WRC 2018, Rally Racc Katalunya – Uoči 4 završna ispita čak četvorica blizu pobede !

27. октобар, 2018. #

Posle ispita broj 14 ( jedan je otkazan ) i uoči finalnog dana, jedna „tojota“, dva „forda“ i jedan „sitroen“ konkurišu za trijumf u prelepoj BARSELONI…a vozači su LATVALA u „jarisu“, OŽIE i EVANS u „fiesti“ i LOEB u “ sitroenu C3″. Razlike su minimalne…
1. LATVALA – „tojota“
2. OŽIE – „ford“ …..+ 4.7 sekunde
3. LOEB – „sitroen …. + 8.00 sekundi
4. EVANS – „ford“….. + 9.8 sekunde
Ne treba zaboraviti ni bar još dvojicu, NOJVILA i SORDA, koji zaostaju za liderom 12.7, odnosno 16.5 sekundi…
Ako se obavlja realna procena ( koja u slučaju WRC majstora nikada ne može biti potpuno realna ) onda vodeća trojka ima sjajnu priliku za konačan uspeh i osvajanje maksimalnih 25 bodova. Svako od njih, mislimo na LATVALU, OŽIEA i LOEBA ima svoja nadanja….

Stari dobri JARI MATI LATVALA, 35. godišnji Finac, vozač „tojote jaris WRC“, koji će i sledeće sezone ostati u istom vozilu, nije pobedio još od ŠVEDSKOG RELIJA 2017. LATVALA je u WRC svetu već 16 godina, a još sa 17 godina je počeo da vozi relije, kao i njegov otac, nacionalni prvak klase N. LATVALA iza sebe ima 193 relija, 508 pobeda na brzinskim ispitima, 64 podijuma i 17 reli trijumfa ALI NIKADA NIJE BIO ŠAMPION SVETA. Do sada, uoči 4 poslednja ispita na RELIJU KATALUNJA 2018, pokazao je VRH VOŽNJU…

O zvaničnom svetskom šampionu Francuzu SEBASTIJENU OŽIEU, vozaču „ford fieste WRC“ i 34. godišnjem petostrukom reli šampionu planete nepotrebno je puno govoriti. Mnogi kažu da će uspeti da nadmaši sve rekorde….Ako bi se RELI KATALUNJA sada završio, OŽIE bi osvojio 18 bodova i imao bi RAVNO 200 BODOVA, a njegov jedini rival za novu titulu šampiona sveta, 30. godišnji Belgijanac TIJERI NOJVIL, vozač „hjundaia i20 coupe WRC“, bi imao 199 BODOVA….ali to je samo teorija i neka matematika…do cilja je još PUNO !

SEBASTIJEN LOEB , 44. godišnji Francuz iz Alzasa, je legenda i DEVET PUTA NAJBOLJI RELI VOZAČ na kugli zemaljskoj…on je u KATALUNJI samo gost SITROENA, došao je iz užasno teškog šampionata sveta u RELI KROSU, gde uoči poslednje trke sezone zauzima peto mesto….NARAVNO, voleo bi da bude bolji od svog zemljaka OŽIEA i da obraduje bar polovinu domovine koja je na njegovoj strani. Vozio je sve što spada u domen najboljeg, najprestižnijeg, najpopularnijeg, najtežeg i za ogromnu većinu poznavalaca relija će ostati NAJ RELI AS SVIH VREMENA…KRALJ.

U perfetknoj klasi WRC 2 gde se nadmeću takodje pravi majstori volana, voze se sportske mašine koje su i više od 100 KS slabije od onih u „prvoj ligi“, medjutim, u WRC 2 grupi takodje sve pršti od konkurencije. Dolazak braće SOLBERG u KATALUNJU je samo ulepšao inače veoma dobru  takmičarsku atmosferu. Uoči finalnog dana čudo od deteta, 18. godišnji Finac KALE ROVANPERA, tera što bi se reklo „za sve pare“ i drži prvo mesto. KALE je podsetimo zvanični fabrički vozač ŠKODE MOTOR SPORT, čini nam se i najmljadji fabrički „reli službenik“ u istoriji te discipline automobilizma. Prati ga i nadamo se čuva mu ledja stari vuk, 36. godišnji Čeh JAN KOPECKI, takodje fabrički as ŠKODE. Kasni za ROVANPEROM 22 sekunde a samo tri desetinke iza KOPECKOG ja Španac SOLANAS. Četvrti je Norvežanin PETER SOLBERG ( + 1.26.6 ), peti prošlogodišnji šampion Evrope, Poljak KAJETANOVIČ ( + 1.35.1 ) i šesti HENING SOLBERG ( + 3.33.0 ).

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije