WRC 2018 – Dayinsure Wales rally GB – Tanak stao, Latvala na čelu ispred Ožiea, Rovanpera sjajan

6. октобар, 2018. #

Da li su i najbolji poznavaoci SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA  mogli da predvide odustajanje OT TANAKA, u trenutku kada je imao čak 41.9 sekundi prednosti nad drugoplasiranim SEBASTIENOM OŽIEOM. Pri samom kraju drugog dana RELIJA VELS, estonska posada TANAK-JERVEOJA , u „tojoti jaris“ čvrsto je držala odlično prvo mesto i nije se moglo ni naslutiti dac će ih neko ugroziti.

Brzinski ispit broj 16 bio je koban za liderski dvojac. Stali su 3.7 km. od starta, na ispitu koji je bio dugačak 20 km. a čini se da je došlo do pucanja hladnjaka i pregrevanja motora posle mnogih udaraca, preletanja prevoja, letova kroz vazduh i grubih doskoka na makadamsku podlogu. TANAK je tako izgubio skoro sigurnih 25 bodova i veruje se da će sreću potražiti na završnom ispitu POWER STAGE.

Posle prvog dana, kada ga sreća nije pratila, sve se promenilo na bolje za SEBASTIENA OŽIEA i ekipu FORDA. Svetski prvak je sve učinio kako bi se približio OT TANAKU, ali, vožnjom to nije uspeo već SREĆOM koja ga je pogledala. OŽIEU doduše neće biti nimalo lako do kraja jer je tik iza njega odlični JARI MATI LATVALA sa „tojotom“i zaostatkom od 4.4 sekunde, dok je treći ESAPEKA LAPI sa minus 11.8 sekundi.

Svojom vožnjom nije zadovoljan ni TIJERI NOJVIL, uzdanica HJUNDAIA. Posle greške na ispitu broj 11 pao je na 9. mesto a  posle prvog dana je na poziciji 8 koja donosi 4 boda u šampionatu. Ako bi se RELI VELS sada završio NUJVIL bi bio i dalje prvi ali samo sa DVA BODA ispred OŽIEA.

Do kraja preostaje i malo i puno ispita . Još 5 brzinskih testova zaključno sa poslednjim POWER STAGE koji donosi prvoj petorici dodatne bodove. Pretpostavlja se da će se na POWER STAGE pojaviti i nesrećni OT TANAK, ali to još nije potvrdjeno.

Dok je u premijer klasi sve neizvesno, kod podmlatka i dalje dominira mali-veliki KALE ROVANPERA. Njegova fabrička „škoda fabija R5“, sa startnim brojem 36, prosto klizi šumama Velsa, prolazi kroz rupe prepune vodom, skače, leti a plavokosi KALE je u pravom pobedničkom elementu. On juri ka PRVOJ RELI POBEDI U KARIJERU u WRC 2 seriji. To je neopisivi podvig za momka od 18 godina, ali, KALE je već navikao na reli trijumfe u svojoj klasi. Počeo je da se takmiči na raznim relijima još sa 11 godina !!!!….u svojoj sportskoj biografiji ima već 54 relija u raznim serijama. Bilo bi potpuno pravedno da u cilj RELIJA VELSA uleti kao POBEDNIK.

Najnovija vest : U nedelju ujtru, po lokalnom vremenu u 07.22 časa nastavlja se RELI VELS, ispitom broj 19, od 10.06 km….Sledeći ispit, broj 20, biće brzinac POWER STAGE, sa početkom u 08.08 časova i na stazi od 14.76 km. Ako se ne varamo to je prvi put da POWER STAGE nije poslednji ispit pa posle toga slede još tri ispita, broj 21,22 i 23.

POWER STAGE : Bodovni brzinski ispit, ispit broj 20, dobio je LATVALA, ispred TANAKA, OŽIEA, NOJVILA i LAPIJA, tako da je sada LATVALA na čelu u generalnom plasmanu RELIJA VELS, sa 3.6 sekundi prednosti nad OŽIEOM.

Plasman posle 18 brzinskih ispita :

1. OŽIE
2. LATVALA …………+ 4.4
3. LAPI ……………….+ 11.8
4. BRIN ……………. + 13.5
5. OSTBERG ……… + 34.1
6. MIKELSEN ……. + 36.5
7. PADON ……….. + 45.4
8. NOJVIL ……….. + 55.5
9. ROVANPERA  ( WRC 2 )….+  7.30.8 min.
10. TIDEMAND ( WRC 2 )…….. + 8.33.9

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije