA i FORDA bitno uticati na izgled generalnog plasmana.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije