WRC 2018, Rally Racc Catalunya – Spektakl…. Loeb, Ožie i P.Solberg na 18 brzinaca

24. октобар, 2018. #

Pred armijom zaljubljenika u RELI, pred onima koji će biti na licu mesta, na obali Mediteranskog mora, na startu u BARSELONI, uskoro se diže zavesa nove svetske predstave, 54. RELIJA KATALUNJA, ovom prilikom sa TRI AKTERA koji su već krunisana NAJSJAJNIJOM RELI TITULOM – ŠAMPION SVETA. To su dva Francuza i jedan Norvežanin, ljudi koji su ceo svoj život posvetili najatraktivnijoj disciplini auto sporta – RELIJU.

SEBASTIJEN LOEB, Francuz ( 44 god.  + 8 meseci), je u Španiji a potpuno je u formi jer je ove godine muški odradio već 11 trka SVETSKOG RELI KROS ŠAMPIONATA + gostovanje u WRC. Trenutno je uoči finalne trke u Južnoj Africi na PETOM mestu. LOEB je DEVET puta bio šampion serije WRC. Na reliju Katalunja biće u elitnoj klasi sa „sitroenom C3 WRC“.
PETER SOLBERG, Norvežanin ( 43. god. + 11 meseci ), je takodje odličan učesnik ovogodišnjeg SVETSKOG RELI KROS ŠAMPIONATA i nalazi se na ČETVRTOM mestu. ( u SVETSKOM RELI KROS ŠAMPIONATU 2018. novu ili staru titulu je već obezbedio – potvrdio 30. godišnji Švedjanin JOHAN KRISTOFERSON ). PETER SOLBERG je 2003. bio prvak serije WRC a na predstojećem KATALUNJA reliju boriće se u konkurenciji WRC 2, sa „vw polom R5“.

SEBASTIEN OŽIE, Francuz ( 34 god. ), je petostruki i aktuelni SVETSKI RELI ŠAMPION. Trenutno zauzima drugu poziciju u generalnom poretku sa SEDAM bodova manje od lidera TIJERI NOJVILA.

Predstojeći RELI ŠPANIJE, pod zvaničnim naslovom RALLY RACC CATALUNYA, počinje praktično u četvrtak ujtru, tradicionalnim test ispitom SHAKEDOWN, na stazi od samo 2 km. i kao što znate biće prilika za finalnu proveru podešavanja automobila uoči prvog takmičarskog brzinca,  „komercijalnog i ceremonijalnog“ ,  na ulicama BARSELONE, na stazi od 3.20 km. takodje u četvrtak, ali u večernjim satima i pred uobičajeno krcatim auditorijumom.

U petak se kreće sa onim najozbiljnijim rundama, na sve ukupno 18 brzinskih ispita, na ZEMLJI ali i ASFALTU. U petak se vozi ŠEST ispita na kombinovanoj podlozi, dva kruga sa po tri ispita ( 7… 26.59 i 38.85 km. ). U subotu sledi SEDAM ispita, opet dva puta po tri ispita ( 14.12..24.40 i 21.26 km. ) + mini brzinac od 2.24 km. SVI SU NA ASFALTU. U nedelju su na programu ČETIRI ispita, sa završnim brzincem POWERSTAGE, koji prvoj petorici donosi dodatne bodove ( 5,4,3,2,1 ).

Najjača, elitna kategorija će označiti borbu timova, HJUNDAIA, FORDA, TOJOTE i SITROENA. Vodeći je NOJVIL sa 189 bodova, drugi je OŽIE sa 182, treći TANAK sa 168, četvrti LAPI sa 104, peti LATVALA sa 98 bodova….

Valja napomenuti da su u Španiji pored tri svetska prvaka, LOEBA, SOLBERGA i OŽIEA i prvaci WRC 2 kategorije. Čeh JAN KOPECKI ( 6 puta šampion Češke i jednom reli šampion Evrope ) je već obezbedio ovogodišnji WRC 2 tron a minulih godina su titule osvojili Švedjanin TIDEMAND ( 2017 ) i Finac ESAPEKA LAPI ( sva trojica sa „škodama“ ).

Pored eks vozača, takmičenje u klasi WRC 2 obeležiće KALE ROVANPERA, HUTUNEN i LEFEVR  a ponovimo da će se u toj grupi pojaviti i PETER SOLBERG sa „vw polom R5“ i sa suvozačicom VERONIKOM VENGAN. U toj klasi biće i stariji SOLBERG, HANINEN, koji će startovati sa „škodom R5“ i poznatom suvozačicom ILKOM MINOR.

Svi mediji su objavili da će naredne 2019. godine u SITROENU biti SEBASTIEN OŽIE i ESAPEKA LAPI a da KRIS MIK ( prošlogodišnji pobednika relija u Španiji ) dolazi u TOJOTU.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije