WRC 2018, Rally Racc Catalunya – Na ulicama Barselone bljesnuo Ožie, Loeb razočarao

25. октобар, 2018. #

Veče i reflektori, uske, negde i veštački trasirane saobraćajnice u čuvenoj Barseloni, pravi lavirint krivina, asfalt i na momente gradska klizava kocka, puno kamera i aparata, verujemo hiljadu mobilnih telefona… na zaista komplikovanoj stazi sa obilaskom kružnih tokova, dve male skakaonice i nekoliko veštački postavljenih prepreka ( „šikana“ )…bio je to prvi brzinski ispit  RELIJA KATALUNJA 2018, od 3.20 km. pred nekoliko hiljada gledalaca…

Pripao je zvaničnom svetskom prvaku, Francuzu SEBASTIENU OŽIEU, u plavoj „ford fiesti WRC“, koji je na cilju izgovorio da je imao dobar izbor guma i da prava igranka počinje u petak ujtru. OŽIE je za prvi ispit potrošio čak 3.35.3 minuta, vozeći prosečnom brzinom od samo 53,5 km/h….bio je to spori brzinski ispit, u odnosu na one dugačke i na drugačijim terenima, ALI, ispit koji je iziskivao besprekornu tačnost i veštinu.
Drugo vreme je ostvario popularni Belgijanac, vodeći u šampionatu, TIJERI NOJVIL sa svojim „hjundaiem WRC“. Zaostao je za OŽIEOM  3,7 sekunde, što nije puno na nekom dužem ispitu ali može da bude odlučujuće kada je konačni plasman u pitanju….ali o tome malo kasnije…
Treće vreme  pripalo je odličnom Estoncu OT TANAKU, sa „tojotom jaris WRC“, kasnio je za OŽIEOM 4,2 sekunde. U konačnom poretku tog gradskog jurcanja naredjali su se 4. MIKELSEN 5. EVANS 6. KAMILI 7. SORDO 8. KALE ROVANPERA ( on je da ne zaboravite 18. godišnji fabrički vozač u klasi WRC 2 , sa dosta slabijom „škodom fabijom R5“ )……9. BRIN ( koji je izjavio da će u petak biti teško i da krajem vikenda, u subotu i nedelju očekuju kišu….)…10. JAN KOPECKI ( aktuelni osvajač šampionske titule u WRC 2, za 2018. ), 11. LATVALA 12.LAPI 13. LEFEVR 14.SUNINEN 15. PETER SOLBERG (nekadašnji reli šampion sveta, gost na ovom reliju i aktuelni učesnik SVETSKOG ŠAMPIONATA U RELI KROSU )…. a tek na 27. mestu devetostruki reli šampion sveta, legendarni Francuz SEBASTIEN OŽIE, u fabričkom „sitroenu C3 WRC“ ( koji ove godine vozi na svim trkama SVETSKOG ŠAMPIONATA U RELI KROSU ). Prema dostupnim informacijama LOEB je načinio grešku u jednoj od krivina, izokretao se, stao i izgubio čak 15,9 sekundi u odnosu na pobednika ovog ispita, SEBASTIENA OŽIEA. Još malerozniji je bio gost iz Amerike, filmski reli kaskader KEN BLOK, sa „ford fiestom WRC“ . Kasnio je za OŽIEOM čitavu večnost, 26,5 sekundi……

Kada već pominjemo sekunde i hiljadite delove onda je zanimljivo podsetiti da su BAŠ SEKUNDE SVE REŠAVALE a često je zabeleženo da vozači brzinske ispite završavaju POTPUNO IDENTIČNO….. i u HILJADITIM DELOVIMA SEKUNDE !!!

Primera ima puno…već na prvom ovogodišnjem reliju MONTE KATRLO, ispit broj 15 od 13,58 km. ESAPEKA LAPI i KREG BRIN su završili „u dlaku“ za isto vreme….
Sve se ponovilo i to čak TRI PUTA !!!.. već na sledećem reliju ove sezone, u ŠVEDSKOJ, kada su ispit 3 završili u istom vremenu  HUTUNEN i KATSUTA…ispit 8 su u istom vremenu okončali MIK i ARAI ….a na ispitu broj 13, od 23,4 km.  foto ćelije su pokazale da su u istom vremenu kroz cilj prošli TIDEMAND i TUOHINO.

Ako to imamo u vidu, onda SEBASTIEN OŽIE ima dobru prednost. Naravno, sada je reč o prvom ispitu od ukupno 18. Pravi izazovi stižu već u petak, na mešovitim ispitima sa zemljom i asfaltom, dok će se u subotu i nedelju, na RELIJU KATALUNJA 2018 voziti samo po asflatnoj podlozi.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije