Sportski spomenar Radio Beograda 1 – Istorija auto sporta ( nedelja 2.12.2018, 16-17h )

30. новембар, 2018. #

Gost 335. Sportskog spomenara RADIO BEOGRADA 1 je automobilista i novinar Đorđe Đenić. U doba procvata automobilskog sporta u nekadašnjoj Jugoslaviji, takmičio se u relijima, a 1976. osvojio je u svojstvu suvozača treće mesto u državnom reli šampionatu, u nacionalnoj klasi.

Prateći automobilizam kao novinar Radio Beograda, nekoliko televizijskih stanica i više specijalizovanih časopisa, Djordje Djenić je ostavio dubok trag. Tokom 50. godišnje karijere je bio dugogodišnji novinar saradnik u emisiji „VREME SPORTA I RAZONODE,“  objavljivao priloge u INDIREKTU, kod MARKA MARKOVIĆA, potom 8 godina voditelj Jutarnjeg programa Prvog programa Radio Beograda, uredjivao  i vodio 450 TV emisija, pod naslovom START, napisao 3 knjige o auto sportu, ilustrovao sve knjige pesama za decu SVETE VUKOVIĆA, imao 3 samosralne izložbe karikatura a poslednjih deset godina je autor sajta posvećenog automobilizmu MOJ SVET BRZINE, na kojem prati zbivanja u RELI ŠAMPIONATU SVETA i na kojem je objavio preko 100 prikaza NAJNOVIJIH MODELA AUTOMOBILA . Dobitnik je niza priznanja i pehara, kao i nagrade za ŽIVOTNO DELO, Udruženja sportskih novinara Srbije.

U emisiji SPORTSKI SPOMENAR, izmedju ostalog će govoriti : o svom novinarskom poslu u RADIO BEOGRADU, saradnji sa našim legendarnim sportskim novinarima, Radivojem i Markom Markovićem, Miodragom Stojiljkovićem. Kako je uz pomoć čuvenog urednika Radio Beograda i automobiliste Predraga Kneževića – Kneže zavoleo svet brzine a zatim počeo da učestvuje na relijima i da prati zbivanja u sportu na točkovima, na našim talasima. O istoriji auto-moto sporta na ovim prostorima, prvoj motociklističkoj trci u Srbiji, održanoj 28. juna 1909. od Niša do Beograda.
O Velikoj DORĆOLSKOJ TRCI 1938….. o spektaklu GRAN PRI BEOGRADA, jedinstvenoj medjunarodnoj trci oko Kalemegdana, 3. septembra 1939. ujedno i poslednjoj trci najbržih bolida na dan početka Drugog svetskog rata. O Bošku Millenkoviću, jedinom vozaču iz Srbije koji je učestvovao „bugatijem“ u glavnom delu programa u, pokraj „aždaja“ iz Nemačke sa blizu 500KS. O profesoru Mašinskog fakulteta u Beogradu, Mihajlu Borisavljeviću, učesniku trke motociklista. O maratonskom reliju London- Meksiko, 1970. godine, na kojem se u „pežou 404 dizel“ sve do Čilea nadmetala i naša posada : Nestor Milanov, Ivica Vukoja i Sreten Djordjević. O ekspediciji Kragujevac – Kilimandžaro, 1975. sa 5 potpuno novih „zastava 101“. Koje je sve poznate asove intervjuisao…O najvećim majstorima brzine nekadašnje Jugoslavije i Srbije, Božiću, Palikoviću, Nadju, Štroku, Gluhaku, Šverku, Alihodžiću, Kizmiču, Vesnićima, Komnenoviću, Borkoviću…
Čućete i EKSKLUZIVNI TONSKI ZAPIS Djordja Djenića, iz 1983. kada je razgovarao sa nezaboravnim predratnim motociklistom iz Beograda, deda Vojom Ivaniševićem, priču o stazi na Banjici u Beogradu i trci automobila DRVAR, SUTJESKA i TITO, koje su izradili članovi klubova Narodne tehnike.
Autor : Miroslav Nešić
RADIO BEOGRAD PRVI PROGRAM – nedelja 2.12.2018 ( od 16 do 17 časova )
ISPRAVKA :  Mala dopuna najave SPORTSKOG SPOMENARA…
„Novinar DJORDJE DJENIĆ se relijem bavio 1976,77. i 1978. Godine 1977. je kao suvozač svom rodjenom bratu VLADIMIRU DJENIĆU, u nacionalnoj klasi, na INA DELTA RELIJU, šampionata JUGOSLAVIJE, 1977. godine u RIJECI, osvojio 2. mesto ( U GALERIJI je prikazana lista generalnog poretka, na uglednom sajtu EWRC.CZ )…… Prvi je bio VOJKO ČUČEK iz “ Slovenije avto“, druga je bila posada DJENIĆ – DJENIĆ iz „Akademca“, treći i četvrti Slovenci KASTELIC i SIMONČIČ, „Zvezda-Ljubljana“…. ( Dakle, nije osvojeno 3. mesto 1976. već 2. mesto 1977. godine )….DJORDJE DJENIĆ je 1990. godine, u RIJECI primio priznanje od AMSJ kao NAJBOLJI NOVINAR U OBLASTI RELIJA. U RIJEKU je putovao na svečanu dodelu nagrada zajedno sa aktuelnim YU šampionima, MILUNOM VESNIĆEM i MIODRAGOM DJELMAŠEM „

Članci iz iste kategorije