WRC 2018, Rally Racc Katalunya – Kralj se vratio i dobio bitku, Loeb pobedio…

28. октобар, 2018. #

Neverovatno čak i za takvog čoveka kao što je Francuz SEBASTIEN LOEB. Legendarni automobilista je pobedio na RELIJU KATALUNJA 2018 i na cilju rekao : „Neverovatno, nisam mogao verovati. Veoma sam zadovoljan, nisam se verovao da ću opet pobediti na reliju“…

Koliko jednostavna, najobičnija izjava ali, toliko skromna poruka koja govori o jednom istinskom VELIKANU koji je posle pauze opet stigao u najjaču svetsku reli konkurenciju. Kada je govorio znao je vrlo dobro da je bio bolji od takvih majstora kao što su OŽIE, NOJVIL, TANAK, LATVALA i ostala elita. I još nešto, setite se, posle kiksa na prvom ispitu u Barseloni, imao je zaostatak od 15.9 sekundi….zaista impresivno, sve je nadoknadio i u cilju bio bolji od drugoplasiranog, za 2.9 sekunde…

Ceo svet već godinama prati briljantnu karijeru LOEBA, i sada posle toliko vremena ( sa mladim juniorom SEBASTIENOM LOEBOM razgovarali smo još 2003. godine kada je odustao na Turskom reliju, vozeči „sitroen ksaru“, u timu sa SAJNCOM i KOLINOM MEK REOM ) od njegovog ulaska u najslavniju reli kategoriju evidentno je da je postigao nešto NESTVARNO. Ne postoji na svetu ni jedan jedini automobilista ili motociklista koji je ZNANJEM I VELIKIM RADOM postigao takve rezultate kao LOEB. Sada u Španiji, pobedio je po DEVETI put na tom reliju, poslednji veliki uspeh-trijumf na  WRC-u je upisao još 2013. na reliju ARGENTINA. Vozio je na najvećim dogadjajima sveta brzine, DEVET puta je bio reli šampion sveta, ima 918 pobeda na specijalnim ispitima, 117 WRC podijuma, vozio je na kružnim trkama WTCC, na SVETSKOM RELI KROSU ima 2. pobede i 16. podijuma, vozio je u FIA GT seriji i na trci 24 časa LE MANA, na najvećem maratonu sveta, na DAKAR RELIJU a rekord je ostvario i na najčuvenijoj brdskoj trci današnjice, u Koloradu u Americi, na PAJKS PIKU. Ponovimo, niko, ama baš niko nema tako blistavu  karijeru…Uvek je pored njega bio verni suvozač DANIJEL ELENA !

Ove godine je RELI ŠAMPIONAT SVETA označio po mnogima najjaču konkurenciju a upravo okončani RELI KATALUNJA rešen je tek u poslednjim kilometrima takmičenja, kada je LOEB uspeo da sačuva lidersko mesto  koje je preuzeo od LATVALE u nedelju ujtru i kada je uspeo da pobedi svog zemljaka, petostrukog prvaka sveta SEBASTIENA OŽIEA.

U cilju je drugoplasirani OŽIE rekao novinarima : „Šteta, ceo vikend smo pogrešili sa gumama, mogli smo biti mnogo bolji“ ( Znao je da je izgubio duel sa Loebom, a u tom trenutku se nije setio da mu čestita )…

Najmalerozniji su bili vozači TOJOTE. Ako bi se zanemarili pehovi sa čak TRI GUMI DEFEKTA, najverovatnije bi pobedio LATVALA ispred TANAKA.

Finski as je rekao u cilju : “ Sport je fantastičan i kada ste u poziciji poput mene. Stvarno se izvinjavam TIMU zbog moje greške. To se dogadja kada se borite za svaku desetu“….
OT TANAK je samo kratko izgovorio : „Veoma smo razočarani“…….
TIJERI NOJVIL je po završetki ispita POWER STAGE izjavio: “ EVANS je ispred mene izbacio valiki kamen, pokušao sam da ga izbegnem, ali nije bilo šanse“… ( Baš čudno…da  na važnom ispitu POWER STAGE, neko iz „forda“ koristi silazak sa puta i bacanje kamenja uoči dolaska lidera iz „hjundaia“…a može biti da je bilo zaista nehotice )

U kategoriji WRC 2, TREĆU POBEDU u WRC  karijeri ostvario je 18. godišnji Finac KALE ROVANPERA, sin nekadašnjeg WRC asa, HARIJA ROVANPERE. Vozio je fabričku „škodu fabiju R5“, koja ima 1.6 turbo motor od oko 275 KS i masu od 1230 kg., sa točkovima od 18 coli za asfalt i 17 za makadam. KALE ROVANPERA je najmladji učesnik WRC karavana, medjutim, on je u svet relija uplovio verovatno pre svih , jer je još kao dete upijao sve od svog oca a onda je imao sreću da ga ŠKODA prihvati kao svog najrodjenijeg. Na RELIJU KATALUNJA je pobedio  ispred svog DUPLO starijeg timskog rivala JANA KOPECKOG ( + 8.5 sek. ). Treći je u WRC 2 bio PETER SOLBERG ( + 1.36.6 ).

Elem, RELI ŠAMPIONA SVETA odlučiće novembarski RELI AUSTRALIJE. SEBASTIEN OŽIE je u Španiji zaradio  22 boda ( 18 + 4 ) i sada je izbio na čelo u generalnom poretku sa 204 boda. Pretekao je TIJERI NOJVILA koji iz Španije nosi samo 12 bodova i sada ima 201 bod, SAMO TRI MANJE OD OŽIEA. Treći je u generalnom, u šampionatu 2018, OT TANAK. U Španiji je osvojio 13 bodova i sada ima 181 bod.

Konačni poredak RELIJA KATALUNJA 2018 :

1. LOEB – „sitroen“
2. OŽIE – „ford“……….. + 2.9 sek.
3. EVANS – „ford“…….. + 16.5
4. NOJVIL – „hjundai“….. + 17.0
5. SORDO – „hjundai“…. + 18.6
6. TANAK – „tojota“…… + 1.03.9
7. LAPI – „tojota“………. + 1.16.6
8. LATVALA – „tojota“… + 1.26.4
9. BRIN – „sitroen“……..+ 2.07.0
10. MIKELSEN – „hjundai“.. + 2.48.2

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije