WRC 2018, Rally Racc Katalunya – Tanak stao, Latvala najbrži, Ken Blok na drvetu, Rovanpera vodi..

27. октобар, 2018. #

Može li se i jedan jedini WRC dogadjaj završiti bez neverovatnih sekvenci….NE…ne može nikada. Izlaskom na asfaltne brzinske ispite reli karavan u Španiji se ubrzao, kao što smo i najavili a na ispitu broj 10, prosečna brzina pobednika je iznosila skoro 113 km/h. ….a pobedio je opet JARI MATI LATVALA…on je najbrži od svih !!!

Još sinoć, na poslednjem jučerašnjem brzincu broj 7, na zemljanom putu u jednoj vrlo otvorenoj i brzoj krivini u krošnjama drveta, u nižem nivou od staze, zaustavila se „ford fiesta WRC“ sa brojem 43. Bio je u „fiesti“ poznati Amerikanac KEN BLOK, sa svojim suvozačem. Automobil je ostao zaglavljen na strani kopilota a BLOK i njegov prijatelj su u prisustvu redara polako izašli iz svog trkačkog vozila. Amerikanac je u Španiju stigao sa željom da opet oseti atmosferu WRC-a, oduševile su ga prave mase gledalaca a rekao je da će uskoro prikazati njegov novi akcioni i kaskaderski novitet, moćni pik-ap automobil …( početkom decembra ).

Prvi subotnji brzinac, broj 8, na RELIJU KATALUNJA je zbog bezbednosti otkazan.. za sada ne znamo zašto ali možemo nagadjati…ili zbog publike koja je na svim jučerašnjim brzincima bila i na samo par metara od staze !!!!…., ili, zbog lošeg vremena i kiše koja je PROMENILA izgled delova puta…

Ispit broj 9 su dobili sjajni asovi TOJOTE. OT TANAK je pobedio a 3.6 sekunde kasnio je LATVALA. Dan su svi započeli po sopstvenom izboru guma. SORDO,NOJVIL,OŽIE i EVANS sa po 5 mekanih pneumatika. MIKELSEN i SUNINEN sa 4 meke i 2. tvrdje. LAPI sa 2. meke i 4  tvrdje, TANAK i LATVALA sa 5 tvrdjih pneumatika….izbor je prava lutrija i naravno sve zavisi od stila vožnje, od ne velikih proklizavanja i ne preteranog silaska sa asfalta…

Ispit broj 10 je bio katastrofalan za lidera, Estonca OT TANAKA, koji je morao da menja točak zbog probušene gume a bio je sjajan za njegovog timskog rivala JARI MATI LATVALU, koji je bio najbrži, ispred mladjeg asa TOJOTE, ESAPEKE LAPIJA ( + 1.6 sek. ). TANAK je kao i na predhodnom reliju doživeo PEH, baš u trenutku kada je imao čak 32.9 sekundi prednosti na vodećem mestu i reklo bi se da se može oprostiti od TITULE ŠAMPIONA SVETA. Njegovo kašnjenje i gubitak od 1.43.0 minuta, zbog zamene točka, lansiralo je Španca DANIJA SORDA , na prvo mesto u generalnom reli poretku, sa samo 0.3 sekunde prednosti u odnosu na LATVALU…. U generalnom je LOEB na poziciji 4, 5. je OŽIE a 6. NOJVIL.
Bio je to prvi krug subotnjih ispita..sledi drugi…

U kategoriji WRC 2 bukti pravi rat….Mali, 18. godišnji Finaca KALE ROVANPERA vozi za sada savršeno, pretekao je Francuza ERIKA KAMILIJA, u njegovom atraktivno dizajniranom “ vw polu GTI R5″ i sada „MALI KALE“, sa „škodom“, ima prednost od 3.1 sekunde….medjutim valja izdržati zaista odličnog KAMILIJA. Treći je KOPECKI, četvrti  SOLANS a peti PETER SOLBERG.

Na reliju KATALUNJA 2018. nastavlja se velika borba medju svima, mnogi i previše rizikuju a brzine su u takvim uslovima zaista fantastične…. Podsetimo da se ŠPANSKA PREDSTAVA završava u nedelju sa 4 ispita, računajući i poslednji POWER STAGE.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije